Lifi Nedir Nerelerde Kullanilir-cahitsoyman.blogspot.com

WiFi den LiFi ye Geçiş

WiFi veri iletimi için radyo dalgaları kullanmaktadır. Bu nedenle, bir çok cihaz aynı anda bağlandığında bant genişliği problemleri doğuyor. Sinyaller evimizin duvarlarını aştığında şifreleri kırılarak tanımadığımız kişiler tarafından ele geçirilme tehlikesi var. Ayrıca, daha fazla cihaz wifi özelliği kazandığından sinyaller birbirine karışarak iletişim sorunları da yaşayabiliyoruz.

İşte bu nedenlerle uzmanlar "Light Fidelity" kısaltılmış adı "LiFi" olan, radyo dalgaları yerine  sıradan led ampüllere yerleştirilen  yarı iletkenler sayesinde ışıkla iletilen bir bağlantı teknolojisi üzerinde çalışmaktalar. 

Bu teknoloji üzerinde yoğun olarak çalışanlardan Edinburgh Üniversitesi'nde Profesör Harald Haas; 4 yıl önce 2011 yılında LiFi teknolojisini ortaya atarak wifi ye alternatif bir teknoloji tartışmalarının başlamasına sebep oldu. Hata bu teknolojiyi kullanan cihazların geliştirilmesi ve imalatı üzerinde çalışan PureLiFi adında bir şirket bile kuruldu.  LiFi halihazırda yalnızca 150Mb/sn hızında iletişim kurabiliyor ancak; yapılan testler bu teknolojinin standart bir geniş ağ bağlantısının 250 katı, yani 10Gb/sn hıza kadar ulaşabileceğini gösteriyor. 

Lifi Nedir Nerelerde Kullanilir-cahitsoyman.blogspot.com

Yukarıdaki resimde LiFi teknolojisinin nasıl çalıştığı gösteriliyor. 3G ve 4G sinyallerinin baz istasyonundan telefona iletildiği gösterilmiş. Ev içinde de WiFi modem aynı işlevi görüyor. LiFi ise tavandaki Led ampüllerle iletiliyor. 

Profesör Haas'a göre; tüketiciye yönelik ürünlerin 5 yıl içinde pazara sunulabileceğini, herkesin 4G, 5G ve WiFi gibi bu teknolojiyi kullanabileceğini ve halihazırda tek bir cihaz eklenerek LiFi özelliği kazandırılabilecek 14 milyar Led ampül bulunduğunu ileri sürüyor. Bu ampüllere tavandan ethernete bağlı bir kablo eklenerek yeni teknoloji ile uyumlu hale getirilebir. Teknolojinin çalışması için ışığın devamlı açık kalması gerekiyor.Tabi ampülün işlevi kısıtlanmıyor bilakis işlevini görecek seviyede kısılabiliyor. 

Prof. Haas, şu anda kullanılan 4G iletişiminde radyo kuleleri arasındaki mesafenin 200-500 metre olması gerektiğini,  5G de ise 50 metreye izin verecek diyor. Her 50 metrede bir baz istasyonu gördüğünüzü düşünün. Ama evinizde zaten bir ışıklandırma sistemi varsa ve ampüllerinizi Led ile değiştirirseniz bunlara gerek kalmayacak. Bu ampülleri hem aydınlanma için kullanacak, hem de veri iletişimde kullanacaksınız. Hatta bu ampülleri sokak lambalarında kullanarak, onları hem sokak aydınlatmasını sağlamış, hem de internet erişimi sağlayarak ücretsiz internet erişimi noktası haline getirmiş olacaksınız.  

LiFi Ne Kadar Güvenli?

LiFi bağlantısı veri iletecek cihazlara sinyal ulaştırabilmek için Led ışıkların yüksek hızda kırpışarak ürettikleri ikili kodlarla çalışıyor. Alıcı cihaz üzerinde bulunan ufak bir delik ışığı yakalıyor bu ışık yoğunluğunda meydana gelen ufak değişikliklerini elektrik sinyallerine ve ardından yüksek hızlı veri akışına dönüştürüyor. Sistemin çalışması için alıcı cihazın, verici sinyaller yayan ampülü görmesi gerekiyor. Çünkü; görülebilir ışık katı maddelerin içinden geçemiyor. Duvarlar ışığı bloke ettiği için dışarıdan şifrenizin kırılıp ağınıza erişme gibi bir durum olmuyor. Bu da LiFi nin ne kadar güvenli olduğunu gösteriyor. 
LiFi nin en büyük dezavantajı ise, cihaz ile işık kaynağı arasına herhangi bir cismin girmesi halinde bağlantının kopacağı belirtiliyor. 

LiFi Nerelerde Kullanılabilir?  

LiFi veri iletişimi için ışık kullandığından kablosuz iletişimin her safhasında kullanılabilecek. Uçaklar yüksek hızda uçarken led aydınlatma sistemleri sayesinde yüksek hızda veri temin edebilir. Su altında radyo dalgaları iletişim sağlamadıkları için su altında çalışan LiFi sayesinde denizaltılarda iletişim yapılabilecek. Led farları üzerinden biribirleriyle iletişime geçecek otomobiller, LiFi üzerinden ev ağına ve internete bağlı beyaz eşyalar gibi pek çok alanda kullanmak mümkün olacak.