Sandbox nedir sandboxa nasil girilir sandboxtan nasil çikilir
SandBox, yeni sitelere uygulanan bir filtreleme sistemidir. SandBox filtresi yeni kurulan sitelerin, Spam Site olup olmadığını anlamak için Google'nin kullandığı bir deneme yöntemidir.

Google, web sitelerini belli bir gizlilik taşıyan algoritma sonuçlarıyla değerlendirmektedir. PageRank yani sayfa değeri, web sitenizin aldığı backlink, (referans link) ve içeriklerinize göre belirlenen bir değerlendirme puanıdır. PageRank değeriniz büyük oranda backlink birikiminiz sonucunda oluşan TrustRank (güven değeri) gibi bir dizi ölçümlemenin sonucunda oluşur.

Sandboxa Nasıl Girilir 

Sandbox’a giren site arama sonuçlarında iyi sıralamalara sahip olamaz. Sandbox sonrasında bu siteler arama sonuçlarında çok geride kalırlar. Böylelikle hit sayılarında yüksek derecede düşüş yaşanır.



Spam, web site yapımcıları tarafından yapılan bir tür hiledir. Bu hileleri en aza indirmek için de Sandbox sistemi kullanılır. Bu sistem sonucunda Google kullanıcıları daha yararlı sitelere girebilirler.

Örneğin; yeni açılan siteler, açıldıktan çok az bir süre geçmesine rağmen fazla backlink alırlarsa bu durumda da Sandbox’a girebilirler. Girmesi kolaydır ancak çıkması ayları, hatta yılları bile bulabilir.

Genellikle yeni açılan sitelerin seo kurallarına uymaması filtre sebebi olmaktadır. Yeni sitelerin seo çalışmalarının aşırıya kaçması sandboxa girmesine sebep olur. 

Sandboxa girme sebeplerinden bazıları:  


  • Kopya içerik
  • Aşırı etiket kullanımı
  • Anahtar Kelime yoğunluğunun fazla olması
  • Gizli anahtar kelimeler
  • Aynı içeriğin veya benzer içeriklerin birden fazla yayınlanması
  • Site üye sayısı veya hit sayısı ile çelişen içerik artışı
  • Hızlı backlink artışı
  • Aşırı link çıkışı ve nofollow kullanılmaması

Sandboxa girip girilmediğinin anlaşılması için en kolay yol, site adını google’da aramaktır. Örneğin; cahitsoyman.blogspot.com olarak google da aradığım zaman birinci sırada çıkmıyorsam filtreye girdiğimi anlayabilirim. Kesin olmamakla birlikte büyük ölçüde bilgi vermektedir.

Sandboxtan Nasıl Çıkılır

Sandbox’tan çıkmak için spam yaptığınızı düşündüğünüz her şeyi sitenizden kaldırmalısınız. Daha kısa sürede çıkmak istiyorsanız siteyi komple silip yeniden daha düzgün ve özgün bir şekilde kurabilirsiniz. Sandboxtan çıkmak için, siteyi bakıma alıp Google’ın unutmasını beklemek ve daha sonra düzgün bir şekilde siteyi yayına sokmak en doğru yol olur.

Sandbox’tan çıkmak uzun süren bir işlemdir. Bazen 3 ay, bazense 6 ay kadar sürebilmekte ve kesin bir sonuç verilmemektedir.


Sitenin ceza alma nedeni belirlendikten sonra site üzerinde Google’ın hoşuna gitmeyen ne kadar olumsuz unsur var ise hepsi temizlenmelidir. Sonrada Google’dan yeniden değerlendirme talebinde bulunulmalıdır. Bu süreç içerisinde siteye sürekli yeni özgün içerikler eklenerek organik ziyaretçi sayısı artırılmaya çalışılmalıdır.


Sandbox’tan çıkan site kısa süre sonra Google’da listelenmeye başlar ve yeniden ziyaretçi alabilir.

Birçok site, iyi sayfa değeri, yüksek hit ve referans bağlantıya sahip olsa dahi sandboxa düşebilir. Sandbox uygulamasında pagerank değeri önemli değildir.

Diğer taraftan. sandbox uygulamasının gerçek olmadığını söyleyen web uzmanları da var. Bu uzmanların kanıtı ise, link ticareti ve paravan site uygulamaları ile bazı sitelerin, hala arama sonuçlarında üst sıralarda görüntülenmesidir.


Sonuç olarak; Sandboxun temel hedefi, yeni ve hızlı gelişim gösteren sitelerin legal yada illegal olup olmadığını kontrol etmektir. Sandboxtan çıkmanın tek yolu, özgün içerik ve doğru seo çalışması yapmaktır. 

Bir diğer makalemizde görüşmek üzere...