wordpress.jpg
Bu yazıda hacklenen wordpress sitesinin nasıl düzeltileceği konusunda bazı ipuçlarına, wordpress siteniz hack yediğinde sitenizi eski haline getirmeniz için izlemeniz gereken yollara değineceğiz. Hack yememek, güvenli bir wordpress sitesi için yapılması gerekenleri WordPress Sitenizin Güvenliğini Nasıl Sağlarsınız? adlı makalemde yeterince değinmiştim. 

Ancak, ne kadar tedbir alırsanız alın, yazılanları ne kadar güzel uygularsanız uygulayın, eğer hostunuz yeterince güvenli değilse veya temanız ve eklentileri güncel değilse gerçekten yapacak bir şey kalmıyor.

Hack yemiş wordpress sitesinin düzeltilmesi konusunda kontrol edilmesi gereken bazı dosyalar var. Bilmeyenler bu yolu uygulayarak sitelerini kurtarma yoluna gidebilirler.


Genel olarak siteye giren hackerlar, index.php dosyasını değiştirirler veya sitenize index.html isminde bir dosya kopyalarlar.

Bunu düzeltmek için kök dizine girerek index.html isimli dosyayı siliniz.Daha sonrada index.php dosyanızı düzenleyiniz. Hacker index.php dosyanıza da kendi indexini atarak sitenize zarar vermiş ise, aşağıdaki kodu index.php isimli dosyanıza kaydederseniz sitenizin düzelecektir.

[notification type=”success”] <?/* Short and sweet */define(‘WP_USE_THEMES’, true);require(‘wp-blog-header.php’);?> [/notification]

Eğer siteniz düzelmediyse; tarayıcınızın adres çubuğuna site-adı.com/wp-admin yazarak admin panelinize giriş yapınız. Görünüm » Editör kısmından temanızın Ana İndex Şablonunu düzenleyiniz.Eğer hacker buraya da aynı indexi attıysa sitenizin yedeklerinden (ya da temanın yedeklerinden) temanızın index.php dosyasının içindeki kodları buraya yapıştırın ve kaydediniz.

Hackerler, girdiği sitenin giriş sayfasını değiştirse de alt sayfalarınızda bir değişikliğe gitmeyecek veya sitenin bütün indexini silme yoluna gitmeyecektir. Çünkü bunun cezasının ağır olduğunu bilmektedir. Eğer böyle bir durum vaki ise, elinizde bulunan yedeklerden (tabi yedek alınmışsanız) bilgilerinizi tekrar yüklersiniz.

Eğer temanızın index.php isimli dosyası bozuk değilse, header.php isimli dosyayı kontrol ediniz.

Bu şekilde sitenizi eski haline getirmiş olabileceğinizi umuyorum.