Virtual_Private_Network_(VPN).png
Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmışı olan VPNinternet üzerinde kurulu olan özel bilgisayar ağlarından oluşmaktadır. 
İnternet üzerinden başka bir ağa bağlanmayı sağlayan bir bağlantı çeşididir. 
Diğer bir deyişle; VPN,  telekominikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcıları veya uzak kuruluşları yerel bilgisayar ağına güvenli bir şekilde eriştirmeyi sağlamak için geliştirilmiş bir sanal bilgisayar ağ yapısıdır. 
VPN'lerle bağlantınız şifreli olduğundan, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm veriler şifrelendiğinden  oldukca güvenlidirler. VPN'ler, güvenilmeyen ağlara bağlanırken bağlantıyı şifreleyerek güvenli hale getirirler. 

VPN, tüm sitelere yüzde yüz erişme imkânı sağlar. Ekstra bir ayarlama veya başka bir İnternet tarayıcısına ihtiyaç yoktur. VPN' nin esas amacı internet sansürünü çözümlemektir. Hiç kimse VPN trafiği sayesinde hangi sitelerde gezinildiğini göremez. Ayrıca bütün işler güvenle ve gizli yapılır.  Ayrıca bilgiler 128 bit ile şifrelenmektedir.  Önceden de belirtildiiği üzere bilgisayarda hiçbir değişiklik yapmaya gerek kalmaz. VPN'ler, farklı yerlerde bulunabildiğinden ve verileri şifreleyerek gönderdiğinden kullanıcıları, ülkelerin internete erişimi yasaklarından kurtarırlar. 

VPN, Türkiye'de 2011 yılı itibariyle kullanıma açılmakla birlikte 40 farklı konumdan 52 adet sunucuya hizmet vermektedir. Kullanıcılara kotalı ve kotasız olmak üzere iki adet paket sunulmakta, bu iki pakette konum kısıtlaması yapılmamaktadır. Ayrıca VPN3G modemler, iPhoneWindows Mobile ve Nokia cep telefonlarıyla da desteklenmekte ve kullanılmaktadır. İstenildiğinde VPN bağlantısını keserek normal İnternet bağlantısına  da geçilebilir.


Ne işe Yarar?

Firmalar tarafından yaygın olarak tercih edilen VPN, yöneticilerin, büyük şirketlerin bankaların otellerin üniversitelerin, kuruluşların, bayi, acente satış temsilcilerinin güvenli bir şekilde özel ağlara bağlanmalarını sağlar. Mesela,ABD' deki VPN ile İnternet'e bağlanmak istenildiğinde  tüm bağlantı özellikleri ABD 'deki  ağla entegre olur. Yani, sizin IP adresiniz ve diğer tüm bağlantı özellikleriniz ABD'ye özgü olur. İstenilen bir yerden başka bir yere çok kolay bir şekilde bağlanılabilir. Tek tuşla Amerika veya tek tuşla Japonya gibi.

Kullanıcılara, internet üzerinden özel ağ üzerindeki sunucuya erişme imkanı verir. Böylece kullanıcılar seyahat sırasında veya işyerlerinden uzakta oldukları bir zamanda, VPN üzerinden güvenli bir şekilde internet erişimi sağlayabilmektedirler.

Seyahat esnasında ev bilgisayarına “Uzak Masaüstü Bağlantısı” (Windows Remote Dekstop) ile bağlanarak evdeki bilgisayardaki verilere güvenli bir şekilde erişilebilir.

Virtual Private Network sayesinde seyahat esnasında ofisteki bilgisayarda bulunan veriilere güvenli bir şekilde ulaşılabilir. Tabi bu verilere ulaşmak için önce işyeri networküne bağlanmak gerekecektir.

Türkiye, Çin, Kuzey Kore ve İran gibi bâzı ülkeler web siteleri erişimini engellediklerinden kullanıcılar VPN sayesinde, bu İnternet filtresinden kurtulup engellenen web sitelerine erişimi sağlayabilmektedirler.