ram.jpg-Ram Bellek, Ram, DDR4, PC4 ve Latency Kavramları Nedir-cahitsoyman.blogspot.com
Bu makalede, bu kavramların ne işe yaradığı ve değerlerinin kaç olması gerektiği konusunda bilgi verilmeye çalışılmaktadır. 

Bu kavramlar birbirinden ayrı olduğu halde bir çok kişi tarafından  karıştırılmaktadır. Ancak, bu kavramlar birbirleriyle ilişkilidir, bundan dolayı da karıştırılması normaldir.

MHz Nedir, değeri kaç olmalıdır?

MHz  (Mega Hertz), Ram belleklerin çalışma hızı anlamına gelmektedir. Ram belleklerin çalışma hızları da (veri transfer hızları) MHz cinsinden ölçülmektedir. Bu değer, ram belleğin saniyede yapabildiği işlem gücüne göre ölçülür.     

DDR4 Ram belleklerde MHz değeri (veri transfer hızı) 3200 e kadar çıkarken, DDR5 belleklerde MHz değeri 7800 e kadar çıkabilmektedir. Ram bellekler bazen PC4 şeklinde de ifade edilmektedir.

DDR4 ve PC4 Değerleri Nedir?

Ram belleğin MHz değeri, yani veri transfer hızı sekiz katı ile çarpılarak PC4 değeri şeklinde  yazılabilir. Örnek vermek gerekirse; DDR4 3200 MHz ram ile PC4 25600 aynıdır. DDR4 3200 veya PC4 25600  olmak üzere her iki şekilde de isimlendirilebilir. MHz değeri ne kadar yüksek olursa cihaz verilere daha hızlı ulaşarak cihazın hızlı çalışması sağlanır.

Ram (Random Access Memory-Rastgele Erişilen Bellek)

Ram, bir  elektronik cihazda verilerin geçici olarak kaydedildiği alandır. CPU (işlemci) ihtiyacı olan bu verilere hızlı bir şekilde ulaşma imkanı bulur. Böylece cihazın performanslı bir şekilde çalışması sağlanır. Cihaz kapatıldığında veya yeniden başladığında Ram da ki veriler silinir. Ram bellek kapasitesi de GB (Gigabyte) cinsinden ölçülür.

Ram'in GB cinsinden miktarını öğrenmek için bu bilgisayar öğesine sağ tıklayıp, özelliklere giderek Ram bellek miktarını görebiliriz.