HootSuite Nedir ve Nasil Yapilir
Hootsuite, Sosyal medya yönetiminde kullanılan yardımcı araçlardan biridir. Diğer bir deyişle, Twitter, Facebook, Instagram gibi tüm sosyal medya hesaplarınızı tek panelden yönetilmesini sağlayan bir araçtır. 

Bireysel ya da kurumsal sosyal medya ile ilgileniyorsanız çoğumuzun farklı platformlarda birden fazla hesabının olduğu bir gerçektir. Bu hesapların tamamını tek bir yerden takip edebilmek işlerimizi çok kolaylaştırır. İşte bu kolaylığı Hootsuite bize sağlıyor. Sadece sosyal medyada var olmak için değil, google aramalarında ön plana çıkmak için de bu aracı kullanabilirsiniz. 

Tüm hesaplarınızdan bir link paylaştığınızda o linkin indekslenme süresi kısalır. Çok hızlı indekslenmekle kalmaz o linkin sıralaması ve trustrank değeri de yükselir. 

Hootsuite sayesinde hangi sosyal medya hesaplarını kontrol edebilirsiniz.

Twitter hesaplarınızı
Facebook hesaplarınızı,
Google plus hesaplarınızı,
Linkedin hesaplarınızı,
Foursquare hesaplarınızı,
WordPress hesaplarınızı
Myspace hesaplarınızı,
Mixi hesaplarınızı


Youtube, flickr, salesforce, instagram, mailchimp, evernote, stumpleupon, reddit, vimeo, blogger ve daha bir çok platform ile entegre edilebiliyor. ancak bunlardan bir kısmı ücretli fakat yeteri kadar app entegrasyonu bulunmakta. Programın başka bir özelliği de grup çalışmasına oldukça yatkın bir yapıya sahip olması

Kullanıcılar, farklı tarayıcılarda sosyal medya hesapları yönetmek yerine HootSuite üzerinde tek bir panel üzerinden sorumlu oldukları tüm hesaplara ulaşabiliyor, mesaj atıp, diledikleri Twitter hesaplarını, anahtar kelimeleri, Facebook ve Linkedin’in haber kaynaklarını takip edebiliyorlar.

HootSuite üzerinden zaman ayarı yapıp, paylaşım yapılabildiği için bu uygulama markalara zaman kazandırıyor. İçerik planlarını buraya senkronize eden markalar, paylaşımlarını belli zaman dilimlerinde otomatik olarak paylaşabiliyorlar.

Google'ın yeni algoritması Hummingbird ile Sosyal Medyanın önemi daha da arttı. Google SEO için sitelerin ölçüm şekli, Sitenin sosyal medyasındaki itibarı olduğu için Hootsuite uygulaması daha da önem kazandı. 


Programın ücretli ve ücretsiz olamak üzere iki sürümü bulunmaktadır. HootSuite.com’a girdikten sonra ister Twitter hesabınızla isterseniz e-posta adresinizle kayıt olabilirsiniz. Ücretsiz sürümde 5 tane sosyal ağ profilinizi buraya entegre edebiliyorsunuz. Bu sürümde standart bir sosyal analitik özelliği sunan programın ekstra uygulama ekleme bölümü de kullanıma açık. Bu uygulama merkezinden Instagram, WordPress ve benzeri uygulamaları HootSuite üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Ücretli sürümde ise sınırsız sayıda hesabı HootSuite’e ekleyebiliyorsunuz. Daha gelişmiş bir analitik özelliğinin yanı sıra, Facebook Insight, Google Analitik, arşivleme, sınırsız sayıda RSS ekleme gibi özellikler bulunuyor. Uygulamanın ücreti ise ayda 9,99 dolar.

HootSuite Nasıl Kullanılır

Kolay bir ara yüz ve ana panele sahip olan HootSuite, e-posta adresiniz ya da sosyal medya hesabınızla üye olduktan sonra, hangi hesaplarınızın aktive olacağını seçiyorsunuz. Bu işlemin ardında ana panelinize yönlendiriliyorsunuz. Burada üstteki sekmelerde senkronize ettiğiniz sosyal ağlarınızı görebilirsiniz.



Üstteki sekmeler bir tarayıcıda ki gibi sürüklenerek birbiriyle yer değiştirebiliyor. Aynı zamanda bu sekmelerin isterseniz isimlerini de değiştirebilirsiniz. 



Sayfanın sol tarafında yer alan panelden, sosyal ağ hesaplarınıza, analitik ve zamanlanmış içerik sayfalarına, kontak listenize ve diğer ayarlar bölümüne ulaşabilirsiniz.

                   HootSuite Nedir ve Nasil Kullanilir

Şirket profili oluşturma ve  çalışanlara görev atama

HootSuite’in sunduğu özelliklerden biri de şirket profilleri açabiliyor olmanız. Büyük ve çok çalışanı olan şirketler bu uygulama ile görev dağılımı yapabilirler. Hangi hesapların kimler tarafından yönetileceği yöneticiler tarafından belirlenebilir, kişilere görevler atanabilir. Bunun yapılması için HootSuite üzerinde bir şirket profili oluşturulup, çalışanların kendi profilleriyle bu şirket profilini kendi hesaplarına eklemeleri gerekiyor ya da yöneticiler çalışanları davet edebiliyor.



Burada farklı takımlar oluşturularak görev dağılımları yapılabilir. Yöneticiler, görev atadıkları kişilerin takımdaki rolünü seçebiliyorlar. Yönetici ya da içerik yöneticisi olarak kişilere görev atanabiliyor. İçerik yöneticilerinin hazırladıkları içerikler yayınlanmadan önce yöneticilerin onayından geçebiliyor. Böylelikle marka hesaplarının yönetimi sırasında bir kontrol sağlanabilir.


Keyword ve Hashtag takibi yapma

HootSuite’in sunduğu avantajlardan biri de ekstra sekmeler ekleyebiliyor olmanız. Bu sekmelere isterseniz uygulama merkezinden seçtiğiniz ekstra hesapları ekleyebilir ya da Twitter üzerinden belli keywordleri, Hashtag’leri, kişileri ekleyerek takip edebilirsiniz. Bu özellikle, markanızın düzenlediği Hashtag’leri ya da anahtar kelimeleri takip ederek, kullanıcıların yaptıkları yorumları takip edebilirsiniz ya da rakiplerinizin kampanyalarını ve sosyal medya hesaplarını izleyerek sektörü yakından izleyebilirsiniz.


Sekmeler altında görünecek sayfaları düzenleme

Açtığınız sekmelerin altında görünmesini istediğiniz sayfaları düzenleyebilirsiniz. Örneğin, şirketinizin Twitter hesabınızı aktive ettiniz. Bu sekmenin altında, isterseniz DM’lerin ve yollanan iletilerin görünmesini kaldırabilirsiniz ya da 4 farklı pencere yerine sağ üstte bulunan Stream View çubuğu ile sekmenin içinde birden fazla pencere içinde geçişi yapabilirsiniz.


Paylaşımlarınızın raporunu oluşturma

HootSuite Nedir ve Nasil Yapilir



Analitik sekmesiyle, yaptığınız paylaşımların ne kadar ilgi çektiğini, ne kadar retweet ya da yorum aldığını görebilirsiniz. Tabii ki ücretli sürümde bunlara Facebook Insight ve Google Analitik de eklenebilir. Bunun yanı sıra şirket çalışanları arasında bu raporlar paylaşılabiliyor.


İletilerinizi zamanlayabilirsiniz


Sosyal medya 7/24 aktif ve mesai saatleri dışında da paylaşım yaparak, kullanıcılarla gece ya da sabahın erken saatlerinde etkileşim yaratmak için HootSuite’in zamanlama özelliğinden yararlanabilirsiniz. Bir mesaj ya da ileti hazırladığınızda anında yollayabilir ya da belli bir zaman dilimi seçip, istediğiniz gün ve saatte o iletinin yollanmasını sağlayabilirsiniz.


Paylaşımlarınıza resim ve dosya ekleme


Sosyal medyada paylaşım yaparken resim veya dosya gönderimi yapmanız gerekiyorsa HootSuite üzerinden bu dosyaları da ekleyebiliyorsunuz. Facebook paylaşımlarından bu resim veya eklerin kısaltılmış URL’leri gizlenebiliyor.

Bunun yanı sıra aynı anda birden fazla sosyal ağda paylaşım yapabilirsiniz. Hazırladığınız mesajı paylaşmadan önce hangi hesaplarda bu iletinin paylaşılacağını seçebiliyorsunuz. En sık kullandığınız hesapları favorilerinize eklediğiniz takdirde öncelikli olarak bu hesaplar karşınıza çıkacak. Böylelikle paylaşım yapacağınız hesabı daha rahat seçebilirsiniz.

DM, RT ve yorumlara cevap verebilirsiniz

HootSuite üzerinden Twitter, Facebook, Linkedin ve diğer ağlardaki hesapların mesajlarına ve yorumlarına cevap verebilir, DM yollayabilir, retweet yapabilir, retweetlerin üzerinde düzenleme yapabilirsiniz. Bir kullanıcıya DM yollamak için sol üstte bulunan compose message  bölümüne dm yazdıktan sonra bir boşluk bırakıp, kişinin kullanıcı adını başında "@" işaretiyle yazdığınızda DM yollayabiliyorsunuz. Ayrıca, Edit Retweet seçeneğiyle bir mesajın başına ekstra bir yazı girerek RT yapabilirsiniz. Facebook sayfalarındaki yorumlara cevap verebilir veya silinmesi gereken yorumları silebilirsiniz. Kısacası HootSuite üzerinde, diğer sosyal ağ hesabınızı açmadan düzenleme yapabilirsiniz.


Mobil Uygulama


Mobil cihazlardan da hootsuite erişebiliyorsunuz. Ofis ortamında olunmadığı zaman sosyal medya hesaplarının takip edilmesi gerektiğinde HootSuite’in mobil uygulamaları üzerinden hesaplarınıza erişebiliyorsunuz.


Kısaca söylemek gerekirse,  Hootsuite gerçekten önemli bir ihtiyaca cevap veren sosyal medya hesap yönetimi araçlarından birisidir. Bir çok hesap yönetim aracı var ancak içlerinde en kullanışlısı diyebiliriz.



Kullandığınız tarayıcıya göre aşağıdaki linkten en uygun HootSuite indirebilirsiniz.