Google Alerts Nasil Kullanilir-cahitsoyman.blogspot.com
Bu yazımda sizlere hemen hemen her gün kullandığımız Google servislerinden biri olan Google Alerts servisini tanıtmak istiyorum.


Kısaca tarihçesinden bahsetmek istersek, Google mühendislerinden biri olan Naga Sridhar Irak ile ABD arasında gerçekleşen savaş sırasında gerçekleşen gelişmeleri takip etmekten yorulmuş. Bunun üzerine 2013 yılının Şubat ayında Google Alerts servisini oluşturmak için çalışmalara başlamış. Tam da bu sıralarda Sergey(Yardımcı Kurucu) ve Marissa Mayer (Google Tüketici Ürünleri Müdürü) ile konuşarak tam zamanlı olarak proje üzerinde Google için bu projeyi geliştirmeye devam etmiş. Bu çalışmalardan 6 ay sonra, sonralarında Google Alerts adını alacak olan News Alerts piyasaya çıkmış.






Peki, Google Alerts nedir? Öncelikle Google Alerts'ü, haber ajansı gibi çalışan Google gibi bir arama motoru olarak tanımlayarak en iyi tanımı yapmış oluruz. 

Ama Google Alerts ile Google arasında önemli bir fark var. Google Alerts, sizin uyarı oluşturduğunuz konu hakkında bir web sitesine yazı girilince size otomatik olarak bir mail aracılığı ile haber verecektir.

Neden Google Alerts kullanmanız gerektiğini ise birkaç cümle ile açıklayabilirim. Öncelikle, araştırmış olduğunuz bir konu hakkında yazılan yazıların başlıklarına hiç yorulmadan ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde içinde bulunduğunuz alanda hakkında yazılmış olan güncel makaleleri, ünlülerin en son neler yaptıklarını, hatta web sitenize verilen linkleri de sadece e-mailinizi kontrol ederek öğrenebilirsiniz. 

Bir Google Alert oluşturarak, ilgilendiğiniz bir konu hakkında Google her yeni sonuç bulduğunda e-posta bildirimleri alabilirsiniz.

Örneğin, beğendiğiniz bir ürün hakkında güncelleme alabilirsiniz, web'de sizinle ilgili içerik yayınlandığında bunu öğrenebilirsiniz veya haber makalelerini takip edebilirsiniz.

Nasıl yapıldığı ise çok basit. Aşağıda bulunan adımları takip ederek bu uyarıların size de gelmesini sağlayabilirsiniz:

https://www.google.com/alerts adresini ziyaret edin.


"Şununla ilgili bir alert oluştur." olarak isimlendirilmiş kutucuğa oluşturmak istediğiniz Uyarı’yı yazın.


Ne sıklıkta alert alacağınız, ne tür sonuçları almak istediğiniz gibi şeyleri belirtmek, Mail atılma sıklığını değiştirmek için seçenekleri göster’e göz atın.



Son olarak “Google Alerts Oluştur” düğmesine basın. Alert'ünüz ayarlandıktan sonra anahtar kelimeleriniz için her yeni arama sonucu bulduğumuzda e-posta alırsınız.


Ayrıca, Google Alerts sayfasında önerilen konuların yanındaki + işaretini tıklayarak da bir alert oluşturabilirsiniz.



Alert düzenleme

1-Google Alerts'ü ziyaret edin.
2-Mevcut alert'leriniz "Alert'lerim" bölümünde listelenir.
3-Düzenlemek istediğiniz alert'ün sağ tarafındaki düzenle simgesini tıklayın.
4-Alert'te değişiklik yaptıktan sonra Alertgüncelle'yi tıklayın.
Teslim zamanını değiştirin veya bir özet oluşturun
1-Google Alerts'ü ziyaret edin.
2-"Alert'lerim" bölümünde ayarları tıklayın.
3-Değiştirmek istediğiniz ayarın yanındaki kutuyu işaretleyin.
4-Kaydet'i tıklayın.





Google Alerts'de oluşturduğum bir uyarı sonucu bana gelen iki maili sizle paylaşıyorum.


Google Alerts'de Uyari OlusturmaGoogle Alerts'de Uyari Olusturma

Alert oluşturmayla ilgili ipuçları

  • Mümkün olduğunca belirgin terimler girmeye çalışın. Arama terimleriniz ne kadar belirgin olursa alert'leriniz de o kadar alakalı olur.
  • Bir kelime grubunun birlikte aranmasını istiyorsanız bu kelime grubunu tırnak içine alın. Örneğin, "Çankaya köşkü".
  • Dışlamak istediğiniz kelimelerin önüne eksi işareti (-) ekleyin. Örneğin, paris -texas.
  • Aramanızı belirli sitelerle sınırlandırmak için site: operatörünü kullanın. Örneğin, cumhurbaşkanlığı seçimi site:hurriyet.com.tr

Alert silme

1-Google Alerts'ü ziyaret edin.
2-Mevcut alert'leriniz "Alert'lerim" bölümünde listelenir.
3-Silmek istediğiniz alert'ün sağ tarafındaki çöp kutusu simgesini tıklayın.

Ayrıca, bir alert'ü, aldığınız herhangi bir e-posta alert'ünün alt kısmındaki E-posta listesinden çık'ı tıklayarak da silebilirsiniz.