Güvenli mod.jpg-Windows 10 Guvenli Modda Nasil Baslatilir-cahitsoyman.blogspot.com
Güvenli Mod, Windows’u sınırlı özellikler ile başlatan sorun giderme seçeneğidir. Bilgisayarınızı güvenli mod ile başlattığınızda Windows’u çalıştırmak için gerekli minimum sayıda dosya ve sürücüler yüklenir. Eğer bu modda bilgisayarınız açılabiliyorsa, sorun muhtemelen son yüklediğiniz bir programda/sürücüde demektir. İsterseniz hatayı çözmeyi deneyebilir, isterseniz dosyalarınızı kurtarıp sonra Windows’u yeniden yükleyebilirsiniz. 

Bilgisayarınızı güvenli modda çalıştırmak yerine, yedekleme yazılımı kullanarak bilgisayarınızın bir kopyasını saklamanız daha iyidir.  Ancak yedeğiniz yoksa, güvenli mod halen zaruri bir ihtiyaçtır.

Windows açılmazsa, neler olduğunu anlamak yada en azından dosyalarınızı kurtarmak için deneyebileceğiniz şeylerden biri güvenli mod.

Güvenli mod, sınırlı sayıda dosya ve sürücü kullanarak Windows'u temel bir durumda başlatır. Bilgisayarınızdaki sorunları gidermenize yardımcı olabilir. 

Örneğin, sorun güvenli modda oluşmuyorsa, soruna varsayılan ayarların ve temel cihaz sürücülerinin neden olmadığını anlarsınız.

Güvenli modun iki türü vardır: Güvenli Mod ve Ağ ile Güvenli Mod

İkisi oldukça benzerdir, ancak Ağ ile Güvenli Mod seçeneği İnternet'e veya ağınızdaki diğer bilgisayarlara erişmek için gereken ağ sürücülerini ve hizmetleri de içerir.

Aşağıda, Windows 10'da bilgisayarınızı güvenli modda başlatmanın beş yöntemi açıklanmaktadır. Bilgisayarınız açılmazsa, güvenli moda geçmek için bir yükleme medyası (veya zaten oluşturduysanız bir kurtarma sürücüsü) kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Ayarlardan

  1. Ayarlar'ı açmak için klavyenizde Windows logo tuşu +I'ya basın. Bu işe yaramazsa, ekranın sol alt köşesinde Başlangıç düğmesini ve ardından Ayarlar'ı seçin.
  2. Güncelleştirme ve güvenlik > Kurtarma'yı seçin.
  3. Gelişmiş başlatma altında, Şimdi yeniden başlat'ı seçin.
  4. Bilgisayarınız Bir seçenek belirleyin ekranında yeniden başlatıldıktan sonra, Sorun Gider > Gelişmiş seçenekler >Başlangıç Ayarları >Yeniden Başlat'ı seçin.
  5. Bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonra bir seçenekler listesi görürsünüz. Bilgisayarınızı Güvenli Mod kullanarak başlatmak için 4'ü veya F4'ü seçin. Veya İnternet kullanmanız gerekirse, Ağ ile Güvenli Mod için 5'i ya da F5'i seçin. 

Oturum Açma Ekranından

  1. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Oturum açma ekranına geldiğinizde, Shift tuşuna basılı tutarak Güç > Yeniden Başlat'ı seçin.
  2. Bilgisayarınız Bir seçenek belirleyin ekranında yeniden başlatıldıktan sonra, Sorun Gider > Gelişmiş seçenekler >Başlangıç Ayarları >Yeniden Başlat'ı seçin.
  3. Bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonra bir seçenekler listesi görürsünüz. Bilgisayarınızı Güvenli Mod kullanarak başlatmak için 4'ü veya F4'ü seçin. Veya İnternet kullanmanız gerekirse, Ağ ile Güvenli Mod için 5'i ya da F5'i seçin. 

Yükleme Medyasından

  1. Çalışan bir bilgisayarda Microsoft yazılım indirme sitesine gidin, medya oluşturma aracını indirin ve bu aracı bir USB sürücü veya DVD üzerinde yükleme medyası oluşturmak için kullanın.
  2. Oluşturduğunuz yükleme medyasını takın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  3. Windows'u Yükle ekranında, Bilgisayarınızı onarın seçeneğini belirleyin. (Bu sayfayı göremiyorsanız, bilgisayarınız bir sürücüden önyükleme yapacak biçimde ayarlanmamış olabilir. Bilgisayar üreticinizin önyükleme sırasını değiştirmeyle ilgili yönergelerini inceleyin ve ardından yeniden deneyin.)
  4. Bir seçenek belirleyin ekranında, Sorun Gider >Gelişmiş seçenekler >Başlangıç Ayarları > Yeniden Başlat'ı seçin.
  5. Bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonra bir seçenekler listesi görürsünüz. Bilgisayarınızı Güvenli Mod kullanarak başlatmak için 4'ü veya F4'ü seçin. Veya İnternet kullanmanız gerekirse, Ağ ile Güvenli Mod için 5'i ya da F5'i seçin.

Kurtarma Sürücüsünden

  1. Kurtarma sürücüsünü bilgisayarınıza bağlayın ve ardından bilgisayarınızı açın.
  2. Bilgisayarınız Bir seçenek belirleyin ekranında yeniden başlatıldıktan sonra, Sorun Gider > Gelişmiş seçenekler >Başlangıç Ayarları >Yeniden Başlat'ı seçin. (Bu sayfayı göremiyorsanız, bilgisayarınız bir sürücüden önyükleme yapacak biçimde ayarlanmamış olabilir. Bilgisayar üreticinizin önyükleme sırasını değiştirmeyle ilgili yönergelerini inceleyin ve ardından yeniden deneyin.)
  3. Bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonra bir seçenekler listesi görürsünüz. Bilgisayarınızı Güvenli Mod kullanarak başlatmak için 4'ü veya F4'ü seçin. Veya İnternet kullanmanız gerekirse, Ağ ile Güvenli Mod için 5'i ya da F5'i seçin.

Bilgisayarımız Açıkken

  1. Klavyemizden Windows ve R tuşlarına eşzamanlı basalım. Açılan pencereye "msconfig" yazıp "Tamam" butonuna tıklayalım.
  2. Önyükleme sekmesine geçip "Güvenli Önyükleme" seçeneğini aktif hale getirelim. "Tamam" butonuna tıklayalım
  3. "Yeniden Başlat" butonuna tıklayalım. 
  4. Bilgisayar baştan başlatılacak ve her zamanki gibi açılacak.
  5. Güvenli mod karşımıza gelecek. Güvenli mod da işimizi gördükten sonra başta yaptığımız ayarı geri alacağız ve bilgisayarımızı tekrar baştan başlatacağız. 

Eğer bunu yapmayı unutursanız, restart etseniz dahi sistem güvenli modda açılmaya devam edecektir.