Script.jpg-Script Nedir ve Script Çesitleri-cahitsoyman.blogspot.com
Herhangi bir programlama dilinde yazılmış uygulama parçalarının kod olarak tümüne script adı verilir. Genellikle web sayfalarında dinamik içerik sağlamak, kullanıcılarla iletişim kurmak için kullanılır. Script, Html kodları arasına yerleştirilen küçük kodlardır. İstersek bu kodları Html sayfalarına eklemeden, ".js" uzantılı olarak JavaScript kodları şeklinde de kullanabiliriz.

Scriptler çok sayıda geliştirilmiş script editörlerle yazılabildiği gibi, basit (notepad, notepad++ ) metin editörleriyle de yazılabilir. Yazacağımız script kodlarını Html etiketleri içine yerleştirmek istersek <script></script> etiketlerini kullanırız.

Örnek vermek gerekirse;  Php üzerine kodlanmış bir oyun scripti tek bölüm olmaz. Bir oyunun bir çok bölümü olur, o bölümler tek tek kodlanır ve birleştirilir.

Her programın kullanım dilinin farklı olması sebebiyle yazılan scriptler de o programlama diline ait olduğunu belirten şekilde adlandırılır. Örneğin; Php ile yazılmış bir script Php Script olarak adlandırılır.

Script Türleri Nelerdir?

Php Script: Daha çok webmasterler tarafından Php dili kullanılarak oluşturulur. Wordpres, Jomla, Blogspot gibi bir site açtığımız zaman hostingimize Php Script atmamız gerekmektedir. Bu tür scriplerde tarama yapılmazsa güvenlik sorunları meydana gelmektedir.
JavaScript: Netscape firması tarafından geliştirilmiş olan bir scriptir. ".js" uzantılı dosya hazırlanarak çalıştırılırlar.
Visual Basıc Script: Microsoft VBScript dili kullanılarak oluşturulan uygulamalara bu scriptin adı verilir. Daha çok programın görselliğini iyileştirmek için kullanılır.
Shell Script: İki veya daha fazla windows bilgisayar arası konuşma ve iletişim için kullanılır.
Mirc Script: Mirc kodlama tekniği ile yazılmış, sadece mirc programı içinde çalışacak şekilde dizayn edilmiş güçlü bir betik dilidir.
Cgi Script (Common Gateway Interface): Web servisleri ile bu servislerin dışındaki programlar arasında ortak çalışma platformu oluşturmak için geliştirilmiştir. CGI Scriptleri çalıştırılabilir kodlar olduğundan, bir başkası kolaylıkla sizin sisteminizde scripti çalıştırabilir.
Batch Files (.BAT): Genel olarak bütün windows versiyonlarında ve dos ortamlarında çalışır.
Nulled Script: Webmasterler yazdıkları bir temada, eklentide veya visual basıc için yapılmış bir temada kodların lisanslanmasına Nulled Script denir. Script yazarları yazdıkları scriptleri kodların çalınma ihtimaline karşı  şifreliyerek Nulled Script haline getirebilirler.
Apple Script: Yığın işleme, dosya dönüştürme ve değiştirme, işleri belirlenen zamanda yapma, veri tabanları ve diğer uygulamalar arasında bilgi transferi ve çoklu uygulamaların eylemlerini birleştirerek otomatik iş akışları yaratmak amacıyla kullanabilirsiniz.
Command Files .CMD): Windows NT ile gelmiştir. 32 Bit Command Processor'a ihtiyaç duyar. .BAT ile hemen hemen aynıdır.