raspberrypi.png-Raspberry Pi Nedir-cahitsoyman.blogspot.com
Raspberry Pi, İngiltere'de bulunan Raspberry Pi Vakfı tarafından 2009 yılından beri desteklenen; okullarda bilgisayar bilimini öğretmek amacıyla geliştirilmiş, öğrenci ve hobi meraklılarının bilgisine sunulan tek bir anakarttan oluşan kredi kartı büyüklüğünde tam donanımlı mini bir bilgisayar.  

Raspberry Pinin A, A+, B ve B+ modelleri bulunmaktadır. Klavye, maus ve monitör bağlayarak internette gezinme,müzik dinleme, video izleme yapılabiliyor.(Bunun için OMXplayer adında komut satırından çalışan bir program bulunuyor.) 




Raspnerry Pi üzerinde herhangi bir harddisk bulunmuyor. Bunun yerine Sdcard yuvası var. İşletim sistemi de bu karta kuruluyor. İşletim sistemi olarak Windows yerine  debian tabanlı linux türevlerini kullanır. 


Raspberry Pi.png-Raspberry Pi Zero Nedir-cahitsoyman.blogspot.com


Raspberry Pi Zero nun Özellikleri:

  • İşlemci: Broadcom BCM2835 uygulama işlemcisi - 1GHz ARM11 core (Raspberry Pi 1'den yüzde 40 daha hızlı)
  • RAM: 512MB LPDDR2 SDRAM
  • Depolama: MicroSD kart 
  • Video ve Ses: 1080p60 video çıkışı için mini HDMI soketi
  • Güç: Veri ve güç için mikro USB konektörü üzerinden verilen 5V, çizim 160MA (bir HD ekrana bağlandığında bile).
  • Boyutlar: 65mm x 30mm x 5mm
  • İşletim Sistemi: Debian GNU/Linux, Fedora, Arch Linux ve türevleri
  • Bağlantı Noktaları: 3.5mm stereo ses çıkışı, RCA Video Çıkışı (HDMI girişi olmayan CRT Televizyonlar için)CSI Bağlantısı,1 Adet 10/100 MbitEthernet (Sadece Model B’de), 1 adet USB 2.0 (Model B’de 2 tane var),HDMI yuvası

Raspberyy Pi.jpg-Raspberry Pi Zero Nedir-cahitsoyman.blogspot.com


Kullanıldığı Yerler:


Python v.s. dillerde yazılım geliştirmede, torrent vs. dosya indirme platformlarında 7/24 açık tutup bir seedbox a dönüştürüp kullanmakta, cihaz 1080p videoları rahatlıkla açabildiğinden bir media center a dönüştürmede kullanmakta. Ayrıca kredi kartı ebatında olduğundan taşınabilir olması da cabası. Ek olarak bilgisayarı yeni öğrenen biri için güzel ve ucuz bir başlangıç bilgisayarı olarak kullanabilir. Scratch, Minecraft, Sonic Pi gibi popüler uygulamaları çalıştırabiliyor. Televizyona bağlanıp görüntü alınabilir, Word, exel ile çalışılabilir. Raspberry Pi'yi Media Center olarak kullanmak isterseniz popüler XBMC yazılımını içeren hazır dağıtımlardan (Raspbmc, OpenELEC ya da Xbian) istediğinizi kurabilirsiniz. Bu şekilde bir kurulum yaptıktan sonra XBMC içinden Youtube eklentisini indirerek (Başka siteler ve IPTV servisleri bulunan oldukça uzun bir eklenti listesi var) videoları izlemek mümkün hale geliyor.

Fiyatı: 

Geçen hafta 20 bin adet olarak piyasaya çıkarılan Raspberry Pi Zero nun fiyatı 5 $ dan satışa çıktı ama ilk günden tükendi. Yeni ürünlerin ise yakın zamanda yola çıkacağı Raspberry Pi Foundation tarafından ifade ediliyor.

İşletim Sistemi Kurulum ve Kullanımı:

Cihaz Arm v6 mimarisine sahip olduğundan güncel windows dağıtımlarını kuramazsınız. Fakat güncel linux dağıtımlarını, Android işletim sistemini isterseniz görsel arayüzle, isterseniz de ssh bağlantısı üzerinden rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Raspberry Pi from Yosuke Nakada on Vimeo.


                          Raspberry Pi Nedir? from Raspberry Pi Foundation 


Raspberry Pi Zero yu http://www.samm.com/product/1128/yeni-raspberry-pi-zero.html linki üzerinden sipariş edebilirsiniz.
Yine aksesurları da aynı siteden temin edebilirsiniz.

Kurulum ve kullanım hakkında detaylı bilgilere ilerleyen günlerde ki yazılarımda yer vereceğim. 


Kaynak:
https://www.raspberrypi.org/
http://www.element14.com/community/community/raspberry-pi
http://www.samm.com/tr/billisim-urunleri/raspberry-pi-urunler.html?page=2
http://robotistan.com/
http://forum.raspi.gen.tr/