btc.png-Kripto Para ve Bitcoin Cüzdan (Wallet) Çeşitleri Nelerdir- cahitsoyman.blogspot.com
Herhangi bir cüzdanı satın almadan veya indirmeden önce iyi bir  araştırma yapmanızı öneririm.

Her gün, insanların bitcoinlerini çalmak için tasarlanmış Google Play Store ve Apple uygulama mağazasına yeni Bitcoin dolandırıcılık cüzdanları ekleniyor.

Özel anahtarlar, kullanıcıların soyulmadan Bitcoin ağını güvenle kullanabilmeleri için korumaları gereken şeydir. Özel anahtarlarınızın kontrolünü başka birine verdiğinizde, aslında o finans kurumunda para yatırmış olursunuz  tıpkı herhangi bir bankadaki para yatırma gibi.

Coin'leri borsalarda saklamayın! Bitcoin kullanıcıları, takas korsanları ve dolandırıcılıklarında 10 milyar dolar değerinde bitcoin kaybetti. Kendi özel anahtarlarınızı kontrol edin.

Donanım Cüzdanları

Temel yenlik, madeni para harcamadan önce donanım cüzdanınızın bilgisayarınıza, telefonunuza ve tabletinize bağlanması gerektiğidir. Donanım cüzdanı, yalnızca kripto paraları güvence altına almak amacıyla oluşturulmuş fiziksel bir elektronik cihazdır.



En popüler ve en iyi iki Bitcoin ve kripto para birimi donanım cüzdanı şunlardır:
Güvenlik ve kullanışlı, güvenilir Bitcoin ve kripto depolama konusunda ciddiyseniz, donanım cüzdanları iyi bir seçimdir.

Donanım cüzdanları, özel anahtarları savunmasız, internete bağlı cihazlardan ayrı tutar. 

Tüm özel önemli aygıt anahtarlarınız, kötü amaçlı yazılım bulaşmış bir bilgisayara takılsa bile, donanım cüzdanında güvenli bir çevrimdışı ortamda tutulur.
Bitcoinler ve kripto para birimleri dijital olduğundan, siber suçlular potansiyel olarak bilgisayarınızın yazılım cüzdanını hedefleyebilir ve özel anahtarınıza erişerek bunları çalabilir.

Bir donanım cüzdanı kullanarak özel anahtarları çevrimdışı oluşturmak ve depolamak, bilgisayar korsanlarının madeni paralarınıza ulaşma yolunun olmamasını sağlar.

Bilgisayar korsanlarının donanım cüzdanını kendisi çalması gerekirdi. Ancak o zaman bile bir PİN kodu ile korunabilir.

Donanım cüzdanınızın çalınması, kaybolması veya hasar görmesi konusunda endişelenmeyin. Gizli bir yedekleme kodu oluşturduğunuz sürece, paralarınızı her zaman geri alabilirsiniz.

Donanım cüzdanları neden iyidir?

  • Bitcoinleri ve diğer kripto paraları güvenli bir şekilde depolamanın en kolay yolu.
  • Yedeklenmesi ve güvenliği kolay.
  • Dah az hata payı; daha az teknik kullanıcı için bile kurulum kolaydır.
  • Ekstra  güvenlik için birden fazla donanım cüzdanı birlikte kullanılır.

Donanım cüzdanları neden kötü?

  • Bedava değiller.
  • Yeni kullanıcıların anlaması zor olabilir.

Sıcak Cüzdanlar

Sıcak cüzdanlar, bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi internete bağlı cihazlarda çalışan cüzdanlardır.

Özel anahtarlar gizli kodlardır. Sıcak cüzdanlar özel anahtarlarınızı internete bağlı bir cihazda oluşturduğundan, bu özel anahtarların % 100 güvenli olduğu kabul edilmez.

Günlük kullandığınız cüzdanınız gibi sıcak bir cüzdan düşünün; onu biraz nakit depolamak için kullanıyorsunuz. Yani tasarruflarınızı değil. Sık ödeme yapıyorsanız sıcak cüzdanlar harikadır, ancak bitcoinlerin depolanması için iyi bir seçim değildir.

Sıcak cüzdanlar neden iyidir?

  • Küçük miktarlarda bitcoin ve kripto depolamanın en kolay yolu.
  • Uygun ödeme almak, harcamak kolay ve hızlıdır.
  • Bazı sıcak cüzdanlar, birden fazla cihazda fonlara erişime izin verir.

Sıcak cüzdanlar neden kötü?

  • Büyük miktarlarda bitcoin ve kriptoların güvenli depolanması için güvenli değil.
  • Telefonunuza yüklenmekte olan uygulamayı unutabilirsiniz.

Masaüstü Cüzdanları


Masaüstü cüzdanlar bilgisayarınıza indirilir ve yüklenir. Gizlilik ana endişenizse, veri için üçüncü taraflara güvenmediğinden Bitcoin çekirdek cüzdanı iyi bir seçenektir.

Electrum

Electrum Mac, Linux ve Windows için hafif bir Bitcoin cüzdanıdır. Electrum Kasım 2011 de oluşturuldu.
Electrum'un temel özellikleri şunlardır: Donanım cüzdanı için destek (TREZOR, Ledger Nano ve KeepKey gibi) ve çevimdışı bir bilgisayar kullanarak Bitcoin depolamayı güvenli hale getirin.
Electrum, hem yeni başlayanlar, hem de ileri düzey kullanıcılar için iyi bir seçenektir.

Blockstream Green

Blockstream Green, OİS, Android ve Masaüstü için güçlü bir Bitcoin cüzdanıdır. Kullanımı çok kolaydır ve bir kaç dakika içinde kurulabilir.

İOS ve İPhone  Bitcoin Cüzdanları 


Apple, Şubat 2014 de Bitcoin cüzdanlarını App Store'den yasakladı, ancak bir kaç ay sonra kararını tersine çevirdi. Neyse ki, artık İOS kullanıcıları için birçok seçenek var.

BRD

BRD yi Copay ile birlikte İPhone için en iyi bitcoin cüzdanı olarak görüyoruz. Açık kaynaktır ve kullanıcıya özel anahtarları üzerinde tam kontrol sağlar. Ayrıca, bitcoinlerin gönderilmesini ve alınmasını zevkli ve süper basit bir süreç haline getiren temiz bir arayüze sahiptir.

Kenar

Kenar;  Edge, İPhone ve Android için kullanımı kolay bir Bitcoin cüzdanıdır.  Tanıdık oturum açma özelliği, uygulamayı kullanmayı bitcoine yeni başlayanlar için bir esinti haline getirir. Cüzdan ayrıca otomatik yedeklemeler oluşturur, böylece manuel cüzdan yedeklemeleri gerçekleştirmenin teknik özellikleri konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

Blockstream Green

Blockstream Green, İOS, Android ve Masaüstü için güçlü bir Bitcoin cüzdanıdır.  Kullanımı çok kolaydır ve birkaç dakika içinde kurulabilir.

Aqua

Aqua, Blockstream tarafından Blockstream Green'den daha yeni dost bir cüzdan sunmanın bir yolu olarak üretilen, yeni bir cüzdandır. Kullanımı inanılmaz derecede basittir ve likit varlıkları da destekler.


Android Bitcoin Cüzdanları


Çok çeşitli Android cüzdanları var. Bitcoin cüzdanları başlangıçta Apple tarafından yasaklandığından , geliştiriciler zamanlarının çoğunu Android için geliştirerek harcadılar.

BRD

Harika İPhone Bitcoin cüzdanı BRD, geçtiğimiz günlerde bir Android cüzdanı yayınladı. Kullanıcıya özel anahtar kontrolü, kullanımı kolay bir arayüz ve şifre desteği sunar.

Kenar

Kenar;  Edge, İPhone ve Android için kullanımı kolay bir Bitcoin cüzdanıdır.  Tanıdık oturum açma özelliği, uygulamayı kullanmayı bitcoine yeni başlayanlar için bir esinti haline getirir. Cüzdan ayrıca otomatik yedeklemeler oluşturur, böylece manuel cüzdan yedeklemeleri gerçekleştirmenin teknik özellikleri konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

Blockstream Green

Blockstream Green, İOS, Android ve Masaüstü için güçlü bir Bitcoin cüzdanıdır.  Kullanımı çok kolaydır ve birkaç dakika içinde kurulabilir.

Bitcoin Cüzdan

Bitcoin Wallet veya "Schildbach Wallet"  ilk mobil Bitcoin cüzdanıydı. Bitcoin Wallet,  çoğu mobil Bitcoin cüzdanından daha güvenlidir. Çünkü; doğrudan Bitcoin ağına bağlanır. Bitcoin Wallet,  basit bir arayüze ve doğru miktarda özelliğe sahiptir.  Bu da onu harika bir cüzdan ve Bitcoin'e yeni başlayanlar için harika bir eğitim aracı haline getirir.
 

Size en uygun cüzdan hangisi?


Yatırım mı, tasarruf mu? Ardından bir donanım cüzdanı paranızı güvende tutacaktır. Aksi takdirde bir yazılım cüzdanı Bitcoin ve kripto para gönderip alır. Hepsinden iyisi yazılım cüzdanı ücretsizdir.

Her cüzdanın artıları ve eksileri vardır ve farklı sorunları çözmek için farklı cüzdanlar oluşturulmuştur. Bazı cüzdanlar güvenliğe yönelik olabilirken, bazı cüzdanlar daha çok kullanım kolaylığına odaklanmış olabilir.

"En iyi Bitcoin cüzdanı" olmadığı için, özel ihtiyaçlarınız kullanacağınız cüzdanı belirlemelidir.

Hangi cüzdanı seçerseniz seçin,  ama unutmayın:

Bitcoinlerimiz yalnızca, özel anahtar güvenli bir şekilde oluşturulmuşsa, bir sır olarak kalırsa ve en önemlisi de yalnızca SİZİN tarafınızdan kontrol ediliyorsa güvenlidir. 

Mt. Gox Borsası, 850.000 Bitcoin kaybederek tarihte ki en büyük takas saldırısına maruz kaldı.

Bu noktaların yanlış anlaşılması geçmişte milyarlarca ABD Doları'nın kaybolmasına neden oldu. Bu nedenle, Bitcoin özel anahtarlarının nasıl saklanacağına dair bu kritik farkı anlamak önemlidir.

Bitcoin cüzdanlarının nasıl çalıştığını anlamak, bu yeni teknolojiyi güvenli bir şekilde kullanmanın önemli bir yönüdür.  Bitcoin hala gelişiminin ilk yıllarında ve cüzdanlar zamanla çok daha kullanıcı dostu hale gelecektir.

Yakın gelecekte, bazı cihazlar sonunda, kullanıcının bilgisi olmadan blok zinciri ile etkileşime giren önceden yüklenmiş cüzdanlarla gelebilir.

Şimdilik Bitcoin'inizi bilgisayar korsanlarından, kullanıcı hatalarından ve diğer olası sorunlardan korumak istiyorsanız, özel anahtarların korumanız gereken şey olduğunu unutmamak çok önemlidir.

Hırsızlık, dolandırıcılık ve diğer her türlü para kaybını önlemek için şu üç temel ilkeyi izleyin:
  1. Özel anahtarlarınızı güvenli, çevrimdışı bir ortamda oluşturun. (Önemsiz miktarların kullanılması dışında, bu durumda anahtarlar sıcak cüzdanda oluşturulabilir. )
  2. Özel anahtarlarınızın yedeklerini oluşturun. Bu, sabit sürücü arızası veya başka bir sorun veya kaza nedeniyle Bitcoin'lerinizin kaybına karşı korumanıza yardımcı olur. İdeal olarak, yangın, hırsızlık vb. olasılıklarına karşı koruma sağlamak için saha dışında tutulan yedek bir setin kopyasına sahip olmalısınız.
  3. Ek güvenlik sağlamak için cüzdanları şifreleyin. Bu, cihazınızın veya donanım cüzdanınızın çalınması durumunda paranızın fiziksel olarak çalınmasını önlemeye yardımcı olur.
Bitcoin'lerinizi doğru bir şekilde güvence altına almak, herhangi bir Bicoin kullanıcı için en önemli adımdır.

Bitcoin ile kendi paranızı koruma ayrıcalığına, aynı zamanda da sorumluluğa sahipsiniz. Bitcoin ile ilgili, insanlar Bitcoin'lerini başkalarına emanet etmemiş olsaydı önlenebilecek sayısız dolandırıcılık olurdu.

Paranız konusunda başkalarına asla güvenmemek iyi bir kuraldır.