Tails Nedir, Ne İse Yarar ve Nasil Kurulur

Bu yazımızda Tails ‘in ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl kurulacağını anlatmaya çalışacağım.



Tails; kısaca Debian altyapısı ile çalışan bir Linux sürümüdür.Tails, iz bırakmayan; USB, CD ve Hafıza Kartından çalıştırılabilen bir işletim sistemidir. Herhangi bir kurulum yapmadan RAM üzerinden çalıştırılabilir. Böylece kullanıcıların bilgisayarlarında ki işetim sistemlerine zarar gelmez. Tails kullanıırken bütün işlemler RAM da çalıştığından bilgisayarların hafızasına bir şey kaydedilmez.


Bu sürümün diğerlerinden farkı güvenlik önlemleridir.İlk olarak belirtmek gerekir ki  Tails kullananların yaptığı herhangi bir işlem hiçbir şekilde kaydedilmez. Örneğin; çerez dosyaları depolanmaz. Tails, internet trafiğini Tor Ağı üzerinden gerçekleştirdiği için internette Anonim olarak sörf yapmaya imkan veriyor. Bu trafiğin dışında çalışmak isteyen tüm uygulama ve programlar bloke ediliyor. Üzerinde yüklü gelen uygulamalar (ofis, mesajlaşma,mail v.s.) güvenlik yönünden ayarları yapılmış olup, kullanıcının ayrıca ayar yapmasına gerek kalmıyor. 



Bunun yanında sistem konum bilginizi hiçbir internet sitesi yada yazılım ile paylaşmaz. Bilgisayarınızda sık kullanılanlar gibi bir liste oluşmaz. Gönderdiğiniz ve aldığınız mailler sistem tarafından şifrelenir. İnternete girmek istediğinizde TOR otomatik olarak çalışmaya başlar.

Kısacası Tails, kullanıcı güvenliği için oluşturulan ve sansür karşıtı bir işletim sistemidir.

Tails her ne kadar sizi anonim hale getirip kimliğinizi gizleyip güvenli bir trafik yaratsa da yine ek önlemler alınması kadar tabii bir şey olamaz. Zira, hiç bir işletim sistemi dört dörtlük veya mükemmeldir diyemeyiz. Bu noktadan bakıldığında Tails halen tam bir anonim deneyim sunması için geliştirilmeye devam edilmektedir. Yani açık kaynak bir işletim sistemidir.  

İllegal (tehdit, hakaret, hack ve terör suçları) işlemlerden kaçınmak ve yasalara uymak kaydı ile Tails'i kullanmanızı öneririm.

Tails'le Önyüklü Olarak Gelen Bazı Uygulamalar

Tor Browser: İnternette ki sansürleri başka bir araca gerek duymadan aşmayı sağladığı gibi kullanıcıları anonim kalmalarını sağlayarak haklarında bilgi toplanmasını engeller.


Tails Nedir.Ne İse Yarar ve Nasil Kurulur


Kamuflaj: Windows /8 ve Xp arayüzüne bürünmeyi sağlayan bu araç sayesinde kullanıcılar, daha basit bir arayüz ve kullanım kolaylığı ile beraber dikkat çekmeden anonim deneyimi yaşayabilirler.


Tails Nedir. Ne İse Yarar ve Nasıl Kurulur.


Virüs Koruması: En zararlı siteler bile tails'in olduğu bilgisayara virüs bulaştıramazlar. Zaten; Trojan, malware, truva atı gibi zararlı yazılımlar Linux için sorun teşkil etmemektedir. 



HTTPS Everywhere: Web ile bilgisayar arasındaki iletişimi şifreleyerek trafiğinizi başka şahısların denetimine geçirmez. Aslında bir Firefox eklentisi.


Luks: Persistent/Kalıcı Mod ile Tails USB'ye yazıldığında kullanıcının yaptığı değişiklikler yalnız USB'de kalmakta ve LUKS isimli şifreleme yöntemiyle şifrelenmektedir. 

OTR: Mesajlaşma uygulamasının kullanıldığı bir şifreleme protokoludur. Mesajlar başkalarının eline geçse bile anlamsız metinler şeklinde olur.

Opengp: Mailler bu araç sayesinde şifrelenirler. Başkalarının eline geçse bile okunamazlar. 

Nautilus Wipe: Silinecek ve öğütülecek dosyalar, belgeler geride iz bırakılmayacak şekilde bu araç sayesinde silinir. Etkin bir disk temizleme aracıdır. 


Bütün bunlara ek olarak; görsel düzenleyici, medya oynatıcı gibi daha bir çok araç ön yüklü olarak kullanımımıza sunulmaktadır. 

Tails'in güvenliği ile ilgili ek güvenlik ayarlarını burada ki adresten öğrenerek uygulayabilirsiniz.


Tails Usb Kurulumu

  • Buradan "Tails'i" indiriniz.
  • Buradan "Universal USB Installer" adlı yazılımı indiriniz. Yazılımı indirdikten sonra açınız ve aşağıdaki ayarlamaları yapınız.


    Universal USB Installer Programinin Kurulumu


    1 . Tails seçiniz.



    2 . Daha önceden indirdiğiniz Tails ‘i seçiniz (.iso uzantılı olacak)


    3 . Flash belleğinizi seçiniz

    Create ‘ e tıklayınız.

    Bu işlem flash belleğinizdeki tüm verileri silecektir. Yükleme işleminin bitmesini bekleyiniz. 

    • İşlem bittikten sonra bilgisayarı yeniden başlatıyoruz ve BIOS ‘u açıyoruz. Boot menüsünden Flash belleğimizi en üst sıraya getirip, kaydedip çıkıyoruz.
    • Tails otomatik olarak açılacaktır. Tails açıldığında,resimdeki ”Iceweasel” e tıklayarak internete girebilirsiniz. 

    Bir başka makalemizde görüşmek üzere...