İngilizce bir kelime olan PageRank, birçok türkçe içerikli sitede "sayfa değeri" olarak çevirilmektedir.
PageRank, Google'ın site sıralamasında kullandığı algoritmanın sonucu sitenize verdiği değeri gösteren basitleştirilmiş 0'dan 10'a kadar olan bir değerdir. Bu değer genel olarak özgün bir içeriğe, sayfaya verilmiş bağlantılara ve bağlantı veren sayfaların kalitesine bağlı olarak değişir.
Pagerank ile birlikte bir link pazarı oluşmasından dolayı Google bu konuda kendini geri çekmiş ve de son olarak 2014 yılında hiçbir pagerank güncellemesi gerçekleştirmemiştir. 6 Ekim tarinde Google yetkilisi John Mueller tarafından; "Muhtemelen pagerank güncellemesi olmayacak." şeklinde bir açıklama yapılmıştır.
Google, Pagerank değerleri sizlerle paylaşılmasa da, her site Google için güncel bir puan ifade etmektedir. Diğer yardımcı arama motoru optimizasyonu araçları kullanılarak yaklaşık değerlere ulaşmak mümkündür.
Pagerank, sitenin doğal yapısına ve link içeriğine uygun olarak sitenin değerinin bir göstergesidir. Google, bir linki A sayfasından B sayfasına, B sayfası için A sayfasını kullanarak bağlar. Aynı zamanda sayfanın hakkının yenmemesi için bazı içerik analizleri de yapar. Kendisini "önemli" yapan kriterlerde iyi yerlerde olan bir site önem sıralamasında diğer sitelerin üzerine çıkacaktır. Yani bir sitenin Google arama sonuçları sıralamadaki yeri onun için önemli olan birçok kriterlerin birleşimi sonucunda belirir.
Google, aynı zamanda spam amaçlı siteleri Google Ban ile cezalandırıp tüm indexlerini silerken, yeni açılan sitelerinde hızlı bir şekilde arama sonuçlarında yükselmesini engelleyen Google Sandbox sistemlerini de kullanmaktadır. Sandbox'a giren bir site 3-6 ay boyunca ne kadar iyi olursa olsun, Google tarafından denenir ve belirli bir sürenin sonunda arama sonuçlarında daha iyi bir yere getirilir.
PageRank Değerini Yükseltme
Google pagerank değerini etkileyen ve doğru internet indekslenmesini amaçlayan kriterlerini genel hatlarıyla açıklamıştır. Buna göre, pagerank değerlenmesinde en önemli unsur, bir web sitesinin linkinin bir başka sitede yayınlanmasıdır. Bu zincire kısaca Backlink denilmektedir. Backlink hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız. Buna göre, sitenizin içeriğine referans veren site sayısı ne kadar fazla ise sitenizin pagerank değeri de o kadar yüksektir.
Şimdi hemen aklınıza bir sürü siteye linkinizi yerleştirmek bedava alanlara bir sürü link sayfası koymak gelebilir.
Belli bir PageRank değerine ulaşmayan sitelerden aldığınız linkler sitenizin PageRank değerini artırmaz. Yani link aldığınız sitenin PageRank değeri ne kadar yüksek ise sizin sitenize de o kadar etki yapar. PageRank 3 ve altındaki sitelerden aldığınız linkler fazla işe yaramaz.
Mesela; 10.000 tane pr0 yada pr1 siteden link almaktansa 1 tane pr4 siteden link almak daha iyidir. Veya 10 tane pr4 siteden link almaktansa bir tane pr5 siteden link almak daha iyidir. 50 tane pr4 siteden link almaktansa bir tane pr6 siteden link almak daha iyidir.
Kısacası, yüksek pagerank sahibi sitelerden link almak daha iyidir.
Backlink üzerinden sayfa değerinin (pagerank) alındığının anlaşılması, bir çok sahte sitelerin ve google aramalarında ilk sıralarda çıkma garantisi veren sitelerin açılmasına sebep oldu. İlk dönemlerde Google de bu manipülasyonların önüne geçememiştir. Pagerank uygulamasının yetersiz kalmasının nedeni, Google'nin sitelerin içeriklerini kelime bazlı işaretlemesi ve site içeriğini tam olarak değerlendirmemesidir. Bu nedenle, pagerank 3 ayda bir güncellenmektedir
Ancak, site sıralamasını etkileyen tek parametrenin PageRank olmadığını da belirtmek gerekmektedir. TrustRank adı altında başka algoritmalarda kullanılmaktadır. Ayrıca, Google'nin link ve içeriklerin spam backlink gibi ticari sahtekarlıkları engellemek için bir dizi çalışma yaptığı da bilinmektedir.
Sonuç olarak, sayfa değerini yükselmenin en kolay yolu, özgün içeriklerin, doğru anahtar kelimeler kullanılarak düzenli olarak üretilmesi, sitenin açılış hızı, anasayfa yüklenmesi, hosting ve web yazılım gibi sorunların çözülmesidir. İnternet üzerinde pagerank değerleri ölçüm testleri gibi araçlar olsa da bunlar kesinlik taşımayan, sadece yön verici yazılımlardır.
2 Comments
Paylaşım için teşekkürler...
YanıtlaSilFaydalı olduğuna sevindim.
SilYorum Gönder