Daha önce kod kullanmadan bir grafik programı yardımı ile Dreamweaver'de Css'le Yatay Menü Yapma ' yı bir önceki yazımızda da, bir editör kullanarak Html/Css İle Yatay Menü Yapma'yı öğrenmiştik.
Bu yazımızda ise, yine bir editör (Notepad++) veya txt metin belgesi yardımı ile Html/Css ile Dikey Menü Yapma'yı öğreneceğiz.
Yapacağımız menü görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.
Önce menü elemanlarımızı listeleyerek Html kodlarımızı yazalım.
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Dikey Menu Yapma</title> <body> <ul> <li><a href="#">Anasayfa</a></li> <li><a href="#">Hakkımızda</a></li> <li><a href="#">Ürünlerimiz</a></li> <li><a href="#">Projelerimiz</a></li> <li><a href="#">İletişim</a></li> </ul> </body>
Menülerimizi listeledikten sonra her bir menü elemanımıza link verelim. Yanlız linkverirken türkçe karekter kullanmamaya dikkat edeceğiz. Html kodumuz aşağıdaki gibi olacaktır.
<body> <ul> <li><a href="index.html">Anasayfa</a></li> <li><a href="hakkımızda.html">Hakkımızda</a></li> <li><a href="urunlerimiz.html">Ürünlerimiz</a></li> <li><a href="projelerimiz.html">Projelerimiz</a></li> <li><a href="iletisim.html">İletişim</a></li> </ul> </body>
Şimdi de Css' le menümüze şekil vermeye başlayalım.
<style type="text/css"> body ul { margin: 0px; padding: 0px; list-style-type: none; } body ul li a { display: block; height: 40px; width: 150px; padding-left: 5px; line-height: 40px; background-color: #00F; color: #FFF; text-decoration: none; margin-bottom: 5px; font-family: Tahoma; font-size: 14px; } |
Yukarıdaki Css kodları ile her bir menü elemanımızın yükseklik ve genişliklerini, zemin rengini, yazıların rengi, tipi, boyu v.s. özelliklerini belirtiyoruz.
Aşağıdaki Css kodlarında da mausla her bir menü elemanının üzerine gelince (hover) zemin rengi ve yazı büyüklüğünün değişmesini istedik.
body ul li a:hover { background-color: #F60; text-decoration: none; font-size: 18px; } </style> </head> |
Dosyamızı menu.html adı ile kaydettikten sonra tarayıcımızla görüntülüyoruz.
İsterseniz kodları kopyalayıp Kontrol Paneli> Yerleşim> Gadget Ekle> Html/JavaScript yolunu takip ederek açılan pencereye yapıştırarak menüyü blogunuzun sağ ve sol sidebar veya footer kısmına ekleyebilirsiniz.
İsterseniz kodları kopyalayıp Kontrol Paneli> Yerleşim> Gadget Ekle> Html/JavaScript yolunu takip ederek açılan pencereye yapıştırarak menüyü blogunuzun sağ ve sol sidebar veya footer kısmına ekleyebilirsiniz.
5 Comments
Rica ederim.
YanıtlaSiladmin öncelikle eline sağlık bir sorum olacak , menünün yanındaki noktalar nasıl kalkıyor?
YanıtlaSillist-style-type: none;
Silcss komutu ile menü başındaki noktalar kalkıyor.
bu kodları neyle neyin arasına yazıyoruz yardım edermisiniz.
YanıtlaSilSorunuzu anlayamadım. Daha net açıklar mısnız?
SilHtml ile ilgili kodlar body tagları arasına yazılıyor.İndex.html dosyası olarak kaydediliyor.
Css kodları ise css dosyasına yazılıyor. Dosyasına istediğiniz adı verebilirsiniz.
Yazıda bunlar açıkca belirtilmiştir.
Yorum Gönder