Bitcoin'i kullanan işletmelerin ve kişilerin sayısı giderek artmaktadır. Bunlar günlük hayattaki restorant, apartman, avukatlık bürosu gibi işletmeler ve Namecheap, WordPress, Reddit ve Flattr gibi popüler online hizmetleri de kapsar. Bitcoin nispeten yeni bir olay olsa da hızlıca büyümektedir.
Bu makalede de; kripto paralarla ( BTC ) ilgili merak edilen, aklıma gelen tüm sorulara cevap vermeye çalışacağım. Bu makaleyi okumadan önce daha önce yayımlamış olduğum BitCoin Nedir? Nasıl Alınır, Satılır ve Nerede Saklanır? yazısını okuduktan sonra bu makaleyi okumanızın daha faydalı olacağını belirtmek isterim.
Bitcoin Ödemesi Yapmak Zor mu?
Türkiye'de ve Dünyada Sanal Para Alım ve Satım İşlemini Ücretsiz Yapan Anlaşmalı Bankalar
BTC yani Bitcoin son aylarda 40 bin USD gibi dehşet rakamlara ulaşınca bir çok yatırımcının dikkatini çekmeyi başarmıştır. TL olarak paralarını tutmak istemeyen yatırımcılar, dolayısıyla kripto sanal para olarak bilinen bu birime yatırım yapmak için atağa geçmiştir. Bundan dolayı da nasıl BTC yada altcoin alacaklarını bilmeyenlerin İnternet üzerinde kripto para birimini satan bankalar var mı? diye aramaya başladığını görmekteyiz.
Türkiye’de hiç bir banka BTC kabul etmemektedir. Çünkü bunun
nedeni, bütün bankalar BDDK bünyesine bağlı oldukları için henüz Türkiye’de BTC
için bir mevduat hesap kanunu yer almamış olmasıdır. Bu yüzden hiç bir banka
henüz BTC alım satım işlemini doğrudan yapmamaktadır.
Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi ve İş
Bankası, Denizbank, Fibabanka ve Vakıfbank da dahil olmak üzere hiç bir banka şuan BTC alım satım işlemi doğrudan
yapmıyor. Ancak, bu bankalar BTC alım satım yapan
borsalar ile iş birliği içinde olup, ücretsiz olarak para transferi hizmeti
vermektedir. Örneğin: Akbank, PARİBU borsa üzerinden yapılan bütün para
transferler için kesinlikle havale ücreti almamaktadır. Bu bankalardan havele işlemi; 7/24 ücretsiz olarak yapıldığı, eft işleminin ise işlem saatleri içinde yapıldığı bilinmektedir. Yurt dışındaki BTC borsalarının anlaşma yaptığı bankalar ise şunlardır.
Borsa Adı |
Banka Adı |
Bithumb |
Nonghyup Bank |
Bitstamp |
Gorenjska Banka Unicredit |
Kraken |
Silvergate Bank, Evolve Bank, Fidor Bank |
Bittrex |
Signature Bank |
Gemini |
Slvergate Bank |
bitFlyer |
Silvergate Bank |
Coinone |
Nonghyup Bank |
Upbit |
Shinhan Bank |
Yurt Dışındaki BTC
Borsası İle Anlaşmalı Bankalar
Bitcoin'in avantajları nelerdir?
- Ödeme özgürlüğü - Dünyanın her yerinde, her zaman, anında herhangi bir miktar para gönderip almak mümkündür. Sınırlar yok. Zorunlu limitler yok. Banka tatilleri yok. Bitcoin kullanıcılarına paralarını tam kontrol etme imkanı sunar.
- Çok düşük ücretler - Bitcoin ödemeleri şu anda ya hiç bir ödeme yapılmadan ya da çok düşük bir ücretle gerçekleşmektedir. Kullanıcılar işlemlere bu ücretleri ekleyerek, ağ tarafından işlem onay hızını arttırarak öncelik sağlayabilirler. Ek olarak, o an gerçekleşen işlemlere yardım eden bir mağaza işlemcileri vardır. Bitcoinleri yasal para birimine çevirir ve bu gelirleri doğrudan mağazanın banka hesabı günlüğünde biriktirir. Bitcoin bütün bu servisleri ile PayPal ya da kredi kartları ağlarından çok daha düşük işlem ücreti önerebiliyor.
- Mağazalar için daha az risk - Bitcoin işlemleri güvenlidir, geri alınamazlar, ve müşterilerin kişisel veya gizli bilgilerini içermezler. Bu mağazaların dolandırıcılıktan ve benzeri sebeplerden para kaybetmelerini önler, ve PCI uyumuna gerek yoktur. Tüccarlar kolayca kredi kartlarının olmadığı veya dolandırıcılığın fazlaca yaygın olduğu yeni marketlere açılabilirler. Nihai getirisi ise düşük ücret, büyük market, ve çok az idari maliyettir.
- Güvenlik ve kontrol - Bitcoin kullanıcıları işlemleri üzerinde tam kontrole sahiptir; diğer ödeme yöntemlerinde başınıza gelebilecek istenmeyen ya da habersiz ödemelerin mağaza tarafından alınabilmesini imkansız kılar. Bitcoin ödemeleri yapılacak işlemlere kendi kimlik bilgilerinizi göstermeden de yapılabilir. Bu kimlik hırsızlığına karşı güçlü bir önlemdir. Bitcoin kullanıcıları ayrıca bitcoinlerini şifreleyerek ya da yedekleyerek koruyabilirler.
- Şeffaf ve tarafsız - Bitcoin para kaynağını ilgilendiren tüm bilgiler hazır halde blok zincirinde isteyen herkesin doğrulaması ve kullanmasına hazırdır. Hiç bir kuruluş veya şahıs Bitcoin protokolünü kontrol veya manipüle edemez çünkü şifresel olarak güvenlidir. Bu Bitcoin'in özünün tamamen tarafsız, saydam ve öngörülebilir olmasına yol açar.
Bitcoin'in dezavantajları nelerdir?
- Kabul Edilme Oranı - Bir çok kişi hala Bitcoin'den habersiz. Her gün bir çok işletme bitcoin kullanmaya başlıyor ve avantajlarından yararlanıyor. Fakat bu liste hala çok kısa ve ağ etkisi ile faydalarının artması için uzamak zorunda.
- Dalgalanma - Tedavüldeki bitcoin'lerin toplam değeri ve Bitcoin kullanan işletmelerin sayısı hala düşük. Bu yüzden, nisbeten daha küçük olaylar, ticaretler veya işletme faaliyetleri ciddi ölçüde fiyatı etkiliyor. Teoride, Bitcoin piyasaları ve teknolojisi olgunlaştıkça bu fiyatlarda görülen bu dalgalanma azalacaktır. Dünya daha önce hiç böyle kurmaca bir para birimi görmedi, bu yüzden nasıl ilerleyeceğini hayal etmek gerçekten çok zor (ve heyecan verici).
- Devam eden geliştirmeler - Bitcoin yazılımı hala beta sürümündedir ve bir çok tamamlanmamış özelliği geliştiriliyor. Yeni araçlar, özellikler ve servisler bir çok kişi tarafından kullanılması ve daha güvenli bir Bitcoin için geliştirilmeye devam ediliyor. Bunlardan bazıları şimdilik herkese uygun değil. Bir çok Bitcoin işletmesi hala çok yeni ve sigorta sunamıyorlar. Bitcoin gelişmekte olan bir yazılım diyebiliriz.
BTC yada diğer altcoin olarak isimlendirilen kripto paraların alım satım işlemleri için yerli ve yabancı borsalar Hangileri
Yabancı Kripto Para Borsası:
Binance, Coinbase, Kraken, Huobi,Stormgain
Binance
Bu ismini paylaşmış olduğum borsalardan Binance ne yazık ki
hiç bir Türk bankasıyla anlaşmalı değildir. Bir ara AKBANK ile bir anlaşma
sağlasa da bu çok uzun soluklu olmamıştır. Ama, BTC alım satım işlemleri için
PARİBU yada BTCTÜRK tercihinde bulunursanız bir çok bankadan kripto para alım
satım için TL gönderebilir, birikimlerinizi TL çevirip aynı banka üzerinden
EFT/Havale yoluyla geri alabilirsiniz. Önermiş olduğum bu iki Türk borsasının
anlaşma sağladığı bankalar ise şunlardır.
PARİBU: Akbank, Ziraat Bankası, Fibabanka, Vakıfbank ve
PAPARA üzerinden ile 7/24 işlem sağlamak için anlaşmalıdır.
BTCTürk: AKBANK, Denizbank, Fibabanka, Vakıfbank ve Ziraat
bankası üzerinden 7/24 para transfer işlemi sağlaya bilirsiniz.
Binance TR ; Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası üzerinden 7/24 havale. diğer bankalardan Eft yapabilirsiniz.
BTC nasıl satın alacağımızı, artık bir borsa üzerinden
anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapmamız gerektiğini biliyoruz. Şimdi, bu
borsalara TL gönderip BTC alabilmek için hazırsak işlemlere başlaya biliriz.
Yerli Kripto Para Borsası:
PARİBU
BTCTurk
PiyasaNET
Binance TR
Bitexen
Thodex
Icrypex
BitTurk
Bitcoin Cash (BCH)İle Bitcoin (BTC) nin Ne Farkı Var?
Bitcoin ağını kim kontrol eder?
Kimsenin e-posta teknolojisine sahip olmadığı gibi kimse de Bitcoin ağına sahip değildir. Bitcoin dünyadaki tüm Bitcoin kullanıcıları tarafından kontrol edilir. Geliştiriciler yazılıma eklemeler yapsalar da Bitcoin protokolünü zorla değiştiremezler çünkü tüm kullanıcılar hangi yazılımı ve versiyonu kullanacaklarını seçmekte özgürdürler. Birbirleriyle uyumlu kalmak için tüm kullanıcıların aynı kurallara uyan yazılım kullanmaları gerekir. Bitcoin yalnızca tüm kullanıcıların fikir birliği olursa çalışabilir. Bu yüzden tüm kullanıcılar ve geliştiriciler fikir birliğine uyar.
Bitcoin anonim midir?
Bitcoin, diğer para türlerinin yanı sıra kabul edilebilir düzeydeki gizlilik seviyesiyle kullanıcılarına ödemelerini yapma ve alma imkanı tanımak üzere tasarlandı. Ancak, Bitcoin anonim değildir ve nakit para ile aynı seviyede gizlilik sunamaz. Bitcoin kullanımı kapsamlı bir kamu kaydı bırakır. Kullanıcı mahremiyetini korumak için çeşitli mekanizmalar vardır ve daha fazlası da geliştirilmektedir. Ancak, bu özellikler bir çok Bitcoin kullanıcısı tarafından düzgün bir biçimde kullanılana kadar yapılması gereken daha çok iş vardır.
Bitcoin ile yapılan özel işlemlerin yasadışı amaçlar için kullanılabileceğine dair bazı endişeler oluştu. Ancak Bitcoin'in mevcut bulunan finans sistemlerindeki yönetmeliklere tabi olacağı dile getirilmeye değer bir konu. Bitcoin nakit paradan daha fazla anonim olamaz ve cezai soruşturmaları engellemek muhtemel değildir. Dahası Bitcoin mali suçların geniş bir alanını engellemek için tasarlanmıştır.
Onay İşlemi İçin Niye 10 dakika bekleniyor?
Bir ödeme almak Bitcoin ile neredeyse anında gerçekleşir. Fakat, ağın işleminizi onaylaması ve onu blok zincirine ekleyerek sizin o bitcoinleri harcayabilmeniz için 10 dakika gecikme olacaktır. Bir onaylama, bu işlemle yollanan bitcoinlerin başka birisine gönderilmediğine ve sizin rızanız olduğuna dair bir konsensus ağı oluşması anlamına gelir. İşleminiz blok incirine dahil olduğu anda diğer işlemlerin altında kalarak blok zincirine dahil olacak ve bu da katlanarak konsensusu sağlamlaştıracak ve geri dönüşümlü işlem riskini azaltacaktır. Her kullanıcı kendi onaylanan işlemlerine karar verme hakkına sahiptir fakat 6 onay alma genelde kredi kartı işlemlerindeki 6 aylık bekleme kadar güvenlidir.
Bitcoin güvenli midir?
Bitcoin teknolojisi - protokol ve kriptografi - çok sağlam güvenlikli bir geçmiş kayıt sistemine sahiptir ve Bitcoin ağı muhtemelen dünyadaki en çok yayılmış bilgisayar yazılımı projesidir. Bitcoin'in en kırılgan özelliği kullanıcı hatalarıdır. İşlem yapabilmek için gerekli olan özel anahtarları içinde bulunduran Bitcoin cüzdanı kazara silinebilir, kaybedilebilir ya da çalınabilir.
Kimlik bilgileri gerekliliklerine rağmen, borsalar ve cüzdanlar bankalardaki gibi düzenlenmemiştir. Yani hesabınızın hackerlar tarafından ele geçirilmesine karşılık hiçbir sigortanız bulunmamaktadır. Bitcoin şu an çoğu ülkede legal bir para birimi olarak değer görmediğinden, otoriteler de bu olası hırsızlıklara karşı nasıl bir uygulama prosedür uygulanacağı tam anlamıyla belirlenmemiş durumda. Hırsızlar cüzdan şifrenizi bir kere çaldıktan sonra ve şifrenizi değiştirdikten sonra, hesabınızı geriye almak için hiçbir garantiniz yoktur.
Bazı bankalar, kripto para biriminin iş modellerine karşı olduğunu düşünmekte ve bu yüzden Bitcoin ile ilgili uygulamalarda, diğer işlere göre fark gözetmektedir. Hatta bu bankalar Bitcoin ile ilgili bağlantıları bulunan hesapları hiçbir açıklama yapmaksızın tek taraflı olarak feshetmektedir.
Son bir kaç yıl boyunca; güvenlik yazılımları, cüzdan şifreleme, offline cüzdanlar, donanım cüzdanları ve çoklu imza teknolojisi gibi teknolojilerle kripto paralarda güvenlik hızlıca geliştirildi.
Bununla birlikte hiç yoktan kontrol dışı miktarlarda bitcoin üretmek, başka kullanıcıların bitcoinlerini harcamak, ağda yolsuzluk yapmak ve buna benzer hileler de olanaksızdır.
Bitcoin ATM’leri Nasıl Kullanılıyor?
Bitcoin ATM’leri yeni bir konsept ve oldukça az bulunan bir oluşum, ancak kurulduğundan itibaren oldukça popüler ve çok basit bir oluşum olduğunu kanıtladı. ATM leri, yüz yüze alışveriş yaptığınız tüccarlara benzetebilirsiniz. İnsan yerine makine ile yapacağınız bu alışverişte, nakit parayı ATM’ ye koyuyor ve karşılık olarak wallet (cüzdan) ınıza Bitcoin yükleyebileceğiniz bir kod alıyorsunuz.
Tekrar belirtmekte fayda görüyoruz, ATM’leri kullanabilmek için çevrimiçi ve yerel bir wallet’a (cüzdan) sahip olmalısınız.
Borsa da İşlem Yapmak İçin Neden Kimlik Doğrulmak Gerekiyor?
Kimlik doğrulama; dünyadaki tüm kripto para borsalarında uygulanan sıradan bir prosedürdür. Bu durum kullanıcı işlem güvenliği ve banka işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli olan bir güvenlik prosedürüdür. Borsalara ilettiğiniz kişisel bilgileriniz şifrelenmiş olarak muhafaza edilir ve asla üçüncü şahıslarla paylaşılmaz. Hesabınızın onaylanması dışında başka hiçbir amaç için kullanılamaz.
Kripto Para Cüzdanı (Wallet) Nedir ?
Her şeyden önce, Bitcoin’lerinizi koyabileceğiniz bir kripto para cüzdanınız olmalı.
Bir "cüzdan", temelde bir banka hesabına eşdeğerdir. Bitcoin ve diğer madeni paraları almanıza, depolamanıza ve ardından başkalarına göndermenize olanak tanır.
Bitcoin dünyasında bu “wallet” olarak adlandırılsa da, siz bunu internet ortamındaki cüzdanınız (çevrimiçi cüzdan) veya bir banka hesabı olarak düşünebilirsiniz. Burada tercih edebileceğiniz iki seçenek var:
- Hard diskinizde Bitcoin depolayabileceğiniz bir software wallet (yazılımsal cüzdan)
- Çevrimiçi, web tabanlı bir wallet (cüzdan) servisi
İki seçeneğin de güvenlik açıkları bulunabilir. (güvenlik açığı deyince korkmayın, kullanıcı hatasından kaynaklanan sorunları kastediyoruz.)
Eğer Bitcoinlerinizi hard diskinizde depoluyorsanız, hard diskinizin çökmesi ihtimaline karşılık sürekli yedekleme yapmanızı öneririz.
Cüzdanlar özel anahtarlar içerir; paralarınızı harcamanıza izin veren gizli kodlar.
Gerçekte, depolanması ve güvenceye alınması gereken paralar değil, onlara erişmenizi sağlayan özel anahtarlardır.
Kısacası:
Bir kripto veya Bitcoin cüzdanı, sizin için özel anahtarları yöneten bir uygulama, web sitesi veya cihazdır.
Özel anahtarları kontrol eden kişinin bu anahtarlara eklenen bitcoini kontrol ettiğini unutmamak önemlidir. Bu noktanın yanlış anlaşılması, geçmişte yüz milyonlarca ABD dolarının kaybolmasına neden oldu, bu nedenle Bitcoin özel anahtarlarının nasıl saklanabileceğindeki bu önemli farkı anlamak önemlidir.
Şimdilik, bitcoin'inizi bilgisayar korsanlarından, kullanıcı hatalarından ve diğer olası sorunlardan korumak istiyorsanız, korumanız gereken şeyin özel anahtarlar olduğunu bilmeniz yeterli.
Çevrimiçi wallet (cüzdan) veya web tabanlı wallet sağlayan servislerdeki güvenlik protokolleri de hangisini seçtiğinize bağlı olarak çok iyi korumalı ya da düşük korumalı olabilir. Seçim tamamıyla sizin hangisine daha çok güvendiğinizle ilgilidir.
Paribu, Trbinance ve Koinim borsaları Türkiye’deki Bitcoin depolayabileceğiniz web siteleri, Binance ve Coinbase ise yurtdışındaki çevrimiçi cüzdan hizmetleri olarak karşımıza çıkıyor.
Bitcoin satın alacaklara tavsiyeler
Bitcoin ile alım satım yaparken özel anahtarınızı (ATM şifresine benzer) dikkatle korumanız ve yalnızca Bitcoin işlemlerini onaylamak için kullanmanız gerekir. Özel anahtarınız cüzdanınızda saklanıyor, yani onu korumak mantıklı bir seçim olur. Cüzdanınızı güçlü bir şifreyle koruyabilir, yedekleyebilir veya soğuk depolama da denilen offline saklama seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bazı borsalar anahtarlarınızı saklamak için ''multisig kasa'' seçeneği bile sunuyor. Multi-signature (çoklu imza) adresleri birden çok kişinin adresi açık anahtarlarla kontrol etmelerine imkan sağlıyor. Biri adreste bulunan Bitcoin'leri harcamak istediğinde, kendilerine ek olarak bu kişilerden bazılarının da işlemi imzalaması gerekiyor. İmzaların sayısı genellikle adresi oluştururken belirleniyor.
Son olarak, çoğu borsa kullanıcılarına cüzdan imkanları sunarken, bunun asıl işleri olmadığını da unutmamak gerek. Kripto para tarihi kapanan ve kullanıcılarının birikimleriyle ortadan kaybolan borsalar ile dolu. Bu sebeple, bir borsadan Bitcoin satın almayı düşünüyorsanız, parayı kendi cüzdanınıza aktarmanız ve güvende tutmanız önerilir.
Koruma riskleri
Çoğu borsa ve cüzdanın kullanıcılarından kimlik doğrulama istemesine rağmen bankalar kadar güvenli olmadıklarını hatırlatmakta fayda var. Borsanın kapanması veya hackerlar tarafından soyulması durumunda kullanıcılarına sundukları garanti ya oldukça sınırlı ya da hiç yok. Ünlü Çin borsası Mt Gox konkordato ilan ettiğinde benzer bir durum yaşanmıştı ve kullanıcıların 750 bin Bitcoin'i geri döndürülemez bir şekilde kaybedilmişti. Bitcoin dünyanın çoğu yerinde geleneksel para birimleriyle aynı yasal statüye sahip olmadığı için yetkililer hırsızlara nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda emin değil. Kullanıcılarının zararlarını kendi içlerinden birinin yaptığı hırsızlıktan sonra temin eden borsalar var fakat Bitcoin'in şu anki durumunda yasal olarak bunu yapma zorunlulukları yok.
Dahası, kullanıcının güvenlik ve şifreleriyle ilgili kusurundan dolayı bir hırsızlık yaşanması durumunda parayı geri almanın hiçbir garantisi yok. Hatta kimi bankalar düzenlemelerdeki belirsizlik nedeniyle dijital para ile yapılmış işlemlerden elde edilen parayla çalışmayı reddediyorlar.
Ebay veya Amazon'da donanım cüzdanı satın almak uygun mudur?
Her zaman doğrudan bir donanım üreticisinden veya yetkili satıcıdan sipariş vermenizi öneririz. Bunun nedeni, birinin bir donanım cüzdanı satın alabilmesi, kurcalayabilmesi ve kullanılmış olarak satabilmesidir. Herhangi bir bitcoin çalacak veya bir arka kapı ekleyecek şekilde programlayabilirler.
Çoğu donanım cüzdanı, herhangi bir kurcalanmayı daha belirgin hale getirmek için ambalajın üzerine özel bir tür bant ekler. Bu, eBay gibi bir web sitesinden değil, yalnızca donanım cüzdan şirketinden veya bayiden sipariş vermenizi önermemizin başka bir nedenidir.
Soğuk cüzdan ve sıcak cüzdan nedir
Özel anahtarınızı nasıl sakladığınıza bağlı olarak, Bitcoin cüzdanları soğuk veya sıcak cüzdanlara ayrılabilir. Soğuk cüzdanlar çevrimdışı olarak saklanır, internet üzerinden erişilemez. Bir not defterine yazılan özel anahtar gibi özel anahtarın güvenliğini sağlamak için internete bağlı olmayan cihazları kullanırlar.
Soğuk cüzdanlar, saldırıya uğrama riskinden kaçınır, ancak çalınma veya kırılma gibi fiziksel tehlikelere karşı güvenli değildir. Sıcak cüzdanlar, özel anahtarınıza çevrimiçi olarak erişmenizi sağlar. Esasen, çevrimiçi cüzdanlardır.
Sıcak cüzdanlara erişirken farklı platformlar için farklı şifreler ayarlamak daha iyidir. Kripto para birimlerinizin güvenliğini sağlamak için her zaman iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.
İster soğuk ister sıcak cüzdan kullanıyor olun, insanlar Bitcoin özel anahtarınızı ele geçirdiklerinde Bitcoin'inizi çalabilirler. Unutmayın, özel anahtara sahip olan kişi Bitcoin'in sahibidir.
Blockchain teknolojisi aslında sadece kripto para birimi üretimini sağlayan bir teknolojiden çok daha öte özelliklere sahip.
Blockchain’in olası kullanım alanları arasında kimlik doğrulaması, emsal değerlendirmeler, seçimler, diğer tip demokratik seçim süreçleri, tedarik zinciri takibi ve denetim tarihçesinin kayıt altına alınması gibi birbirinden farklı ve önemli süreçler ve kulvarlar yer alıyor.
0 Comments
Yorum Gönder