win 10.jpg
Windows 9’u beklerken, Windows 10 karşımıza çıktı. Windows 10 işletim sistemi için teknik ön izleme sürümü şu an itibari ile indirilebilir bir şekilde Microsoft tarafından bizlere sunuldu.


Uzun süredir ardı arkası kesilmeyen dedikodularla ve sızıntılarla teknoloji gündeminden hiç düşmeyen Windows 10, en sonunda gerçek yüzünü kullanıcılara göstermeye başladı. 


Microsoft, ayrıca Windows 10 ile birlikte Windows Insider Program (WIP) adını verdiği yeni programın duyurusunu gerçekleştirdi. Bu programa katılanlar, Microsoft ile kuracakları çift yönlü diyalog sayesinde geliştirme süreci boyunca sağlayacakları geri bildirimlerle yeni Windows 10 sürümünün çağdaş ihtiyaçlara uyum için adım adım şekillenmesinde söz sahibi olabilecek. Geri bildirimler için Windows Feedback uygulamasını kullanarak önerilerde bulunmak veya Windows Technical Preview Forum’a katılarak Microsoft mühendisleriyle doğrudan etkileşim kurmak mümkün olacak.

Zaten bu hata ve sorunların ortadan kaldırılması için herkese açılarak hata bildirme programı başlatıldı. Bu sayede milyonlarca feedback Microsoft’a gönderilecek ve işletim sistemi daha stabil ve hatalardan arındırılmış olarak bizlere sunulacak.

Şimdi Windows 10 sürümünün ilk bakışta dikkat çeken özelliklerini açıklamaya başlayalım.


windos10.jpg

Genişletilmiş Başlat Menüsü: Alışılmış Windows 8 arayüzü başlat menüsüne tutturulmuş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz Başlat menüsü, yeni sürümde en sık kullanılan dosya ve fonksiyonları öne çıkaran ve kullanıcıya çok daha fazla özelleştirme olanağı sunan yeni haliyle geri dönecek.

Pencereli Uygulamalar: Windows Mağazası üzerinden edindiğiniz uygulamalar artık masaüstü uygulamalarına benzer bir pencere içinde açılacak. Bu pencereleri yeniden boyutlandırabilecek, taşıyabilecek, üzerinde yer alan uygulama çubuğu üzerinden tek tıkla minimize edebilecek veya kapatabileceksiniz.

Geliştirilmiş Uygulama Tutturma: Uygulama tutturma  özelliğindeki yenilikler sayesinde aynı ekranda birden fazla uygulamayla çok daha kolay çalışabileceksiniz. Yeni dörtlü snap konfigürasyonu sayesinde aynı anda ekrana dört uygulama yerleştirmeniz mümkün. Windows 10, ayrıca çalışan diğer uygulamaların ekranda kalan boşluklara nasıl yerleştirilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunacak.

Yeni Görev Görüntüleme Fonksiyonu: Bu buton sayesinde çalışan tüm uygulamalarınızı bir arada görebilecek, tek tıkla dilediğinizi ön plana alabilecek ve farklı masaüstü görüntüleri arasında geçiş yapabileceksiniz.

Sanal Masaüstü: Birçok uygulamayı ve dosyayı tek bir masaüstü üzerinde kalabalık bir şekilde görüntülemek yerine, iş veya eğlence odaklı farklı amaçlar ve projeler için özelleştirilmiş farklı masaüstü görünümleri tasarlayabileceksiniz.

Kimlik Hırsızlığı :Kullanıcı kimlik yönetim sistemleri oltalama ve benzer yöntemlerle gerçekleştirilen kimlik hırsızlığı zorlaştırıldı.

Ücretsiz Geçiş : Windows 7, Windows 8.1 ve Windows Phone 8.1 kullanan ve ilk yıl içinde güncelleme yapan kullanıcılar, Windows 10’a ücretsiz olarak geçiş yapabilecek. 


Windows 10’un ikinci bilgilendirme toplantısında ise aşağıdaki yeni özellikler kullanıcılarla paylaşıldı:

1-Cortana kişisel bilgisayarlarda ve tabletlerde kullanıma sunulacak

Geçtiğimiz yıl ilk kez Windows Phone’da kullanıma sunulan kişisel dijital asistan Cortana, kullanıcıların hayatında katma değer yaratmak ve kolaylık sağlama hedefi ile artık Windows 10 kişisel bilgisayarlarında ve tabletlerinde de kullanıma sunulacak

Sesli ve yazılı iletişimi doğal ve kolay bir şekilde sunan Cortana, gelişmiş özellikleri sayesinde daha fazla güvenlik ve şeffaflık sağlayacak.
Siri ve Ceyd-a familyasının bir diğer versiyonu da diyebiliriz cortana'ya.

Sesli sanal asistanlık ne demek bunu en çekici şekilde kullanıcılara anlatmaya çalışan Microsoft’un yeni özelliği, ülkemiz için henüz istenilen seviyede değil. Ancak ilerleyen zamanlarda dengeler değişecek gibi görünüyor. 

2-Yeni Tarayıcı “Project Spartan”(Microsoft Edge) ile giderek kişiselleşen web deneyimi

Windows 10'un, aynı anda çalışma özelliği göz önünde bulundurularak tasarlanan “Project Spartan” kod adlı yeni bir tarayıcı içereceği duyurulmuştu. İster klavye, ister kalemle doğrudan not alma ve bunu arkadaşlarla kolayca paylaşma özelliği bulunan yeni tarayıcıda ayrıca, web yazılarının çevrimiçi ve çevrimdışı okunmasında kolaylık sağlayan yeni okuyucu formatı ve aranan içeriğin daha hızlı bulunması sağlayan Cortana entegrasyonu da olacağı açıklanmıştı.

Daha düne kadar Spartan diye bilidiğimiz tarayıcının bu sefer Microsoft Edge olduğu ortaya çıktı. Yapılan testler sonucunda (Octane 2.0) 32.000 puanla sahneden ayrılan Microsoft Edge'i 30.000 puan ile Chrome, 27.000puan ile Firefox ve 17.000 puan ile Internet Explorer takip ediyor. 

3-Xbox Live ve Xbox uygulaması oyun dünyasının dinamiklerini değiştirecek 

Oyun tutkunları ve geliştiricileri Windows 10 PC’lerinden ve Xbox One oyun konsollarından renkli Xbox Live oyunlarına erişim fırsatını yakalayacak. Dünyanın her yerinden milyonlarca oyun tutkununu birbirine bağlayacak Game DVR özelliği ile, oyuncular en iyi oyun anlarını kaydedebilecek ve yeni oyunları farklı cihazlar arasında arkadaşları ile paylaşabilecek. Oyuncular, mekan ve zamandan bağımsız olarak Xbox One konsollarından Windows 10 tabletlerine veya PC’lerine oyunlarını aktararak kendi PC’lerinden istedikleri an oynayabilecek.

Windows 10, Xbox’tan PC’lere, telefonlara, tabletlerden, küçük aletlere kadar, müşterilerin kullandığı cihazlara ve yaptıkları işlere uyum sağlayacak. Windows 10, nesnelerin interneti kavramının parçası olan en minik sensörlerden, dünya çapındaki şirket veri merkezlerinde bulunan sunuculara kadar, inanılmaz ölçüde geniş bir cihaz ekosisteminde kullanılabilecek.

4-Süreklilik (Continuum) modu 

Windows 10 kullanıcıları 2’si 1 arada cihazlarda, klavye ile fare ve dokunmatik ile tablet kullanım arasında kolayca geçiş yapabilecekler.

5- Universal uygulamalar  

Windows 10; Fotoğraflar, Videolar, Müzik, Haritalar, Kişiler Mesajlaşma, Posta ve Takvim için yeni ve birbiri ile uyumlu uygulama deneyimleri sunacak. OneDrive üzerinden senkronize edilen içerik ile kullanıcılar bir cihazda başladıkları çalışmalarını sorunsuz bir şekilde başka bir cihazda bitirebilecekler.

6- Uygulama pencereleri değişecek

Bu özellik alışılmış masaüstü ekranından ayrılmadan yeni uygulamaları kullanabilmemize olanak sağlayacak. 

7- Windows 10, Microsoft HoloLens ile “Holografik Gelecek”

Windows 10, dünyanın ilk holografik bilgi işlem platformu olarak, geliştiricilerin gerçek hayatta holografik deneyimler tasarlamasını sağlayan bir dizi API içerecek. Windows 10 sayesinde universal uygulamalar hologram olarak çalışabilecek. Böylece, üç boyutlu hologramların fiziksel ortamda kullanılması da mümkün olacak.

8- Yeni Microsoft Surface Hub ile verimlilik artacak

Windows 10, iş yerindeki ekiplerin paylaşımda bulunmasına, tasarımlar yapmasına ve birlikte yaratmasına yardım edecek yeni geniş ekranlı bir cihazla da beraber gelecek. Surface Hub, dahili kamera, sensör ve mikrofonlarla birlikte çok noktalı dokunma ve dijital mürekkep kullanımı gibi donanımsal yeniliklerle öne çıkacak. 
Bununla birlikte, son teknoloji ürünü olan dijital beyaz tahta özelliği, anında uzak konferans görüşmesi, birden çok cihaz üzerinden paylaşım ve geniş ekranlı uygulamalar için güvenilir platform özellikleri sunacak. 55 inç ve 84 inç olmak üzere iki boyutta tasarlanan Surface Hub, ekiplerin daha verimli çalışmasını sağlayacak.

9- Denetim Masası tarihe karışıyor

Denetim masasındaki tüm araçlar ayarlar penceresine taşınıyor. Bu yeniliğe alışmak biraz zor olsa da zamanla daha pratik bir kullanım sunulacak gibi görünüyor. 

10- Continuum for Phones özelliği 

Continuum for Phones" adındaki özellik ile Windows 10, telefonunuzu uyumlu TV ve akıllı televizyonlara bağlayabilecek, klavye ve fare aracılığıyla da tıpkı bir bilgisayar gibi kullanabileceksiniz.

11- Dual Screen
Bu özelliği sayesinde örneğin tatilde bir otelde iken telefonunuzdaki çizgi filmi televizyona aktarabilir, aynı zamanda yine aktarım yaptığınız telefondan maillerinizi kontrol edebileceksiniz. Ve bu iki işlem de herhangi bir kesinti yaşanmayacak. Aynı durum siz Windows 10 telefonunuzu televizyona bağladığınızda gelen çağrıyı rahatlıkla işiniz bölünmeden cevaplayarak da yapabileceksiniz.

Windows 10 cihazları her çözünürlüğe uygun bir görünüm kazanabiliyor. Böylelikle örneğin Excel çalışmanızı televizyona aktardığınızda televizyonun çözünürlüğüne göre genişleyecek olan uygulama rahatlıkla televizyon üzerinden de kullanılabilir olacak. Yani Windows 10 uygulamaları (Özellikle Microsoft yapımı olanlar) TV ve klavye-mouse uyumlu olarak rahatlıkla büyük ekranlarda da tıpkı PC deneyimi gibi çalışabiliyor olacak.

12- Korsandan yükseltme yapılabilecek.


Windows 10'a korsandan yükselme yapanlar sandıkları gibi lisanslı Windows 10'a sahip olmayacaklar. Bu sürüme geçiş yapanlarda ana ekranda sürekli bir Windows 10 yazısı ile karşı karşıya kalacaksınız ve bu yazı da hiçbir şekilde kaldırılamayacak. Arka planı değiştirseniz dahi kalacak olan bu yazının yanı sıra size sağ altta çıkacak pencere ile lisanssız bir sürüm kullandığınızı, lisans almanız gerektiğini gösteren bir uyarı çıkacak ve sık sık sizi rahatsız edecek olan bu uyarıyı kapatma lüksünüz de olmayacak.

Bunun yanı sıra, Windows 10 güncellemeleri ve güvenlik ayrıntılarının bu sürümde kullanılmayacağı belirtilmiş. Yani korsandan yükseltilen veya korsan kullanılan lisanssız Windows 10'da herhangi bir güvenlik önlemi olmayacak ve hiçbir Windows 10 güncellemesi bu korsan yazılımlara verilmeyecek.


Windows 10’un teknik önizleme sürümünü ücretsiz olarak indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Windows 10 Technical Preview İngilizce 64-bit (4.10 GB)

Windows 10 Technical Preview İngilizce 32-bit (3.16 GB)

Windows 10 Teknik Sürüm Serial Key: NKJFK-GPHP7-G8C3J-P6JXR-HQRJR


Şuan için stabil bir sürüm olarak düşünmeyin ve mevcut işletim sisteminizi terfi ettirmeyi denemeyiniz..