Affiliate Marketing ile internetten para kazanma
Affiliate kelimesi, satış ortaklığıyla internetten para kazanma anlamında kullanılmaktadır. 

Son yıllarda internetten kazanç elde etmenin popüleritesi ve hacmi büyüdükçe internet girişimcileri için de yeni yollar açıldı ve mevcut yöntemler daha faydalı hale gelmeye başladı. 

Özellikle website veya blog sahipleri satış ortaklığını bu gelişmeler sayesinde daha etkili bir şekilde kullanmaya başlayarak internet kazançlarını büyütmeye başladılar.


Satış ortaklığı, yani İngilizce adıyla Affiliate Marketing sistemi, ürünlerini internetten pazarlayarak satışlarını ve gelirlerini yükseltmek isteyen marka ve işletmelerin bu pazara rağbet göstermeye ve iştirak etmeye başlamasıyla Türkiye'de satış ortaklığı sistemi gelişme göstermeye başladı. Türkiyede özelliklle büyük firmaların bu işe rağbet göstermesiyle binlerce insana iş imkanı yarattı. İsteyen herkes evden blog yazarak para kazanıyor.


Affiliate Marketing ile internetten para kazanma


Satış ortaklığı ile internetten para kazanırken genelde kimse kimseyi tanımaz. Sistem otomatik olarak çalıştığından siz kime satış yaptığınızı bile bilmezsiniz. 

Affiliate Marketing'i oluşturan 4 ana öğe vardır. 

  • Ürün Satıcısı (Firma veya Birey)
  • Satıcı (Aracı Kurum veya Birey)
  • Ürün (Fiziksel Ürün veya Dijital Ürün)
  • Alıcı (Müşteri)
Ürün satan üretici (sağlayıcı) firma, yada kişi, ürünlerini her satışınızda size yüzde olarak bir komisyon verir. İşte, anlaşmalı olarak her iki tarafa da kazandıran bu sisteme Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı) denir.    

Katılacağğınız yüzlerce satış ortaklığı programı var. %20 ila %70 arasında komisyon veren programlar var. 

İnternette milyarlarca site var. Milyarlarca şirkette ürünlerini internetten pazarlamaya çalışıyor. İnterneti kullanan insan sayısı, internetteki dönen para hacmi de her gün büyümektedir. İnternet artık öyle bir şey ki, dünyanın en büyük pazarlama aracı dersek yanlış söylemiş olmayız. Bir bilgisayar ve internet bağlantınız varsa dünyanın herhangi bir köşesindeki bir müşteriye satış yapabilirsiniz. 

Bu sistemde, ürünü sattıktan sonra satın alma süreci sonrası yapılan işler (ürünün gönderilmesi, şikayet v.s.) ürün sahibi tarafından yürütülür. Siz, sadece müşteriyi bularak satış sayfasına yönlendiriyorsunuz. Gönderdiğin müşteri bir ürün alınca sen para kazanıyorsun, satıcı da ürününü satmış oluyor. 

Bu sistemde Satıcı, satış ortaklarının ürün tanıtımını üstlenmesiyle reklam ve pazarlama maliyetinden kurtulurken, Satış Ortağı da kendisinin olmayan bir ürünün satışından para kazanmaktadır. Müşteri ise satış ortakları sayesinde haberi olmadığı ürünlerin indirimleri, kampanyalarından haberdar olarak kazanır. 

Dünyada affiliate marketing sistemini en fazla kullanan site ABD e -ticaret devi amazon.com ve Çin'in e-ticaret devi alibaba.com dur. 

Affiliate Marketing (satış ortaklığıyla internetten para kazanma) sisteminin işleyiş şeklini herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatmak gerekirse;

  • Bir blogunuz, twitter, facebook veya  pinterest hesabınız vardır. 
  • Affiliate networklerden, yani affiliate marketing sistemiyle ürünlerini satmak isteyen firmaların kayıtlı olduğu Türkiyede en çok kullanılan sitelere ( Gelirortakları, Reklamactionadtriplex.com) (ürünlerini satmak isteyen firmalar, sattıkları ürünlerden ne kadar komisyon vereceklerini, ürünlerinde ne kadar indirim kuponu vereceklerini, ödeme şekillerini v.s.bilgileri sayfalarında belirtirler.) üye oluyorsunuz.
  • Burada gördüğünüz kampanyaların yanında nasıl yayınlanması gerektiğine dair bilgiler verildiği için fiyatına , markasına göre beğendiklerinizi seçerek yayınlamaya başlıyorsunuz. 
 Affiliate Marketing sisteminde satış ortağı olabileceğimiz  ev aletlerinden tutun, ev dekorasyon ürünleri, uçak bileti, teknolojik aletler, yemek yapma tarifleri, anti virüs programları, bebek ürünleri, şehir fırsatlarından otel ve tatil rezervasyonuna, giyim, cep telefonları gibi A’dan Z’ye binlerce çeşit ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin istediğine satış ortağı olmak suretiyle satışlarından para kazanabilirsiniz.
Bu sistemde kazanç yöntemlerini tek tek yapabildiğiniz gibi üçünü birlikte de yapabilirsiniz.

Affiliate Marketing Sisteminde (kazanç yöntemi) 3 şekilde para kazanabilirsiniz:

1-) Tıklama Başına Ödeme: Yurtdışında CPC yani Cost Per Click adıyla kullanılmaktadır. Bu satış ortaklığı modellinde, tanıtımını yaptığın ürüne gelen ziyaretçi, yazdığın yazıdaki linke veya sitede referans linkin ile bulunan bannere tıklayarak ürün sahibinin sitesine gitmesiyle para kazanabilirsiniz. Bu kazanç modelinde tıklama başına kazanılan para türk affiliate networkleri için 4 kuruş ile 15 kuruş arasında değişmektedir. Yurtdışındaki firmalar daha çok vermektedir. Tabi düşük kazançlar Google’nin tıklama başına kazanç modellinde [Google Adsense] geçerli değildir. Çünkü Google tıklama başına Türkiye için 2-3 $ bile verdiği bile oluyor. Google diğer gelişmiş ülkelerde Türkiye’de verilen tıklama başına fiyattan kat kat fazla vermektedir. Şuan dünyada tıklama başına ödeme ile en çok kazandıran, güvenilir olan ve en yaygın olarak kullanılan sistem Google Adsense’dir. Ülkemizde tıklama başına ödeme yapan firmalar Google AdsenseGittigidiyor, Hepsiburada.com, Adcash.com, Adhood, Bitenekadar.com  gibi birçok firma bulunmaktadır.  Benim tıklama başına ödeme sisteminde her zaman favorim Google Adsense’dir.  Örnek vermek gerekirse, ortalama 200-300 hitli bir websiteden aylık 150-200 tl para kazanabilirsin. Tabi bu site ingilizce içerikli ise aynı hite 400-500 tl de kazanabilirsin. Ve sana sadece bir siteden bahsediyorum. Tıklama başına ödeme sisteminde ciddi para kazananların ya yüksek hitli siteleri vardır, yada onlarca sitesi bulunmaktdır. Ve bu tarz siteleri oluşturmakta göründüğü kadar zor değildir. Artık ücretsiz kaliteli hazır site scriptleri var. Hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan 15 dakikada profesyonel bir siteye sahip olabiliyorsun.

2-) Üyelik Başına Ödeme     :  Yurtdışında CPL yani Cost Per Lead adıyla tanımlanmaktadır.  Bu satış ortaklığı modelinde, reklam verenlerin sitesine yönlendirdiğin ziyaretçilerin, siteye kayıt olması ile işleyen bir sistemdir. Bu affiliate marketing modelinde Türkiye için ödenen para miktarı üyelik başına 25 kuruş ile 2 tl arasında değişmektedir. Yurtdışında ise bu oran 1$ ile 6$ arasındadır. Genel olarak ülkemizde bu sistemi kullanan firmalar Markafoni, Trendyol, LimangoDaybuyday, Grupanya gibi alışveriş siteleri ve s4 league, Travian, Locco gibi online oyun siteleridir. Belki sana üyelik başına ödenen ücretler az gibi görünebilir. Fakat günlük 15-20 kişiyi bu şekilde üye yaptığını düşürsek, aylık 600-700 tl gibi bir para kazanırsın. Bu durum da internet aleminde o kadar zor değil. 500 hitli bir site ile rahatlıkla hatta daha fazlası bile yapılabilir. Üyelik başına ödeme sisteminden para kazanmak istiyorsan  Gelirortakları, Reklamaction Adtriplex gibi affiliate sitelerinden bu kampanya türlerine ulaşabilirsin. 

3-) Satış Başına Ödeme  : Yurdışında CPS yani Cost Per Sale adıyla kullanılmaktadır. Bu satış ortaklığı programında kendi tanıtımın ile sattığın ürünlerden, ürün sahibinin belirlediği komisyonu kazanırsın. Satış başına verilen komisyon oranları %5 ile 80 arasında değişmektedir. Genellikle fiziksel ürünlerin komisyon oranları daha düşüktür. Fakat bu ürünlerden geri dönüş daha fazladır. Fiziksel ürünlerde komisyon oranı %5-25 arasındadır. Dijital ürünlerde komiyon oranları daha fazladır. Çünkü masrafı yoktur. Dijital ürünlerde komisyon %25 ile 80 arasında değişmektedir. Genelde satış başına ödeme miktar 15 tl ile 100 tl arasında oynamaktadır. 

Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı) sistemi iki yöntemle yapılmaktadır:

1-Çifti Yöntemi:  Bu yöntemde biz müşteriyi değil, müşteri bizi bulur. Müşteri bizi bulurken Google, Yandex gibi arama motorlarından yararlanır. Bu yöntem ile para kazanmak için yapılması gerekenler ücretli veya ücretsiz bir site/blog açarak satış ortaklığını yapmayı planladığımız ürünler hakkında yazılar yazarız. Örneğin bir halı yıkama makinesinin satış ortaklığını yapmayı isteyelim. Bunun ile ilgili bir site açarak, satacağımız ürünün iyi yanlarını anlatan tanıtım yazıları yazıyoruz. Ve müşteriyi ürünün sayfasına yönlendiriyoruz. Ürünün sayfasına giden müşteri alışveriş yaptığında payımızı alıyoruz. Sistem müşterinin swizin sayfanızdan geldiğini biliyor ve payınızı hesabınıza yazıyor.


2-Avcı Yöntemi: Bu yöntemde müşteri bizi değil, biz müşteriyi buluyoruz. Facebook, Twitter, forum sitelerine gerek ücretli reklam vererek, gerekse ücretsiz olarak yorum ve tavsiye yazısı gibi tanıtım yollarına başvurarak müşteri bulma yoluna gideriz. Genelde avcı yöntemini kullananlar ücretli reklam kısmını kullanırlar. 
Yukarıda yazdıklarımızı kısaca özetlersek, Affiliate marketing sisteminde, kendi seçtiğin bir ürüne (makyaj malzemeleri, spor aletleri, online oyunlar, giyim, elektronik gibi) satış ortağı oluyorsun. Seçtiğin ürünün satılmasında aracılık yapman karşılığında, sana ürünün sahibinin belirlediği orandaki komisyon veriliyor diye özetleyebiliriz.