blogunuzu yandex arama motoruna ekleme
Blogunuzu arama motorlarına kaydettirerek daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz. Bu yazımızda blogumuzu Google'den sonra en popüler arama motoru olan Yandex'e nasıl kaydedeceğimizi öğreneceğiz. 

Önce sitemiz hakkında birçok birçok bilgiye ulaşacağımız Yandex Webmaster linkine tıklıyoruz.  





yandex arama motoruna site ekleme

Yandex.Webmaster, sitenizin nasıl indekslendiği hakkında bilgi veren bir hizmettir. Yandex'e yeni ve silinen sayfalar hakkında bilgi vermenizi, site içeriğinizin indekslenmesini ayarlamanızı ve arama sonuçlarında sitenizin daha üst sıralarda yer almasını sağlar.

Yandex.Webmaster yardımıyla şu bilgilere erişebilirsiniz:

  • İndeksleme sırasında hangi hatalar meydana geldi?
  • Hangi sayfalar arama dizinine girdi?
  • Kim sitenizin sayfalarına bağlantıyla yönlendirme yapıyor?
  • Kullanıcılar hangi sorguyla siteye gidiyor?
  • Siteniz virüslerden nasıl korunur?
  • Site görünümünü arama sonuçlarında nasıl iyileştiririm?
  • ve daha birçok benzer işlev...
Bu sayfada yeşil butona (site ekle) tıklıyoruz.
Google, Feacebook veya Twitter hesabınızdan da direkt olarak yandex'e üyelik yapabiliyorsunuz. İster sosyal profilimizden ister direkt şekilde üyelik kaydınızı yapıp giriş yaptıktan sonra karşımıza gelen aşağıdaki sayfada;

yandexe site ekleme

Site yönetimi ile ilgili bilgilere, yandex arama motoru tarafından toplanan bilgilere, sitenizle ilgili istatiksel verilere ulaşabilirsiniz.

Resimdeki site ekle kutusuna sitemizin URL'sini yazarak butona tıklıyoruz. Artık bundan sonra blogumuz/sitemiz Yandex site listesine eklenmiş oldu.

Eğer eklediğimiz site veya sitelerimiz dizinlenmemişse otomatik olarak dizinlenme sırasına eklenecektir. 

Bundan sonra sitemizle ilgili istatistiklere ve meydana gelen hatalara ilişkin bilgilere erişmek için eklenen siteyle ilgili yönetim hakkımızı doğrulamamız gerekmektedir. 
Kontrol açısından sitede bazı değişiklikleri yapmanız istenecektir. Bunu yapabilirseniz Yandex, sizi site sahibi olarak sayacaktır. Birkaç site veya sitede alt alan adlarınız (subdomain) varsa hakları onaylama işlemi her site veya her alt alan için ayrı olarak yapılmalıdır.
Sitelerin sahipleri değişebilir, dolayısıyla Yandex dönemsel olarak site yönetimi hakkını doğrulayan kişi değişikliklerinin mevcut olup olmadığını kontrol eder. Bir sonraki kontrol sırasında gerekli değişiklikler bulunmazsa site yine “onaylanmamış” kategorisine girer ve kontrolden tekrar geçmeniz gerekir.

Yandex, bunun için  5 farklı yöntem sunmaktadır. Bunların hangisi kolayımıza geliyorsa onu uygularız.

1- Kök dizinde HTML dosyası: Belirtilmiş benzersiz adını ve içeriğini taşıyan HTML dosyasını oluşturmanız ve onu sitenizin kök dizinine yerleştirmeniz önerilecektir.

<html>
<head>
<meta http-equiv-="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<head> <body>Verification: Yandex'in verdiği kod</body>
</html>

Yukarıdaki Html dosyasını kök dizinine Şablon>Html'yi Düzenle yolu ile yükleyiniz ve Denetle butonuna basarak yüklenen dosyanın aşağıdaki şekilde açıldığını kontrol ediniz.


http://site adresiniz/kodunuz.html


2-Ana sayfada meta tag: Sitenizin ana sayfasının HTML koduna, <head> bölümüne özel meta tagı yerleştirmeniz önerilecektir.


<meta name='yandex-verification' content='kodunuz' />


Yukarıdaki kodu, Blogger Kontrol Paneli>Şablon>HTML'yi Düzenle yolunu takip ederek meta tagların altına ekleyiniz ve Denetle butonuna basarak yüklenen dosyanın aşağıdaki gibi açıldığını kontrol ediniz.

http://site adresiniz/kodunuz.html


3-Kök dizinde TXT dosyası: Belirtilmiş benzersiz adı taşıyan TXT dosyasını oluşturmanız ve sitenizin kök dizine yerleştirmeniz önerilecektir.

Boş bir txt dosyası içine yandex kodunuz.txt yazıp kaydetdikten sonra yine yukarıdaki yöntemlerle sitenizin kök dizini içine yükleyin ve yüklenen dosyanın yine aynı şekilde yukarıda ki gibi açıldığını Denetle butonu ile kontrol ediniz. 
  


4- DNS'te TXT kaydı: Sitenizin TXT kaydı türüne benzersiz bir değer içeren DNS kaydı eklemeniz istenecektir. Bu yöntemi yalnızca DNS kayıtları hakkında ciddi bilgi sahibi iseniz kullanınız.

5-WHOIS verilerindeki e-posta adresi: Elektronik posta adresleri sayfasında WHOIS verilerinde belirtilmiş olan e-posta adresini doğrulamanız istenecektir.

Site yönetimi haklarını WHOIS yardımıyla, ancak siteniz ikinci seviye alan adı olduğunda ve RU bölgesinin dışında bulunduğunda onaylayabilirsiniz.

Site yönetimi hakları, hakların devredilmesini kullanarak başka bir kullanıcıdan alınabilir.