imaj(1).jpg
İnternetin gelişmesinde rol alan etkenler arasında ücretsiz servislerin rolünü inkar edemeyiz. Son zamanlarda kalitesi ve çeşitliliği artan ücretsiz servisler sayesinde internet kullanıcıları içerik sağlayıcı, geliştirici ve yayıncı  konumuna gelmişlerdir.
Peki web sitemizi yaparken bu ücretsiz servislerin bize ne gibi bir katkısı olabilir?

a) Blogger


Alan adınızı aldınız ama işi öğrenene kadar barındırma (hosting) parası vermek istemiyorsanız. Bu durumda olanlar blogger sizi bekliyor.



Blogerin Özellikleri: 

  • Alan adı desteği
  • Eklenti desteği
  • Kolay kullanım
  • Tema desteği
  • Güvenlik
  • Yazar ekleme özelliği
  • Adsense ekleyebilme (google reklamları)
ve daha bir çok özelliği bulunan ve yeni başlayanlar için para ödemeden alınan bir  barındırma hizmetidir.


b) Google Aps


Google'nin bu servisi e-posta, takvim, döküman v.s. uygulamalarla kullanıcılarına bedava hizmet vermektedir.


Alan adınızı aldınız, barındırma (hosting) olayınıda çözdünüz sıra geldi ismim@alanadim.com şeklinde mail adresi edinmeye. Alan adı satan bazı firmalar belli sayıda ve kapasitede ücretsiz mail hizmeti verse de pek kullanışlı değil açıkçası.

Daha fazla mail hesabı açabileceğimiz, gelişmiş spam koruması bulunan bir servisi nereden buluruz? Bedavadan olsun diyorsanız Google Aps tercihiniz arasında bulunsun derim. (ücretli sürümleri de mevcuttur.)

Google'nin gmail servisi ile; 
  • Daha kaliteli mail hizmeti
  • Yüksek kapasite
  • Çöp/reklam mesajları koruması
  • Daha fazla kullanıcı hesabı oluşturabilme
  • Takma ad özelliği ile spam takibi 

gibi özellikleri sayesinde ücretsiz mail servisi alabiliriz. 
Gmail'i kendi alan adımız ile kullanmak için buradan google/aps sayfasını açıyoruz ve hangi sürüm bizim için uygunsa onu seçiyoruz. (makbulü ücretiz olan fakat mail hizmetini bir firma için almayı düşünüyorsanız ticari sürümü tavsiye olunur.)

Açılan sayfadan "Yönetici: Bu etki alanı bana ait veya benim tarafımdan kontrol ediliyor" seçeneğini seçerek alt kısıma alan adımızı yazıyoruz.


gmail/aps


Yeni açılan sayfadaki formu doldurup kaydı tamamlıyoruz ve formda belirttiğimiz mail hesabına gelen bilgileri okuyoruz.


alan-adi-dogrulama.png








Açılan google aps sayfasında bulunan (üstteki resim) "Etki alanının size ait olduğunu doğrulayın" linkine tıklıyoruz.

alan-adi-dogrulama1


Karşımıza resimdeki gibi bir sayfa çıkacak, cname kaydınızı değiştirin seçeneğini seçiyoruz ve alan adını aldığımız firmanın dns zone  bölümüne girip aps sayfasında bize verilen "googleffffffff8236cf49" şeklindeki kodu bir cname kaydı ile google.com adresine yönlendiriyoruz.


alan-adi-dogrulama2.png


Son yaptığımız yönlendirme aktif olduktan sonra aps sayfasına dönüp "doğrula" butonuna basıyoruz ve otomatik olarak anasayfa'ya yönlendiriliyoruz.


mx-dogrulama.png




Yönlendirildiğimiz sayfadan üst resimde görünen "e-postayı etkinleştir" linkine tıklıyoruz.



mx doğrulama1.png


Açılan sayfada bulunan açılır menüde alan adı aldığımız firma (cpnale vb. de olabilir.) yok ise bu sayfadaki talimatları kullanabilirsiniz.

c) Ücretsiz Hosting

Bazı firmalar reklam amaçlı ve pazarlama tekniği olarak ücretsiz hosting hizmeti vermekte iseler de maalesef bunlar arasında uzun soluklu hizmet verebilen firma sayısı azdır. Ayrıca size verdikleri hizmet karşılığı olarak sitenize kendi reklamlarını eklemekte ve güvenlik ve performans amaçlı kısıtlamaya gitmektedirler. 


Bu tür hizmetler veren firmalarda barındırdığınız sitelerinizin  mutlaka düzenli olarak yedeğini almayı ihmal etmeyiniz.


Ücretsiz hizmet veren iki adet firma (uzun süredir bu hizmeti vermekteler.) aşağıda belirtilmiştir.