Alternatif dosya kopyalama araçlarının ortaya çıkış iddiası aslında daha hızlı kopyalama, daha kısa işlem süresi. Kaliteli yazılımlar gerçekten bu iddiasını tutturuyor. Zaman zaman yapılan testler yazılımların bu yönünü ortaya koyuyor.
HDD/SSD hızı dosya kopyalama/taşıma hızını etkileyen araçların başında gelmektedir. Alternatif bu yazılımlar Windows’tan biraz daha hızlı kopyalama yapabilir ama hiçbiri mucize yaratıp donanımsal limitleri aşamaz.
Bu programlarda hızlı kopyalamanın yanında kullanım faydaları da var. Dosyaları yeniden adlandırarak kopyalayabilme, durma/devam etme, atlama desteği ve sistemle tam entegrasyon önemli.
Böylece ücretsiz yazılımlar ile sadece daha hızlı kopyalama yapmakla kalmayıp, kopyalama sırasında daha fazla bilgi alabilir, kopyalama sırası oluşturabilir, kopyalamayı durdurup yeniden başlatabiliriz.
Windows da dosya kopyalama işlemini kopyala yapıştır, sürükle bırak, yada klavye kullanarak gerçekleştiririz. Bu programlarda ise en büyük faktör hızdır ve hızda nereden nereye kopyaladığınıza, windowsun versionlarına vs. ye bağlıdır. (HDD , SSD , USB , Network v.s.)
Bu anlamda 3 yazılım öne çıkıyor; Her biri sisteme kurulduktan sonra Windows kopyalama sisteminin yerini alıyor.
TeraCopy
Dosya Kopyalama Ekranı |
Daha Fazla butonu ile açılan geniş ekran |
Tercihler/Ayarlar |
ExtremeCopy
Dosya Kopyalama Ekranı |
Dosya Kopyalama Ekranı - Aşağı Ok butonu ile genişletilmiş ekran |
Dosya mevcut uyarısı |
Ana Ekran-More Butonu ile Genişletilmiş Ekran |
Tercihler/Ayarlar |
SuperCopier
Dosya Kopyalama Ekranı |
Dosya Kopyalama Ekranı-More Butonu ile Genişletilmiş Ekran |
Aşağıda ki testte Windowsların (xp , Windows 7 , Windows8 ) kendi kopyalama fonksiyonu ile 15 ücretsiz yazılımın kopyalama fonksiyonu karşılaştırılıyor ,
Kopyalama yazılımları ve Windowsun kopyalama fonksiyonu 3 ana kategoride test edilmiştir. Her bir yazılım her üç test sonucunu da içeriyor ayrıca Windows XP, 7 ve 8 (her ikiside 64bit)
Yeşil : En hızlısı Sarı : eh işte Kırmızı : En yavaşı
Test 1 : Küçük ve orta boyutlu birçok dosya HDD ten HDD e kopyalandı. (dosyaların toplam boyutu 4GB olup boyutları birkaç Byte den 320 Mb a kadar olan irili ufaklı 24,185 adet dosya)
Test 2 : Aynı kaynaktan aynı hedefe 2 Büyük dosya kopyalandı. (2 adet Windows 8 ISO su toplam boyutu 5.8GB)
Test 3 : Aynı kaynaktan Aynı hedefe bu sefer 10/100 LAN network üzerinden işlem gerçekleştirildi. (dosyaların toplam boyutu 450 MB olup, 5665 dosya / 723 klasör den oluşuyordu)
Bütün yazılımlar default ayarlarında kullanıldı, kaynak HDD 10,000 RPM WD Raptor, Hedef 7200 RPM SATA bir HDD idi, her test ikişer defa yapılıp ortalama değerleri alındı.
Kaynak: Raymond Testi
1. Copy Handler 1.32 :
System tray'e yerleşip Windowsun kopyalama özelliğini devralır, ayrıca clipboard u gözlemler, kopyalama sırasında küçük bir windows açılıp temel kopyalama bilgileri verir, çift tıklandığında ayrıntılı bilgiler, kopyalamayı duraklatıp yeniden başlatma ... gibi özelliklerin yer aldığı kısma ulaşılır.
2. ExtremeCopy Standard 2.1.0 :
Bu yazılımın iki farklı çeşidi mevcuttur. Ücretli ve free olanı. Free olanında bazı özellikleri kısıtlanmıştır. Window explorere entegre edilip Windowsun kendi kopyalama özelliği yerine kullanılabilir. Pause, skip v.s. gibi özelliklerinden faydalanılabilir.
3. FastCopy 2.11 :
Yıllardır birçok kişi tarafından tavsiye edilen bir yazılımdır. Kullanım kolaylığı ve kopyalama hızı bunda önemli bir rol oynuyor. Basit ve gelişmiş dosya filtresi, buffer seçenekleri, context menüye ilave seçenekleri v.s. Pause ve skip seçenekleri bulunmuyor.
4. FF Copy 1.0 :
Dosya ve klasörleri sürükle bırak yöntemi ile kolayca kopyalayabileceğiniz bir yazılımdır. Hedefi aşağı açılır menüden seçebilirsiniz; birden fazla yere, birden fazla klasöre dosyaları kopyalayacağınız zaman belkide en iyi seçenek bu yazılımı kullanmaktır.
5. KillCopy 2.85 :
Pek iyi bir arayüzünün olduğu söylenemez. Kopyalama yaparken sistem çökerse sonrasında kaldığı yeden devam özelliği var. Boosting ve buffer ayarlarının yanında paralel kopyalama modu mevcut.
6. Mini Copier 0.5 :
Bu yazılım diğerlerinden biraz farklıdır. Java ile yazılmış olup, Windows, Linux ve Mac OSX için versiyonları da mevcuttur. Program 20MB ve kurulumlu, dosyaları arayüzünde ki küçük kırmızı sepete sürükleyip bırakıyorsunuz. Kopyalamaya hazır olduğunuzda hedef klasörü sağ tarafta bulunan sandık simgesine bıraktığınız da işlem başlıyor. Pause ve skip seçenekleri var.
7. NiceCopier 12.10.31 :
İsmi gibi oldukça hoş bir kopyalama yazılımı. Masaüstünün köşesinde küçük bir işlem penceresi gösteriyor, burayı full mod yapabiliyoruz ve böylece transfer hızını değiştirebiliyoruz. Sistem trayde çalışırken windowsun kopyalama işlemini devralır.
8. PerigeeCopy 1.6 :
Arayüzü oldukça bilgilendirici olmasına rağmen pause, queue yada skip gibi özellikleri bulunmuyor. 6 farklı dosya üzerine yazdırma seçeneği mevcut olup, ayrıca silmede çöp kutusunu kullanma yada kullanmama seçeneği var.
9. RichCopy 4 :
Bu yazılım aslında Microsoft tarafından geliştirilmiş, yıllarca firma içinde kullanılmış ve daha sonra downloada sunmuştur. Birden fazla dosyayı paralel olarak kopyalayabiliyor , Pause, resume, verify ... gibi birçok özelliğe sahip.
10. SuperCopier 2.3 :
Açık kaynak kodlu bir transfer yazılımıdır. UltraCopier ile hem arayüz hemde özellik bakımından benzer olmasına rağmen çok daha stabildir. Birçok özelliğine system tray üzerinden ulaşılır. Pause, resume ve skip gibi özellikleri vardır. Buffer size ve Transfer hızı da kontrol edilebilmektedir.
11. TeraCopy 2.27 :
Oldukça popüler bir yazılımdır. Windows kopyalama özelliğini tamamen devralır. Ayrıca sağ tuş menü ilaveleri de mevcuttur, sürükle bırak yöntemini destekler. Pause, skip ve kopyalanan dosyaların CRC32 kullanarak kontrolünü yapma özellikleri mevcuttur.
12. UltraCopier 0.3.1 :
Her nedense Sopn verisonu kopyalama sırasında hata verip kapandığından bir alt versionunu kullandık, windowsun kopyalama özelliğini devralıyor. Pause ve skip özellikleri mevcut.
13. Unstoppable Copier 5.2 :
Yazılım özellikle bozuk çizik disklerden ve dizinlerden veri kopyalamak için uzun müddet kullanılan popüler bir yazılım. Cmd den kullanılabilir, sağ tuş menüsüne ilave edilebilir, portable sürümü de mevcuttur.
14. WinMend File Copy 1.4.2.0 :
Kulanım arabirimi görüntüsü olarak diğerlerinden açık ara önde bir yazılım. Yeni kullanıcıların hiç zorlanmadan kullanabileceği şekilde dizayn edilmiş. Kopyalama işlemi durdurulup kaldığı yerden devam ettirilebiliyor.
15. WinRoboCopy 1.2 :
Basit bir GUI arayüzüne sahip olan yazılım Vista ve sonraki işletim sistemlerini destekliyor. Arayüzü biraz karışık olmasına rağmen birçok özelliği mevcuttur. Farklı kopyalama profilleri, sürükle bırak özelliği, zamanlama özelliği.
Sonuç:
- Üstteki test sonuçlarında karşılaştığımız en şaşırtıcı şey; Windows 8 in ,Windows 7 ve XP nin gerisinde kalıp sonuncu olması oldu. Xp ise halen kendinden sonra gelen sistemlere kök söktürtüyor.
- Eğer bir network üzerinde kopyalama yapılacaksa RichCopy en hızlısı.
- ISO gibi büyük boyutlu dosyaları kopyalamada birden çok seçenek mevcut.
- Eğer, irili ufaklı birçok dosya kopyalanacaksa FastCopy tercih edilebilir. (tek iki yeşili olan kopyalama yazılımı) ve testlerin galibi sayılır
0 Comments
Yorum Gönder