iys.png-Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) Kullanıma Açıldı-cahitsoyman.blogspot.com
Ticaret Bakanlığı’nın kullanıma sunduğu İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile izinsiz ticari elektronik iletilerin tüketicilere gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılmasını amaçlayan bir sistemdir.

İleti Yönetim Sistemi Nedir?

İleti Yönetim Sistemi (İYS), tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemidir.

TOBB tarafından bir veri tabanı sistemi ile sunulan bu sistem; hizmet sağlayıcıların pazarlama iletişimi amacıyla çağrı merkezi üzerinden arama, SMS, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik şikâyetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkân tanıyor.


Alıcılar (vatandaşlar) onay verebildikleri gibi, mevcut onayları için ret haklarını da İYS üzerinde kullanabilirler.

İleti Yönetim Sistemi sayesinde vatandaşlar ileti izinlerini artık tek noktadan kolayca yönetebilecek, diledikleri hizmet sağlayıcı ve marka için onay verip, ileti almak istemedikleri taktirde ret hakkını kullanabilecekler.

İYS ile hizmet sağlayıcıların, alıcılara göndereceği ticari elektronik iletiler öncesinde alması gereken izinler güvenli bir ortamda saklanacak, alıcılar onay ve ret bildirimlerini yapabilecek.

Bakanlık tarafından 150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre 31 Aralık 2020'de sona erdi.

Ayrıca, 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre ise 31 Mayıs 2021 tarihinde sona erecek. Tüketiciler söz konusu onayları 1 Haziran 2021-16 Temmuz 2021'de kontrol edebilecek.

Belirlenen sürelerde vatandaşlar tarafından ret hakkının kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılan veriler onaylı sayılacak.

Vatandaşlar ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını bu günden itibaren 16 Şubat 2021'e kadar e-Devlet üzerinden veya iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecek.

Söz konusu süreler mevcut onayların kontrolüne ilişkin olup, bu tarihlerden sonra da tüketiciler diledikleri tarihte İYS üzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecek.

 İleti Yönetim Sistemi (iys) nin Çalışma Şekli

Ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm hizmet sağlayıcılar, pazarlama, reklam ve kampanya, gibi ticari elektronik iletilerini müşterilerine iletebilmek için aldıkları ticari elektronik ileti izinlerini İYS’ye yükler.

Alıcılar ise bu izinler için ret haklarını diledikleri zaman kullanırlar. Tüm ticari elektronik ileti izinleri İYS de saklanır.

Alıcılar, hizmet sağlayıcının veya markasının ticari elektronik ileti göndermesine izin verdiğini görüntüleyebilir, gerektiğinde hizmet sağlayıcılara her bir kanal (arama, mesaj ve e-posta) için verdikleri izinleri İYS üzerinden düzenleyebilir.

Tüm bu işlemler iys.org.tr üzerinden, tek bir platformda yapılır.

Hizmet sağlayıcılar herhangi bir kanaldan ticari ileti göndermek istediklerinde, vatandaşların verdikleri izinler çeşitli yöntemlerle İYS üzerinden kontrol edilerek sadece izin vermiş vatandaşlara gönderim yapılabilir.

Ret hakkının kullanıldığı durumlarda İYS filtresi sayesinde bu iletiler ret hakkını kullanmış alıcılara gönderilmez.

İYS ile birlikte, vatandaşların ticari elektronik ileti onaylarına ilişkin şikâyetlerin hızlı biçimde sonuca ulaştırılması mümkün olacaktır.

T.C. Ticaret Bakanlığı, şikâyetlerin incelenmesinde İYS üzerinde sorgulama yapabilecek ve bulunan güncel kayıtlara anında ulaşabilecektir.

İstenmeyen SMS ler bazen hepimizi hayattan soğutuyor. Önüne bir türlü geçilemeyince cezası da arttırıldı.

İzinsiz SMS ve e-posta gönderene 1 milyon liraya kadar ceza kesilebilecek. Kişisel Bilgileri Koruma Kurulu, kişilerin onayı alınmadan reklam içerikli arama yapanların, SMS gönderenlerin ve elektronik posta yönlendirenlerin bu faaliyetlerini derhal durdurmalarına yönelik bir ilke kararı aldı. Buna göre; izinsiz olarak reklam içerikli SMS,  elektronik posta gönderenlere ve arama yapanlara 15 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.

İzinsiz bilgi paylaşımında da bulunanlara Cumhuriyet Baş Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulabilecek.