jing.jpg-Jing Ekran Görüntüsü Yakalama Programı-cahitsoyman.blogspot.com
Jing, Camtasia Studio programının üreticileri tarafından hazırlanan ücretsiz bir ekran görüntüsü yakalama programıdır.

Oldukça pratik olan program ile  ekranın tamamını ya da belirli bölümünü hızlıca resim olarak kaydedebilirsiniz.
Bunun yanında yine aynı şekilde program ile ilgili bölümü video olarak da kaydedebilirsiniz. 

Program ayrıca, içerdiği metin ve işaretçi araçlarıyla yakaladığınız görseller üzerinde başka bir grafik düzenleme programına ihtiyaç duymadan düzenlemeler yapmanızı da imkan veriyor.

Görüntüleri ve videoları anında yakalamanızı ve ardından bunları herkesle paylaşmanızı sağlayan program, çevrim içi konuşmalarınızın tümüne temel görsel ögeler eklemek için mükemmel bir araçtır.


Program sayesinde görüntüleyenlerin dikkatini çekmek için, görüntüleri ok, metin ve daha fazlasıyla açıklayabilirsiniz.

Masaüstü, pencere veya alan seçtikten sonra Capture İmage (Görüntü)  düğmesini tıklayarak görüntüyü Jing Programı uygulama penceresinde aşağıdaki şekillerde açıklayabilirsiniz.

1- Ok aracını kullanarak izleyicinin oraya odaklanmasını isteyebilirsiniz.
2- Metin aracını kullanarak not veya yorum yazabilirsiniz.
3- Kutu çizme aracını kullanarak dikkat çekebilirsiniz.
4- Vurgu aracını kullanarak dikkat çekebilirsiniz.
5- Videolara açıklama yapabilirsiniz. Yaptığınız açıklamalara ön izleme penceresinde             görünmez.
6- Yazı tipi türünü, rengini ve boyutunu seçebilirsiniz.
7- Bir görüntüye not ekleyip sonrada paylaşabilirsiniz.

Jing ekran görüntüleri almak ve ekranda aktivite kısa videolar paylaşmanızı sağlayan bir ekran kayıt programıdır.

Öğreticiler ve gösteriler için mükemmel olan beş dakikaya kadar sürecek videoları da alabilir, aynı zamanda masaüstünün tamamını mı yoksa sadece odaklanma penceresini mi yoksa bölgeyi mi seçeceğinizi belirleyebilirsiniz.

Ekran görüntüsü almak ve ekran videosu çekmek için kullanabileceğiniz bu ücretsiz araç sayesinde bu iki işlemi tek bir yazılım üzerinden gerçekleştirebilir ve ayrıca bu işlemleri yaparken birçok farklı özellik ile ekran görüntülerinize veya videolarınıza farklılıklar katabilirsiniz.

Kayıt işlemini tamamladığınızda, anlık görüntüleri bir metin kutusu, oklar, vurgulamalar ve resim yazıları gibi ek açıklamalarla düzenleyebilirsiniz.

Jing ile bilgisayarınızın ekranından (en fazla 5 dakika süreyle) videolar yakalar ve paylaşabilirsiniz. Videolar SWF formatındadır.

Tüm masaüstünüzü, pencerenizi veya özel seçtiğiniz bir alanı tıklayınız. Sonra Capture Video düğmesine basınız. Video çekerken Jing size hangi mikrofonu kullanacağınızı soracaktır. Jing seçeceğiniz cihazdan ses kaydı yapmanıza imkan verecektir.

Jing'i kurduktan sonra tek yapmanız gereken yazılımın ekranınızda üst bölümünde çıkan güneş simgesindeki "Capture" bölümüne tıklayarak ekran görüntüsü mü, ekran videosu mu çekmek istediğinizi belirlemek. Ardından video kaydı yapmaya başlayabiliyorsunuz. Programın ücretsiz versiyonu kısa süreli video kayıtlarına göre hazırlandığı için 5 dakikalık bir sınırı var. Programı beğenip bu süreyi uzatmak isterseniz PRO versiyona geçiş yapabilirsiniz.

Ekranınızın istediğiniz herhangi bir yerinin görüntüsünü ya da videosunu alabileceğiniz gibi, Jing ile ayrıca bu aldığınız resimleri veya videoları anında paylaşabilirsiniz.  E-posta, Flickr, YouTube gibi farklı sosyal ağlarda da hızlı bir şekilde paylaşabilirsiniz.

Ayrıca Flickr ve YouTube dışında Screencast.com sitesine de tek bir tıklama ile gönderebileceğiniz içerkleri isterseniz FTP sunucunuza tek tıklama ile yollayabilir veya e-posta ile arkadaşlarınıza yollayabilirsiniz.

SWF formatında videolar çeken Jing,  video düzenleme yazılımı olan Camtasia Studio ile de uyumlu çalışarak çektiğiniz ekran videolarını düzenlemenize de imkan tanımaktadır.

Programın nasıl kullanıldığını görsel olarak aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.