Android M nin ÖzellikleriGoogle I/O Etkinliği ile Android M 6.0 işletim sistemi resmi olarak duyuruldu. Şu anda uygulama ve geliştirme aşamasında olan ve bazı cihazlara indirilerek denenen işletim sisteminin 2015 in sonlarında piyasaya çıkacağı belirtilmekte.

İşte Perşembe günü tanıtımı yapılan Android M'nin özellikleri:

1- Parmak izi kullanımı: Bu sayade kullanıcılar şifre girmeden Google Play'den alışveriş yapabilecek. cihazların kilidini daha kolay açabilecek. Uygulama parmak izi teknolojisine sahip cihazlar için geçerli. Böylece alışveriş sitelerinde de şifre girmeden alışveriş yapılabilecek. 


2- Mobil ödeme (Android Pay) : Google, Android M ile beraber Wallet uygulamasını da yenileyerek Apple Pay'e rakip olarak Android Pay uygulamasını da tanıttı. Android Pay’ın mobil ödeme alanında Apple Pay’e rakip olması ve mağazalarda kolay ödeme yapma imkanı hedefleniyor. Google, Android Pay için kendi parmak okuyucusunu geliştirecek. Sistem en çok kullanılan kredi kartlarını destekleyecek.
Kullanıcılar Android Pay sayesinde akıllı cihazları ile ödeme yapabilecek. 700.000’den fazla mağaza ve 1000’den fazla android uygulamalası, Android Pay sistemine entegre olacak.

3-Sesli arama özelliğine hızlıca ulaşma: Sesli arama özelliği ön plana alınarak kullacıların ekranı sola sürüklemesiyle sesli arama yapabilmesi sağlanacak.

4- Veri yedekleme işlemi artık otomatik olacak: 25 Mb lık özel depolama alanı artık seçenek dahilinde olmayacak, kullanıcılar bu işlemi standart olarak gerçekleştirecekler.  

5- Pil ömrü uzuyor: Kullanıcıların en çok bu özelliği seveceklerine inanıyorum. Android M arka planda açık unutulan uygulamaları kapatarak pilden  tasarruf sağlayarak pil ömrünü uzatacak.Doze Modu denilen bu uygulama ile cihazınız Android Lollipop yüklü cihazdan 2 kat daha fazla  şarjlı kalabilecek.
Ayrıca USB Type C tipi bağlantı sayasinde cihazınızı daha hızlı şarj edebilecek ve verilerinizi daha hızlı aktarabileceksiniz.  


6- Hızlı ayarlar menüsü kolaylaştırılıyor: Android M ile hızlı ayarla menüsünde sürükle bırak şeklinde ikonların yerini değiştirmek veya silmek mümkün olabilecek. 

7- Sistem kurulurken tema seçme: Android M, 2 farklı tema ile kullanıcılara sistem kurulurken hangi tema ile kurulmasını istediğini soruyor. Zaten üçüncü parti tema seçme imkanı da eskiden olduğu gibi devam ediyor.

8- Uygulama entegrasyonu ve izinleri: Uygulamaların kişisel verilere ulaşması kullanıcıların isteğine bağlı oluyor. Uygulama izinleri kategoriler halinde kullanıcının iznine sunuluyor. Kullanıcı dilediğine izin verebilecek. Örneğin; kullanıcı bir sesli mesaj göndermek istediğinde, uygulama izinlerinden gerekli izni verdiğinde ugulama bir daha kullanıcıdan mikrofon kullanımı için izin istemeyecek.Kullanıcı izni bir kere verecek ancak daha sonra Ayarlar bölümünden istediği izni kaldırabilecek. Hangi uygulamanın ne izni aldığı görülebilecek.

Diğer bir uygulamayla da, bundan böyle e-posta hesabına tıkladığınızda cihaz sizi tarayıcı yerine direk uygulamaya gitmenizi sağlayacak. Örneğin; bir Twitter veya Facebook linkine tıkladığınızda Twitter.com veya Facebook.com tarayıcıda açılmayacak direkt twitter veya facebook mobil uygulamasına yönlendirileceksiniz.