pokemon go.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com
Yaklaşık yirmi gün önce Yeni Zelanda ve Avustralya için piyasaya sürülen Pokemon GO, bütün oyuncuların ilgisini çekmiş ve çeşitli yollarla her yerde oynanmaya başlanmıştı. 

Günlük kullanıcı sayısında Twitter'ı neredeyse geçecek olan oyun, devlet büyüklerinden en küçük esnafa kadar herkesin ilgisini çekmiş durumda.

Dünyada önü alınanaz bir çılgınlığa dönüşen ve halen bu çılgınlığın devam ettiği mobil oyun Pokemon Go 100 milyon indirilmeye ulaştı.

Pokemon Go Nedir?

Pokemon Go, çocukken pek çoğumuzun sahip olduğu Nintendo Gameboy'lar üzerinde oynadığımız Pokemon oyunlarının, Android ve iOS için geliştirilmiş halidir. 

pokemon go.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com

Pokemon Go, Google'ın yan şirketi Niantic ve The Pokemon Company tarafından geliştirilmiştir ve 6 Temmuz 2016 tarihinde ücretsiz olarak piyasaya sürülmüştür. 

Pokemon Go'yu ücretsiz olarak temin edilebiliyorsunuz. Fakat isteyen oyuncular için uygulama içerisinde para ile satın alınabilecek kısımlar da bulunmaktadır.

Oyunun temeli, Pokemon yakalama, biriktirme, eğitme ve karşılıklı savaştırmaya dayanmakta ve fiziksel olarak hareket etmeyi gerekli kılan konum tabanlı olan bir oyun şeklidir.

Pokemon Go Nasıl İndirilir?

Pokemon Go, Android ve iOS tabanlı akıllı telefonlara indirilebiliyor. Fakat oyunun sorunsuzca oynanabilmesi için telefonunuzun belirli sistem gereksinimlerini de karşılaması gerekiyor.

Eğer Android telefon kullanıyorsanız telefonunuzun işletim sistemi Andorid 4.4 (Jelly Bean) ya da üzeri olması gerekmektedir. Bunun yanında cihazın en az 1 GB RAM ve 1 GHz Dual Core ya da üzeri işlemciye sahip olması da gerekli. Bunun haricinde oyunu oynayamıyorsunuz.

İOS kullanıcılarının ise oyunu oynamak için en az İOS 8 işletim sistemine sahip olması gerekmektedir. Oyun iPhone 5 ve üzeri telefonlarda sorunsuz çalışmaktadır.

Her iki işletim sistemine sahip telefonlar gerekli sistem şartlarını karşılasa da oyunun çalışma performansı telefondan telefona fark göstermektedir.


pokemon go.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com

Pokemon Go henüz Türkiye'de kullanıma açılmadı fakat hem iOS kullanıcıları hem de Android kullanıcıları için indirmenin yolları mevcut bulunmaktadır.

Pokemon GO Android Cihazlara Nasıl Yüklenir?

Bu konuda ki detaylı bilgiye Pokemon GO Android Cihazlara Nasıl Yüklenir? linkinden ulaşabilirsiniz..

Pokemon GO iOS Cihazlara Nasıl Yüklenir?

Türkiye App Store hesabınız üzerinden mağazayı değiştirerek indirmeniz mümkün değil. Yeni bir Apple ID oluşturup ülke değiştirmeniz yeterli. 

Konu hakkında daha ayrıntılı bilgiye Pokemon Go iOS Cihazlara Nasıl Yüklenir? linkinden ulaşabilirsiniz.

Pokemon Go'ya Nasıl Giriş Yapılır?

Pokemon Go'yu cihazınıza yükleyip oyuna girdikten sonra oyunu oynayabilmeniz için bir kullanıcı hesabına sahip olmanız gerekmektedir. 

Bunun için  2 farklı seçenek mevcut; 
  • Gmail hesabınız ile,  
  • Pokemon Trainer Club hesabı açarak. 

Oyuna giriş yapabilmek için herhangi bir kayıt oluşturmanız gerekmiyor. Pokemon Go lokasyonunuzu Google Maps haritası üzerinden aldığından herhangi bir Google hesabına sahip olmanız yeterlidir.

Pokemon Go Nasıl Oynanır?

Oyunda yaptığınız şey müzeler, tarihi yapılar, anıtlar ve daha pek çok ilgi çekici yerde bulunan Pokemon karakterlerini bulup topunuz ve yardımcı öğelerle onları yakalamak. 

Bir yandan gezerken diğer yandan eğlendiren oyunda tahmin edeceğiniz üzere bir harita üzerinden ilerliyorsunuz ve artırılmış gerçeklik uygulamalarında olduğu gibi karşınıza Pokemon karakteri çıktığı vakit seçiminizi yaparak yakalıyorsunuz. Bu şekilde şehri gezerek tüm güçlü Pokemon’ları yakalayıp Pokedex’i tamamlamaya çalışıyorsunuz. Seviye atladıkça daha hareketli, yakalanması güç Pokemon’lar karşınıza çıkıyor.

Avatarınızı oluşturarak başladığınız macera oyununda; aralarında Venusaur, Charizard, Blastoise ve Pikachu’nun da bulunduğu pek çok Pokemon karakterinin yerini akıllı telefonunuzdan veya Bluetooth destekli oyuna özel bir aksesuar olan Pokemon Go Plus ile tespit edebiliyorsunuz. 

Fazlasıyla hareketli bir kişilikseniz oyundan fazlasıyla keyif alacağınız söylenebilir. 
Hesabınızı oluşturduktan sonra bir karakter yaratmanız gerekiyor. İsteğe göre kadın ya da erkek karakter yaratabiliyorsunuz.

Ayrıca zevkinize göre karakterinizin fiziksel özelliklerini değiştirebilmeniz de mümkün. Karakterinizi kendi zevkinize göre kişiselleştirebiliyorsunuz. 

Bu adımlardan sonra artık pokemon avlamaya başlayabilirsiniz. Oyun sizi GPS üzerinden algılıyor ve çevrenizde bulunan Pokestop ve Gym'leri (aşağıda bahsedilmektedir) görebiliyorsunuz.


pokemon go karekter bilgisi.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com


Ekranın altında sol kısımda karakter adınız ve seviyeniz, orta kısımda menülere açılan poketopu simgesi ve sağ tarafta da size yakın olan pokemonları görebiliyorsunuz.

Ana ekranın alt kısmında yer alan karakter bilgisi bölümünde, oyun ile ilgili temel verilerinize erişebiliyorsunuz.Ekranda sadece seviyeniz ve nickiniz görünüyor ama üzerine tıkladığınızda sahip olduğunuz XP miktarı, pokecoinleriniz, oyuna başlama tarihiniz, seçtiğiniz takım (Level 5'den sonra) ve pokemon topladıkça kazandığınız bazı rozetleri görebilirsiniz.

Oyundaki karakterinizi belirledikten sonra oyuna başlamak için bir başlangıç Pokemon'u seçmeniz gerekiyor. Seçebileceğiniz 3 adet başlangıç Pokemon'u mevcut; Bulbasaur, Squirtle ve Charmander. Sizin de bir tanesini yakalamanız gerekiyor.

Bu noktada küçük bir ipucu verelim: Eğer oyunun başlangıcında Pikachu'yu yakalamak isterseniz, ilk 3 çıkan Pokemonu yakalamayın. Biraz zaman geçtikten sonra Pikachu karşınıza çıkacaktır. 

Seçtiğiniz Pokemon'u açılan kamera ekranı üzerinden, Pokemon'un üzerine Poketopu fırlatarak yakalamanız gerekiyor. Pokemon'u yakalamak için Poketopunu doğru isabet ettirmeniz şart, aksi takdirde tekrar başka bir Poketopu atmanız gerekiyor. Pokemonu yakaladıktan sonra Pokemonunuza ait tüm bilgiler Pokemon'un bilgi ekranından görülebiliyor.

Başlangıç Pokemon'unuzu yakaladıktan sonra artık yapmanız gereken şey gezmek. Oyun içerisindeki haritada gezebilmeniz için gerçekten sokağa çıkıp dolaşmanız gerekiyor çünkü; oyun sizin konumunuzu ve fiziksel çevrenizi gerçek zamanlı olarak baz alıyor.

Dışarıda gezerek pek çok Pokemon'la karşılaşabilirsiniz. Pokemon'ları yakalamak için önce ekranınızda beliren Pokemon'a dokunmanız gerekiyor. Ardından kamera ekranınız açılıyor ve sahip olduğunuz Poketoplarından bir tanesini o Pokemon'a fırlatmanız gerekiyor eğer Poketopunu doğru isabet ettirirseniz Pokemon'u yakalamış oluyorsunuz. Ayrıca oyun içerisinde size yakın olan Pokemon'lar, yukarıda da belirtiğim gibi ekranın sağ alt köşesinde gözüküyor. Bu sayede çok fazla uzağa gitmeden yakın çevrenizde Pokemon arayabiliyorsunuz.

Hangi Pokemon Nerede Bulunur?

Her Pokemon oyununda olduğu gibi, Pokemon Go'da da belli Pokemon'lar sadece belli yerlerde karşınıza çıkabiliyor. Pokemon'ların tiplerine göre bulundukları noktalar da değişiyor.

Şu an için oyunda 18 farklı Pokemon tipi var, Bunlar: 

pokemon turleri.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com

Böcek, Ejderha, Elektrik, Peri, Dövüş, Ateş, Hayalet, Çimen, Buz, Toprak, Normal, Uçan, Zehir, Psişik, Kaya. Su, Çelik, Karanlık

Bazı Pokemon'ların 2 farklı tipi olabiliyor ve her tipin yoğunlukta olduğu bölgeler mevcut. Oyunda Pokemon'lar Gym'lerde savaştırılabiliyor ve her bir tip diğer bir tipe karşı üstün ya da zayıf olabiliyor. Bu sebeple oyunda başarılı olmak için her tipte Pokemon'a sahip olmak gerekiyor.

Böcek Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Böcek tipi Pokemonları bulmanın en kolay yolu doğal ve yeşillik alanlara gitmektir. Ormanlık lanlar, parklar ve bahçeler böcek tipi Pokemon yakalamak için gayet uygundur. 

Pokemon Go içerisinde şu an 12 adet böcek tipi Pokemon mevcut. Bunlar; 

Caterpie, Pinsir, Butterfree, Venonat, Venomoth, cyther Weedle, Kakuna, Beedrill, Paras, Parasect, ve Metapod. 

Bu Pokemonları gezerek ulabileceğiniz gibi bazılarına da sadece geliştirme (evolve etme) yolu ile sahip olunabiliyor.

Ateş Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Ateş tipi Pokemonlar, sıcak ve kuru yerlerde sıklıkla karşınıza çıkabilmektedir. Şehir içerisinde yeşillik ve suyun olmadığı her alanda bir ateş Pokemonuna rastlayabilirsiniz. 

Uzmanlar, ateş Pokemonlarının en çok bulunduğu yerlerin volkanik araziler olduğunu söyleseler de siz en iyisi yanardağlardan uzak durun ve ateş Pokemonlarınızı şehrin sudan uzak yerlerinde arayın. 

Oyun içerisinde şu an 12 adet ateş tipi Pokemon mevcut. Bunlar; 

Charizard, Charmeleon, Charmander, Arcanine, Magmar, Rapidash, Flareon, Ninetales, Vulpix, Growlithe, Ponyta ve Moltres. 

Bu listedeki bazı Pokemonları dışarıda yakalayabildiğiniz gibi bazılarına da sadece geliştirme yolu ile sahip olabiliyorsunuz. 

Örneğin, Charizard sahibi olabilmeniz için Charmender'ınızı geliştirmeniz gerekiyor.

Su Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Tahmin edebileceğiniz gibi su tipi Pokemonları bulabilmeniz için suyun olduğu yerlere gitmeniz gerekiyor. Plajlar, havuzlar ve hatta parklardaki süs havuz ve fıskiyelerin yakınında bir su pokemonuna rastlamanız hiç zor olmayacaktır. 

Ormanlık bir alanda iseniz nehir ve göl çevresinde de pek çok su Pokemonu bulabilirsiniz. 

Pokemon Go'da 32 adet su tipi Pokemon mevcut. Bunlar; 

Squirtle, Wartortle, Golduck, Poliwhirl, Blastoise, Psyduck, Poliwag, Poliwrath, Shellder, Kingler, Horsea, Krabby, Omastar, Goldeen, Seadra, Kabuto, Kabutops, Omanyte, Tentacruel, Tentacool, Seel, SlowPoke, Dewgong, Slowbro, Cloyster, Staryu, Seaking, Magikarp, Starmie, Gyarados, Vaporeon ve Lapras. 

Bu su Pokemonlarının da bazılarına sadece geliştirme yolu ile sahip olabiliyorsunuz. 

Örneğin; Blastoise sahibi olmak için Squirtle'ınızı once Wartortle'a ardından Blastoise'e geliştirmeniz gerekiyor.

Çimen Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Çimen Tipi Pokemonlara her türlü yeşil alanda rastlamak mümkündür. Böcek tipi Pokemonlarla aynı alanlarda bulunan çimen tipi Pokemonları; ormanlarda, parklarda, bahçelerde kolaylıkla bulabilirsiniz. 

Şu an için oyunda 14 adet çimen tipi Pokemon mevcut. Bunlar; 

Bulbasaur, Ivysaur, Venusaur, Oddish, Exeggcute, Exeggutor, Tangela, Gloom, Vileplume, Bellsprout, Weepinbell, Victreebell, Paras ve Parasect. 

Yine bu listedeki çimen Pokemonlarının bazılarına sadece geliştirme yolu ile sahip olabiliyorsunuz.

Normal Tip Pokemonlar Nerede Bulunur?

Normal tip Pokemonlar bulması en kolay Pokemonlardır. Adımınızı attığınız her yerde karşınıza çıkabilirler. 

Oyun içerisinde 22 adet normal tip Pokemon mevcut. Bunlar; 

Pidgey, Rattata, Pidgeotto, Pidgeot, Raticate, Fearow, Speraow, Lickitung, Kangashkan, Ditto, Eevee, Tauros, Porygon, Wigglypuff, Jigglypuff, Persion, Meowth, Doduo, Farfetch'd, Dodrio, Chansey ve Snorlax. 

Yine bu Pokemonların da bazıları sadece geliştirme yolu ile elde edilebiliyor.

Kaya Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Kaya tipi Pokemonlar genel olarak binaların çevresinde bulunuyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşıyorsanız sokağa çıktığınızda bir kaya Pokemonuna rastlamanız zor olmayacaktır. 

Otoparklar ve otoyollar da kaya tipi Pokemonlarının sıklıkla görüldüğü yerler arasında. 

Pokemon Go'da 11 tane kaya Pokemonu bulunuyor. Bunlar; 

Omanyte, Omastar, Kabuto, Kabutops, Geodude, Graveler, Golem, Onix, Rhyhorn, Rhydon, ve Aerodactyl. 

Digger tip Pokemonlarda olduğu gibi kaya tipi Pokemonların bazılarına sadece geliştirme yolu ile sahip olunabiliyor.

Toprak Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Toprak tipi Pokemonlar, şehir merkezinde yaşayan insanlar için bulması güç olan Pokemonlar arasında. Genel olarak toprağın ve çamurun bol olduğu yerlerde görünen toprak tipi Pokemonlarını taşralarda, köylerde ve çiftlik gibi yerlerde bulmak mümkün. 

Oyunda şu an 14 adet toprak tipi Pokemon bulunmaktadır. Bunlar; 

Sandshrew, Sandslash, Onyx, Cubone, Marowak, Rhyhorn, Rhydon, Diglett, Dugtrio, Geodude, Graveler, Golem, Nidoqueen ve Nidoking. 

Her Pokemon tipinde olduğu gibi toprak tipi Pokemonların bazılarına sadece geliştirme yolu ile sahip olabiliyorsunuz.

Zehir Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Zehir tipi Pokemonlar genellikle ıslak, nemli ve endüstriyel alanlarda bulunabiliyor. Adım başı karşınıza çıkmasalar da sağlam bir turun ardından bir tanesine rastlamanız çok zor olmayacaktır. 

Pokemon Go'da şu an 33 adet zehir tipi Pokemon var. Bunlar; 

Bellsprout, Weepinbel, Victreebel, Ekans, Arbok, Nidoran (dişi), Nidoran (erkek), Nidorina, Nidoqueen, Nidorino, Nidoking, Bulbasaur, Ivysaur, Venusaur, Oddish, Gloom, Vileplume, Weedle, Kakuna, Beedrill, Venonat, Venomoth, Zubat, Golbat, Grimer, Muk, Koffing, Weezing, Tentacool, Tentacruel, Gastly, Haunter ve Gengar. 

Hatırlatmakta fayda var, Pokemon türlerinden bahsederken bazı Pokemonların 2 tipe sahip olduğunu söylemiştik, bu sebeple bu listede diğer tiplere ait Pokemonlar görürseniz şaşırmayın. 

Zehir tipi Pokemonların da bir kısmına sadece geliştirme yolu ile sahip olunabiliyor.

Hayalet Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Hayalet tipi Pokemonları, camilerde ve mezarlıklarda bulmak mümkün geceleri ise parklarda da karşınıza çıkabiliyorlar. 

Şu an için oyunda sadece 3 adet hayalet tipi Pokemon mevcut; 

Gastly, Haunter ve Gengar. 

Eğer bir Gastly yakalarsanız, geliştirme yolu ile Haunter ve Gengar'a sahip olabilirsiniz.

Psişik Tip Pokemonlar Nerede Bulunur?

Psişik tip Pokemonların nerede karşınıza çıkacağı kesin değil. Gece vakti parklarda görülebiliyorlar aynı zamanda büyük binalar ve hastane çevrelerinde de bir psişik Pokemon'a rastlayabilirsiniz. 

Şu an için Pokemon Go'da 14 adet psişik Pokemon bulunuyor, bunlar; 

Drowzee, Hypno, Exeggcute, Exeggutor, SlowPoke, Slowbrow Jynx, Mr. Mime, Abra, Kadabra, Alakazam, Mewtwo ve Mew. 

Bu listedeki bazı Pokemonlara yine sadece geliştirme yolu ile sahip olunabiliyor. Fakat Mew ve Mewtwo oyundaki en güçlü 2 Pokemon oldukları için bulunması çok zor olan ve nerede karşınıza çıkacağı hiç belli olmayan Pokemonlar olduğunu belirtmekte fayda var.

Dövüş Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Dövüş tipi Pokemonları spor ile alakalı her yerde bulabilirsiniz. Spor salonlarında, stadyum çevrelerinde, ufak basket sahaları ve halı saha civarlarında bir dövüş Pokemonuna rastlayabilmek oldukça mümkün. 

Oyunda 8 adet dövüş tipi Pokemon bulunmaktadır. Bunlar; 

Mankey, Primeape, Machop, Machoke, Machamp, Hitmonlee, Hitmonchan ve Poliwrath (Su/Dövüş). 

Yine bu tip Pokemonların da bazılarını geliştirme yolu ile elde edebiliyorsunuz.

Ejderha Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Pokemon Go'da şu an çok az ejderha tipi Pokemon olduğu için bu Pokemonlar şehirlerin ünlü yapıları ve anıtları etrafında bulunabiliyorlar. 

Oyunda 3 adet ejderha tipi Pokemon var. Bunlar; 

Dratini, Dragonair ve Dragonite. Eğer bir Dratini yakalamayı başarırsanız, geliştirme yolu ile Dragonair ve Dragonite sahibi olabilirsiniz.

Peri Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Peri tipi Pokemonlar da ejder tipi Pokemonlar gibi şehirlerin bilindik alanlarında bulunabiliyorlar. Ayrıca cami ve mezarlık çevrelerinde de bir peri Pokemonuna rastlamak mümkün. 

Şu an için oyunda sadece 5 adet peri tipi Pokemon mevcut, bunlar; 

Jigglypuff, Wigglytuff, Clefairy, Clefable ve Mr. Mime.

Uçan Tip Pokemonlar Nerede Bulunur?

Oyun içerisindeki tüm uçan tip Pokemonların ikinci bir tipi mevcuttur. Uçan tip yan bir tiptir diyebiliriz. Durum böyle olunca oyunda diğer tiplere sahip ve aynı zamanda uçan tipi olan pek çok Pokemon mevcut. 

Uçan tip Pokemonları, çiftliklerde, parklarda, bahçelerde kısacası açık alanlarda bulabilirsiniz. 

Oyunda şu an uçan tip olan 33 Pokemon bulunmaktadır. Bunlar; 

Charizard, Pidgey, Pidgeotto, Pidgeot, Spearow, Fearow, Farfetch'd, Doduo, Dodrio, Butterfree, Zubat, Golbat, Scyther, Aerodactyl, Gyarados, Dragonite, Articuno, Zapdos ve Moltres. 

Bu Pokemonlardan bazıları geliştirme yolu ile çok daha kolay elde edilebilir, öte yandan Articuno, Zaptos ve Moltres oyundaki nadir Pokemonlardan bu sebeple bu 3 Pokemon'a nerede ne zaman rastlayacağınız belirsiz.

Elektrik Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Elektrik tipi Pokemonlar sadece endüstriyel alanlarda bulunabiliyor, yani bir sanayi sitesine gidecek olursanız bir sürü elektrik Pokemonu yakalayabilirsiniz. 

Oyunda şu an için 9 adet elektrik Pokemonu mevcut. Bunlar; 

Magnemite, Magneton, Voltorb, Electrode, Electabuzz, Jolteon, Pikachu, Raichu, Zapdos. 

Zaptos uçan Pokemonlarda bahsettiğimiz, nadir 3 Pokemondan bir tanesi o sebeple nerede bulabileceğinizi, siz bulana kadar belirsiz.

Çelik Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Çelik tipi Pokemonlar, çeliğin çok olduğu yerlerde karşınıza çıkabiliyor. Büyük plazalar ve tren istasyonları çelik Pokemon yakalamak için uygun yerler. Kendi güvenliğiniz için tren istasyonlarında Pokemon ararken dikkatli olmanızı öneriyoruz. 

Oyunda şu an sadece 2 adet çelik tipi Pokemon mevcut, onlar da; 
Magnemite ve Magneton. 

Eğer bir Magnemite yakalarsanız onu geliştirerek Magneton'a dönüştürebilirsiniz.

Buz Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Buz tipi Pokemonları bulmak için gitmeniz gereken yerler tabi ki de karlı ve buzlu alanlar. Mevsim şartlarından ötürü kar ve buz olan yerler bulamıyorsanız, nehir ve göl kenarlarında da buz tipi Pokemonlara rastlamak mümkün. 

Oyunda 5 adet buz tipi Pokemon bulunuyor, bunlar; 

Lapras, Jynx, Dewgong, Cloyster ve Articuno. 

Articuno nadir bulunan 3 kuş arasında bu sebeple onu nerede bulacağınız size kalmış.

Karanlık Tipi Pokemonlar Nerede Bulunur?

Oyun içerisinde henüz karanlık tipi Pokemon yok, ama ilerleyen günlerde görülebileceği söyleniyor. Karanlık Pokemonların bulunduğu alanlarda büyük ihtimal şehrin karanlık bölgeleri, tüneller, alt geçitler vb olacaktır. Güvenliğiniz açısından karanlık Pokemon ararken dikkatli olmanızı öneririz.

Artık hangi tür Pokemonun nerelerde bulunduğunu öğrendiğinize göre size etrafı gezip dolaşmak pokemonları toplamak kalıyor. 

Oyunda başlangıç için toplayabileceğiniz en fazla Pokemon sayısı 250, En fazla yumurta sayısı ise 9'dur. Fakat Coin kullanarak bu kapasiteyi arttırabilirsiniz. Oyuncular isterlerse gerçek para karşılığı Coin satın alabiliyorlar.

Pokemon Nasıl Yakalanır?

Pokemonların nasıl yakalanacağı konusunu Pokemon Go Nasıl Oynanır? 

başlıklı yazımızda anlatmıştık. 




pokemon nasil yakalanir.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com



Tekrar etmek gerekirse haritadaki yönlendirmeler doğrultusunda karşınıza çıkan Pokemon'a dokunarak kamera ekranını açıyorsunuz. 

Açılan kamera ekranında ilgili Pokemon beliriyor ve Poketopu fırlatarak o Pokemonu yakalıyorsunuz. Eğer Poketopunu Pokemonun kafasına isabet ettiremezseniz Pokemonu yakalayamıyorsunuz. Ayrıca yakınız da Pokemon var ise sağ altta nearby seçeneğine girerek yakınızdaki Pokemonları liste halinde görebilirsiniz.

Nearby Nedir?


pokemon go mearby nedir.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com


Nearby, bulunduğunuz konuma göre çevrenizde bulunan pokemonlar hakkında bilgi verir. 

Buraya tıkladığınızda pokemonların altında 3 adım varsa size uzak olduğunu, 2 adım varsa yaklaştığınızı, 1 adım varsa da çok yakınında olduğunuzu bildirir. 

Eğer ki 2 adımı görürseniz etrafınızda biraz dolaşın, 1 adıma düştüğünde de çemberin etrafına tıklayın, aradığınız pokemon çıkacaktır.

Pokemon Go Menüsü Nasıl Kullanılır?

Oyunun menüsü çok basit bir arayüzde karşımıza çıkıyor. Sağ üst köşede Settings ve Help, ana menülerde ise Pokedex, Shop, Pokemon ve Items bölümleri var. 

Şimdi bunları ve tıkladığınızda nelerle karşılacağınızı teker teker açıklayalım.

Pokedex Nedir?

pokemon go pokedex nedir.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com


Pokemon'un çizgi filmlerinden de aşina olduğumuz Pokedex, gördüğünüz ve yakaladığınız Pokemonların kaydını tutan dijital bir asistandır. 

Pokemonlar hakkında edinmek istediğiniz bilgileri Pokedex içerisinde bulabilirsiniz. 

Pokedex'e girmek için haritada iken Main Menu'ye girerek ordan Pokedex'e bakabilirsiniz. 

Pokedex içerisinde, yakaladığınız Pokemonların görsellerini görebilirsiniz, görüp de yakalayamadıklarınız silüet halinde gözükür ve hiç karşılaşmadığınız Pokemonların da numarası gözükür.

Pokedex, oyunda mevcut olan pokemon sayısını gösterdiği gibi, yakaladığınız pokemonların bilgilerini de görmenizi sağlar. 

Balbasaur örneğinden gidecek olursak, kaç kez karşınıza çıktığı, kaç kez yakaladığınız, boyu ve kilosu, türü ve Evolve ettikçe dönüştüğünü öğrenebilirsiniz.

Shop


pokemon go shop.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com



Bu kısımda oyun içi satın almaları yapabilirsiniz. Pokemon Go uygulama içerisinde satın alımlar sunuyor. Bu satın alımların gerçekleştiği yer de Shop

Shop'tan Coin satın alabiliyorsunuz, bu Coin'lerle de Pokestop'lardan alışveriş yapabiliyorsunuz. 

Şu an oyun Türkiye'de kullanıma açık olmadığı için shop içerisindeki ürünler yabancı para birimi üzerinden ücretlendiriliyor.

Dolar bazından bakacak olursak Shop'taki Coin fiyatları şu şekilde:

100  Coin         $0.99

550  Coin         $4.99

1,200 Coin       $9.99

2,500 Coin       $19.99

5,200 Coin       $39.99

14,500 Coin     $99.99


Bunun dışında sağ üst köşede bulunan kalkana tıkladığınızda, ele geçirdiğiniz Gym'lere bağlı olarak Stardust ve Pokecoins kazanabilirsiniz.

Pokestop Nedir?


pokemon go pokestop.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com



Pokemon Go'da sadece Pokemonlar bulunmuyor. Haritanın belli alanlarında Pokestop denilen ve oyun içinde gereken eşyaları alabileceğiniz yerler mevcut. 

Pokestoplar genelde şehirlerin bilindik ve merkezi alanlarında bulunuyorlar ve haritada ayrı bir sembol ile belirtilmiş oluyorlar.

Bir Pokestop'tan alabileceğiniz şeylerin başında Poketopları (Pokeball) geliyor. 

Oyunda şu an için 3 tip Poketopu mevcut; Pokeball, Great Ball (12. Seviyeye gelindiğinde alınabiliyor) ve Ultra Ball (20. Seviyeye gelindiğinde alınabiliyor). 

Poketopları oyunda hayati bir önem taşıyor, Poketopları olmadan Pokemonları yakalayamıyorsunuz ve oyun boyunca sürekli harcanan eşyalar arasında.

Pokestop'larda bulabileceğiniz bir diğer önemli eşya da Incense. Incense sayesinde etrafınızda bulunan ama göremediğiniz gizli Pokemonları kendinize çekmeniz mümkün oluyor. Kullanıldığı andan itibaren 30 dakika boyunca aktif kalan Incense ile Pokemon bulma şansınız bir hayli artıyor.

Pokestop'tan alabileceğiniz bir diğer eşya, Egg Incubutor. Oyunda gezindiğiniz süre boyunca karşınıza sadece Pokemon değil yumurtalar da çıkıyor bu yumurtaların içinden de tabi ki Pokemon çıkıyor. Fakat bu yumurtalar tek başlarına bir şey ifade etmiyorlar ve yumurtalar açılması için kuluçkaya ihtiyaç duyuyorlar, bu kuluçka vazifesini de Egg Incubutor'lar görüyor. Oyunun başında size bir adet Incubutor veriliyor ama bu alet çabuk bozulabiliyor bu sebeple bir Pokestop'a gidip Coin karşılığı başka bir tane alabiliyorsunuz.

Pokestop'lardan alabileceğiniz bir diğer faydalı eşya ise Lure Module. Lure Module'ler Pokestop'lar etrafında kullanılabiliyor ve kullanıldığı andan itibaren 30 dakika boyunca Pokestop etrafında Pokemon belirmesini sağlıyor. Sizin kullanmış olduğunuz Lure Module'ün etkisinden etraftaki diğer oyuncular da faydalanabiliyor. Özellikle büyük park ve çok sayıda Pokestop olan yerlerde sıkça Lure görebilirsiniz. Maçka parkı, Abbasağa parkı, Moda sahil, Beşiktaş sahil gibi yerlerde günün her saati Lure bulunan Pokestop'lar ile karşılaşabilirsiniz.

Pokestop'ta bulabileceğiniz bir diğer kullanışlı eşya ise Razz Berry, dışarda gezerken bir Pokemon'a denk geldiğinizde önce o Pokemon'a Razz Berry verirseniz, Poketopu attığınızda o Pokemonu yakalamanız daha kolay oluyor, bu sebeple yanınızda birkaç tane Razz Berry olması sizin için faydalı olacaktır.

Pokemonları savaştırmak, Pokemon Go'daki temel aktivitelerden bir tanesi. savaştırdığınız Pokemonlar da haliyle zarar görüyor ya da savaşamayacak duruma geliyor. Bu gibi durumlar için Pokestoplar'da 2 adet eşya mevcut, Potion ve Revive; Potion, GYM'deki savaşların ardından canı azalan Pokemonunuzun canını geri doldurmak için kullanılan bir eşya. Şu an için 3 farklı potion çeşidi mevcut; Potion (20 HP), Super Potion (50 HP), Hyper Potion (200 HP).  Revive ise savaş sonucu tüm canını kaybeden Pokemonları tekrar canlandırmak için kullanılan bir eşyadır. Eğer bir Gym'de savaşıyorsanız yanınızdan potion ve revive eksik etmeyin.

Gym Nedir ve Takımlara Nasıl Dahil Olunur?


pokemon go gym nedir.gif-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com


Gym'ler Pokemon Go dünyasında savaş alanlarıdır. Mavi (Mystick), Kırmızı (Valor) veya Sarı (Instinct) takımlardan birini seçtiğinizde karşı takımların Gym'lerine takım arkadaşlarınızla birlikte saldırabilirsiniz.

Pokemon Go'da Pokemon toplamak ve geliştirmek keyifli olsa da oyunun esas heyecanını Pokemon Gym adındaki salonlarda yaşıyorsunuz. 

Oyunda 5. seviyeye geldikten sonra girebildiğiniz bu salonlarda Pokemonlarınızı diğer oyuncuların Pokemonları ile savaştırabiliyorsunuz. Pokemon Gym'ler, Pokestop'lar gibi haritada farklı bir icon ile belirtilmiş bulunuyorlar. Yalnız, bir Gym'de mücadeleye girmeden önce oyunda bulunan 3 takımdan birini seçmeniz ve bu takıma dahil olmanız gerekiyor. Bu takımların isimleri; Team Instict, Team Mystic ve Team Valor. Bu takımlar Pokemon türlerinde bahsettiğimiz 3 nadir elektrik, buz ve ateş kuşları ile temsil edilmekte.

Bundan sonra yapacağınız tüm mücadelelerde seçtiğiniz takımı temsil ederek ilerliyorsunuz. Eğer gittiğiniz salon boş ise kendinizi salon lideri yapabiliyorsunuz, fakat gittiğiniz salon başka bir takımda bulunan birine ait ise o salonun lideri ile mücadele etmeniz gerekiyor. Salon liderini yenerseniz o salon sizin oluyor. Kendi takımınıza ait bir Pokemon Gym'e giderseniz de Pokemonlarınızı güçlendirmek için eğitebiliyorsunuz.

Takımınıza ait Gym'leri, diğer takımların ele geçirmemesi için savunmanız gerekiyor, bunun için de takımınıza ait gym'lerde diğer takım arkadaşlarınızın Pokemonlarını yenmeniz gerekmekte. eğer bütün takım arkadaşlarınızı yenerseniz takımınızın Gym'i level atlıyor ve savunması artıyor.

Gym Nasıl Ele Geçirilir?


pokemon go gym ele geçirme.jpg-Pokemon GO Nedir, Nasil Oynanir, Nasil İndirilir-cahitsoyman.blogspot.com


Pokemon Go'da bir GYM'i ele geçirmek için kendiniz veya takım arkadaşlarınızda saldırı yapmanız gerekir. Farklı takımlara karşı yapacağınız bu saldırılar için önce savaş ekranında neler yapacağınızı bilmeniz gerekir. Savaş ekranı açıldıktan sonra yapabileceğiniz 3 temel hareket var. Dodge (kaçma), hızlı atak(normal saldırı) veya özel yetenek kullanma gibi işlemlerin ne olduğunu anlatarak başlayalım.

Dodge yapmak için, karşı taraf saldırı yaptığında ekranda elinizi sağa ya da sola kaydırmanız gerekiyor, bunu yaprak saldırıdan kaçınabilirsiniz ve Pokemonunuz HP kaybetmez.

Normal Saldırı yapmak için ekrana hızlı dokunmanız yeterlidir.

Özel Yetenek kullanmak için Pokemonunuzun HP'sini gösteren barın altındaki diğer barın dolması gerekiyor. Bar dolduğu zaman Pokemonunuzun üstüne elinizi basılı tutarak özel yeteneğini kullanabilirsiniz.

Pokemonları savaştırırken, Pokemon tiplerinin birbirlerine olan üstünlüklerini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Karşı takımın Gym'ine saldırmadan önce o Gym'deki Pokemonları inceleyin ve sahip olduğunuz Pokemonlar arasından o Pokemonlara üstün gelebilecek tipleri seçin ve savaştırmak için sıralayın. 

Saldırı Taktikleri

Saldırı yaparken favori pokemonlarınızı başa yerleştirin ve karşı tarafın GYM'inde bulunan pokemonların analizini yapın. Zayıf noktalarını belirledikten sonra pokemonlarınızı yaptığınız sıralamaya göre kullanmaya başlayacaksınız. 

Benim sizlere önerim ekrana hızlı basmak suretiyle atak yaparak ilerleyin. Kullandığınız pokemonun özel yetenek barı dolduğunda ekrana basılı tutun ve en can alıcı noktada bırakın. 

Karşı tarafın pokemonu özel yetenek yapacağı zamansa dodge yaparak ondan kaçının. 

Saldırılarınız başarıya ulaştıktan sonra karşı takımın GYM'i prestij kaybeder ve GYM'deki en zayıf kullanıcı oradan atılır. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken nokta, GYM tamamen düşene kadar herkesle birkaç kez karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla o kadar saldırdım neden alamıyorum demeyin, ısrarla saldırmaya devam edin. Mümkünse takım arkadaşlarınızda gelsin ve güçlü bir GYM yaratmanıza yardımcı olsunlar. Güçlü pokemonlarınız varsa arkadaşlarınızla Level 10'a kadar GYM kasmanız mümkün. 

Gym Nasıl Savunulur?

Pokemon Go'da Gym'leri ele geçirmeniz yetmiyor, sahip olduğunuz ve ele geçirdiğiniz Gym'leri savunamazsanız o Gym'leri kısa sürede kaybedebiliyorsunuz. Sahip olduğunuz Gym'lerin savunmasını güçlendirmek için, konunun başında bahsettiğimiz gibi o Gym içerisinde training (antrenman) yaparak Gym'inize prestij kazandırmanız gerekiyor. bunu yapabilmek için:

Önce kendi takımınıza ait bir Gym bulun.

Gym'e tıkladığınız zaman, ekranın sol alt köşesinde bir "+" işareti göreceksiniz, o işaret aktif ise gym'e girebilirsiniz anlamına geliyor. Eğer işaret aktif değil ise sağ alt köşede bulunan training seçeneğine tıklamanız gerekiyor.

Training'e başlamadan önce, o Gym'de bulunan Pokemonları incelemeyi ve hangi tür Pokemonların bulunduğuna bakmayı unutmayın, aksi takdirde sizin Pokemonunuzdan daha az CP'ye sahip bir Pokemon, sizin Pokemonunuzu kolaylıkla yenebilir.

Training sonucunda başarı elde ederseniz kendi karakteriniz EXP kazanır, aynı zamanda takımınızın Gym'ine seviye atlaması için prestij kazandırmış olursunuz.

Takımınızın Gym'leri seviye atladıktan sonra, siz de aktif olan Gym'lere katılabileceksiniz. Gym'lere katılırken en güçlü Pokemonunuzu koymak yerine o Gym'in savunmasında eksik olan Pokemon tipine göre bir Pokemon yerleştirmeniz daha verimli olacaktır.