site açılış hızı-cahitsoyman.blogspot.com
Blogumuzun ne kadar hızlı olduğununu  merak eder ve bilmek isteriz. Bunun için google tarafından yapılmış PageSpeed Insighst gibi araçlarla zaman zaman blog/sitemizin hızını ölçeriz.  

Google ile beraber kullanıcıların başarılı bir web sitesinin en başta gelen özelliklerinden birisinin açılma hızının makul bir seviyede olmasıdır. 

Google, sayfa yüklenme hızını arama sonuçlarında sıralamaya etki eden en önemli faktörlerden biri olduğunu değerlendirmektedir. Eğer blogunuz/siteniz hızlı bir şekilde yükleniyorsa kullanıcılarınızın sayısında artış olacağı anlamına gelmektedir.   


İşte bu yazımızda blogunuz/sitenizin hızlı açılması için Google tarafından önerilen kurallara değineceğiz.

1- Sayfanızdaki Kod Yerleşimleri

Gerekli olmayan HTML ve CSS kodlarını kullanalarak sitenizin kod yapısını ağırlaştırmayınız. Dosyaların hızlı açılmasını önleyen JavaScript ve CSS kodlarını sayfanın üst kısmındaki içerikten kaldırınız. Yani site açılırken üst satırlar bu dosyalarla şişirilmez ise sayfalarda hızlı açılacaktır. Çünkü; javascprit dosyaları kendisinden sonra gelen dosyaların açılmasına mani olmaktadır. 

2-Hatalı Html ve Css Kodlamaları 

Web standartları, internet sitelerini web tarayıcılar tarafından genel kabul görmüş bir kodlama içerisinde bulundurmayı amaçlamaktadır. Sitelerin tasarımı esnasında gözden kaçan ve yanlış bilinen kodlama hataları sebebiyle web siteleri farklı tarayıcılarda aynı şekilde görünmez. Web standarlarını düzenlemede  ençok kullanılan w3c.org sitesi ile sitenizin html ve css kod yapısına ait hataları tespit ederek hataları düzeltebilirsiniz. 
Sitelerin düzenlenmesi sırasında meydana gelen hataları temizleyerek farklı tarayıcılarda hatasız çalışmasını temin ederek sitenizin hızlı açılmasını da sağlamış olacaksınız. 

3- Sitenizin önbellekleme(Cache) sistemini optimize ediniz

Sitenizin Html önbellekleme yani cache  kullanması durumunda Css ve javascript dosyalarına ait kaynakların proxy ve tarayıcı sayesinde önbelleğe alınmasını ve saklanmasını sağlayarak avantaj elde edersiniz. Sayfalar yeniden yüklendiği durumda dosyalar yeniden yüklenmek yerine, önbelleğe alınan kısımdan yüklendiğinden sayfa yükleme hızınızı yükseltecektir.

 4- Html, Css ve JavaScript Kodlarını Küçültünüz

Genelde temalarda, boşluk, atlanmış satır ve tekrar edilmiş sorgular bulunmaktadır. Küçültülmüş Html dosyaları 40-50 Kb büyüklükten 10-15 Kb ye kadar düşmektedir. 
İlk açılışta, üst kısımda olan alanların boyutları ne kadar küçük olursa site açılışı o kadar hızlı olacaktır. 

Sıkıştırılmamış Css kodları satır olarak çok yer kaplamaktadır. 

sikistirilmis css kodlari-cahitsoyman.blogspot.com

Aynı şekilde küçültülmemiş bir javascript dosyası da sayfa hızınızı etkilemektedir. 20 Mb lık sıkıştırılmamış bir JavaScript dosyası sıkıştırıldığında 5 Mb ta düşebilir.

5-Resimlerin Optimize Edilmesi

Görsellerin optimize edilmesi görselin çok daha hızlı bir şekilde açılmasını, akabinde sitenin de hızlı açılmasını sağlamaktadır. 

Blogunuz/siteniz de bolca görsel (png,jpg,gif) varsa, bu görselleri olduğu gibi sıkıştırmadan yazılarınıza ekliyorsanız sayfanız 40-50 saniyede açılır ki bu da ziyaretçilerin sitenizden kaçmasına sebep olur. 

Online olarak png,jpg ve gif dosyalarımızı kayıpsız olarak sıkıştırma imkanına sahibiz. Png uzantılı dosyalar daha iyi sıkıştırıldığından sitemizde bu dosyaları kullanmaya özen göstermeliyiz.

Online olarak png ve jpg dosyalarımız sıkıştıracağımız sitelerin bazıları: 
Gif uzantılı görsellerin sıkıştırılması için birçok site mevcut ama bunlardan en popüleri  ezgif dir.

Sitenizde yer alan resimleri HTML editöründe küçültmeniz yeterli değildir. Çünkü, bu onun gerçek boyutuna değil, onun sadece sayfadaki görümüne etki etmektedir.