Site Disi Seo Nasil Yapilir.jpg
İnternet sitelerinin arama motorlarında yükselmesi için yapılan çalışmalara SEO denir. Seo, site içi ve site dışı seo olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Bu makalemizde sizlere Site Dışı Seonun Nasıl Yapıldığına dair ayrıntılı bilgiler vermek istiyorum. Site içi seo nasıl yapılır hakkında bilgi edinmek iterseniz Site İçi SEO Nasıl Yapılır konusundaki makalemizi de okuyabilirsiniz. 

İnternet sitelerinin Google aramalarında üst sıralara çıkması amacıyla site içi çalışmalar kadar site dışı seo çalışmaların da yapılması gerekmektedir.

Site dışı seonun temelinde backlinkler vardır. Backlinkler, bir sitenin başka bir siteye çeşitli anahtar kelimelerle link vermesidir. Bu mantıkla bir site diğer sitenin o konuda faydalı bir site olduğunu arama motorlarına belirtir. 


Backliklerin bir çok çeşidi vardır. Bunları aşağıda ki şekilde açıklamak mümkündür.   Ayrıca site haritanızı oluşturup arama motorlarına gönderebilir veya içeriklerinizi pingleme servislerine göndererek site dısı seo çalışmaları yaptırabilirsiniz.


1- Forum ve Yorum Backlinkler 

Çeşitli forumlarda imzamıza site linki ekleyerek her mesaj yazdığımız konudan backlink alabiliriz. Ayrıca, başka bloglarda yorum yazarak sitemizin ismini duyurabiliriz. Bu backlinkler nofollow olsada site dışı seo olarak bize çok fayda sağlayacaktır.



2- Organik Backlinkler 

Eğer çok kaliteli içerikler sunan bir blog sitesi oluşturabilirseniz başka site sahipleri paylaştıkları yazılarda size link verebilirler veya içeriğinizi kaynak kısmında gösterebilirler.


Bazı siteler ücret karşılığında backlink alımı yapmaktalar ki, bu doğal olmayan bir yöntemdir. Sitenizle alakası olmayan sitelerden fazla miktarda alacağınız backlink size fayda yerine zarar sağlar.

3- Sosyal İmleme İle  Backlinkler

İnternet sitenize eklediğiniz sosyal paylaşım butonlarıyla içeriğiniz paylaşıldığında hem rahat şekilde çok fazla kişiye ulaşır, hemde sitenizin hızlı indexlenmesini sağlarsınız. Ayrıca backlink olarak da size fayda sağlar.Son dönemde yaygınlaşan sosyal paylaşım sitelerinde yayınladığınız içerikleri paylaşmanız veya başkaları tarafından paylaşılması site dışı seo açısından çok büyük fayda sağlamaktadır.

4- Tanıtım Yazılarıyla Backlinkler

Tanıtım yazıları site dışı seo amaçlı uygulanabilecek en yararlı backlink yöntemidir. Bu yöntem hem tanıtım yazısının yayınlandığı siteye özgün içerik olarak fayda sağlar, hemde size backlink ve reklam olur. Çeşitli sitelerden ücretli tanıtım yazıları alabilir veya çeşitli bloglarda misafir yazarlık yaparak link alabilirsiniz. Ayrıca dizin sitelerinden de tanıtım yazılarıyla backlink alabilirsiniz.


5- Pingleme Servisleri

Ayrıca arama motorlarına kayıt yaparak sitenizin diğer arama motorlarında da indexlenmesini ve sıralamalarda görünmesini sağlayabilirsiniz.Sitenize girdiğiniz her içeriği pingleme sitelerine pingleterek arama motorlarının sitenizdeki içeriği fark etmesini sağlayabilirsiniz.


6- Video ve PDF Baclink 


Youtube gibi video sitelerine eklediğiniz videoların açıklama kısmına site adresinizi eklemeniz size backlink sağladığı gibi insanlara faydalı içerik sağladığınızda insanları sitenize giriş yaparak diğer faydalı bilgilere ulaşmalarını sağlayabilirsiniz. Sitenizle alakalı çeşitli konularda ufak e-kitap’lar hazırlayarak bunları pdf paylaşım sitelerinde ve forumlarda paylaşabilirsiniz. Hazırladığınız kitaba bu konu hakkında daha fazla bilgi için bu siteye ulaşabilirsiniz şeklinde kendinize link vererek hem backlink sağlamış hemde sitenize kategorinize yönelik düzenli ziyaretçiler kazandırabilirsiniz.



7- Site Haritası Oluşturarak 

Arama motorları sitenizdeki içeriği daha rahat ve hızlı indexleyerek sıralamalara eklemek ister fakat sitenizde site haritası olmadığında bazı sayfaları indexlemeden geçebilir veya sitenizde yaptığınız güncellemeler fark edilmeyebilir. Bu sebeple sitenizdeki bütün linkleri içeren site haritasını oluşturup site haritası url sini Google webmastera ekleyerek site dışı seo çalışması yapabilirsiniz.