İnternette hareket edebilmek için hemen her yere mail adresinizi vermeniz lazım. Sizi tanımlayan, bir nevi kimlik. En azından program indirmek ve denemek için bile mail adresiniz isteniyor. Sonuç olarak; e-posta kutunuz lüzumsuz, hiç okumayacağınız spam mailler ile dolup taşıyor.
Hotmail’den, Outlook’tan, Gmail’den, Yahoo’dan veya herhangi başka ücretsiz mail servisinden bir mail adresiniz olabilir. Ama bu tip servislerden aldığınız isimler size aittir, yani gerçektir. Başkaları kullanamaz. Geçici e-mail servislerinde ise durum farklı olacak ve mail adresleri sizlere ait olmayacaktır.
Çok çeşitli çalışma şekline sahip geçici e-mail servisleri var. Kimisi birkaç dakikalığına sizin olurken kimisi 10-15 dakika kimisi de birkaç aya kadar çıkabiliyor.
Çok çeşitli çalışma şekline sahip geçici e-mail servisleri var. Kimisi birkaç dakikalığına sizin olurken kimisi 10-15 dakika kimisi de birkaç aya kadar çıkabiliyor.
Sırf bu yüzden, spam yapabilecek sitelere hiç bulaşmamak amacıyla geçici mail servislerini kullanabiliriz.
Bazı sitelerin sürekli mail attığı ve bunların da bizi rahatsız edebildiği malum. Geçici e-mail hesabıyla kaydolduğunuzda bu e-postalar gerçek mail hesabınıza gelmez.
Bazı geçici e-posta servisleri, yani bu servisin verdiği mail uzantısı kayıt olmak istediğiniz site tarafından engellenmiş olabilir. Bu tip durumlarda farklı bir servisi deneyebilirsiniz.
Geçici E-mail servislerini kullanırken bunlara dikkat ediniz!
- Geçici e-posta hesaplarını yasadışı işler için kullanmayın. Servisten servise değişse de hangi e-posta adresinin hangi ip üzerinden alındığının kaydı tutuluyor olabilir
- Özellikle bazı servislerde aldığınız veya gönderdiğiniz maillerin başkası tarafından okunabileceğini düşünerek içerisinde önemli şifre, parola gibi bilgiler bulunan mailler için kullanmayın.
- Geçici hesaplar güvenli değillerdir. Özel mail alıp gönderme işlemlerinizi gerçekleştirmeyin.
- Bu tür sitelere asla hassas maillerin gelmemesine dikkat etmelisiniz.
- Bu servisler spam kaynaklarını atlatmak için kullanılır.
- Facebook hesabınız, aktif olduğunuz forum üyelikleri vb. için bu servisleri kullanmamalısınız.
- Gelen mailler okunabilir, saklanabilir, araştırılabilir, 3.parti kişilere satılabilir.
- Mail kendini imha ettiğinden kıymetli bilgiler yok olabilir.
- Servisleri tarayıcı eklentileri ile kullanabilirsiniz, yönetmesi daha kolay olur. Çoğu servisin tarayıcı eklentisi, tarayıcınızın eklenti havuzunda mevcuttur. (Mesela Firefox için; Bloody Vikings!
- Geçici mail adresiniz bazen bazı sitelerde kabul edilmez. Bu duruma şaşırmayın, web siteleri anti-spam önlemine karşın kendi spam’a evet dayatmasını yapıyor ve bazı servisleri bloke ediyor. Başınıza böyle birşey gelirse bir başka geçici mail servisi kullanmak yada aynı mail servisinin sunduğu bir başka domain adını kullanmak işinizi görecektir.
Geçici eposta siteleri listeleri:
Hem bu servisler sayesinde yazılım kampanyalarında kolayca birden çok lisans alınabilinir. Ayrı ayrı uzun süren hesap açma işlemleri ile uğraşmadan, kullan-at tarzı işinizi hızlıca görebilirsiniz.
Örnek mi?
Kaspersky ürünlerini denemek istediğinizde mail adresini girmeniz istenir. Siz program denemek için gerçek mail adresinizi vermek istemeyebilirsiniz.
Bu durumda geçici bir mail servisinin sitesine girerek otomatik ürettiği mail adresini kopyalıyoruz.
Bu mail adresini Kaspesky'nin sitesindeki mail kutusuna yapıştırıyoruz.
Kaspersky maili kabul ediyor ve yazılımı indirmemize izin veriyor. Gördüğünüz gibi geçici mail adresiyle işimizi gördük. Kaspersky'nin mail gönderip göndermediğini geçici mail aldığımız siteden mail adresimize girip görebiliriz.
Her sitenin kendine göre kısmen farklı bir çalışma şekli var. Mesela; 10minutemail.net'de kullandığınız mail adresi 10 dakika sonra imha edilir, posta kutusuna ulaşamazsınız.
Dispostable'da ise mail adresleri sabittir ama okunmamış mailler 3 gün sonra silinir.
Servisleri kullanmadan önce nasıl çalıştığını öğrenmek için kısa bir zaman ayırmanız iyi olur. İşe yarar şeyler öğrenebilirsiniz. Mesela, Dispostable sitesini açmadan, "aaa@dispostable.com" gibi bir mail adresini kullanıp ardından maillerinizi "dispostable.com/inbox/aaa/" adresinden kontrol edebilirsiniz. (Burada "aaa" ile yazdığım yerler semboliktir, istediğiniz bir metni kullanabilirsiniz.)
0 Comments
Yorum Gönder